woensdag, juni 19

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: OH Leuven, niet alleen omdat het Club Brugge versloeg, maar ook omdat het simpelweg meedraait in de top van de rangschikking

SPELER VAN DE WEEK: Xavier Mercier, 31 al en vijf jaar geleden door KV Kortrijk uit de Franse vierde klasse opgepikt maar een uitblinker in de Jupiler Pro League

BELGIE

Antwerp is niet alleen ‘de ploeg van ’t stad’ – een titel die in Antwerpen alles betekent en daarbuiten niets – maar ook de nieuwe leider in de Jupiler Pro League. Na tien speeldagen is dat toch niet onbetekenend, al moet opgemerkt worden dat Charleroi – mits winst in de uitgestelde wedstrijd – nog over de Great Old kan springen.

De derby was een sportieve meevaller met vijf goals. Beerschot kon aanspraak maken op een punt. Na een wervelend begin van de thuisploeg maakten de jongens van het Kiel een 2-0 achterstand goed, maar lieten zich dan meteen weer verrassen door Dieumerci Mbokani. Dieu is op z’n 34ste nog altijd de beste spits van het land.

Xavier Mercier behoort op z’n 31ste ook nog tot de absolute uitblinkers. Doelman Romo behoorde aan Den Dreef ook tot de helden van de overwinning tegen Club Brugge, maar Mercier is al het hele seizoen top. OH Leuven staat dan ook op nauwelijks één punt van Club en twee van Antwerp. Hetzelfde geldt voor Beerschot. En dat voor twee clubs die nagenoeg van de ene dag op de andere eersteklassers werden. Het bewijst het ongelijk van hen die beweerden dat de uitbreiding van 1A van zestien naar achttien clubs een verzwakking voor de competitie zou zijn. De top van 1B is niet slechter dan de tweede helft van 1A, waar nogal wat clubs bivakkeren omdat het aantal degradanten jarenlang tot één was beperkt.

In de bovenste helft van het klassement staat iedereen op een zakdoek bij elkaar. Zelfs Anderlecht telt slechts drie punten achterstand op de koploper. En dat ondanks het feit dat het al acht punten verspeelde in de slotminuten van de wedstrijden. Alles lijkt mogelijk dit seizoen, want zelfs Club Brugge – dat er met kop en schouders bovenuit zou moeten steken – kan voorlopig geen afstand nemen en leed al drie nederlagen.

Ik hoorde zowel in Leuven als op de Bosuil de tv-commentatoren de uitdrukking ‘niet genoeg voor een penalty’ zeggen. Een uitdrukking die ik nog nooit in de reglementen heb teruggevonden. ’s Avonds op de NOS was het ook van dat. Zelfs scheidsrechter Bart Nijhuis kwam dat verkondigen. Gelukkig zat Pierre van Hooijdonk daar. PiAir legde terecht uit dat elke overtreding die in de middencirkel zou bestraft worden in het doelgebied een strafschop betekent. Een fout in de zestien is penalty. Pinantie is pinantie. Beter een strafschop te veel dan één te weinig. Zo beloon je de aanvallende ploeg.

Tot slot rest nog de vraag hoe lang de competitie nog kan doorgaan. Drie van de negen matchen werden uitgesteld door corona. Zou het niet verstandig zijn om het seizoen gedurende een week of vier te onderbreken? Er is stilaan toch sprake van competitievervalsing.

 

EUROPA

*Er zijn geen groten meer in Europa. Liverpool geraakte slechts in de slotfase voorbij een stug Sheffield United (2-1). Manchester City liep voor de derde keer in vier wedstrijden averij op, dit keer tegen West Ham (1-1). Aston Villa, dat tot nu toe foutloos was, kreeg op eigen veld een bolwassing van Leeds United (0-3). Everton liep ook al zijn eerste nederlaag op: 2-0 bij Southampton.

*Er zijn geen groten meer. Ook niet in Italië. Juventus speelde tegen Hellas Verona al voor de derde keer gelijk (1-1). Milan kan vanavond tegen Roma verder uitlopen. Inter kwam weer wat dichter bij de top na winst in Genoa (1-2, met alweer een doelpunt van Lukaku). Atalanta werd voor de tweede keer op rij koud gepakt: 1-3 tegen Sampdoria. Napoli had de handen vol met Benevento. 1-2 met twee assists van Politano, die Mertens na een uur kwam aflossen.

*Er zijn ook geen groten meer in Spanje. Real Madrid herstelde zich in een uitstekende Clasico in Nou Camp (1-3), maar Barcelona en ook Sevilla zijn naar de tweede helft van de ranglijst afgezakt. Ze hebben wel nog een paar inhaalmatchen, maar het is toch wel vreemd om Real Sociedad La Liga te zien aanvoeren en Granada naast de Koninklijke te zien pronken.

*Zelfs in Frankrijk zijn er geen groten meer. PSG gaat dan wel weer aan kop, maar heeft toch ook al twee keer verloren. Het won dit weekeinde ruim van Dijon (4-0), terwijl Rennes – met Doku voor het eerst aan de aftrap – verloor van Angers (1-2).

*Er is maar één zekerheid meer in het Europese topvoetbal: Bayern München. De club uit Beieren verloor ook al één keer, maar legde dit weekeinde Eintracht Frankfurt over de knie (5-0), met drie goals van de onverbiddelijke Robert Lewandowski.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

2 reacties

  1. Pingback: 10 เว็บ ซื้อ หวย บาทละ 100

  2. Pingback: where to buy red mercury​

Leave A Reply