donderdag, mei 23

De coach gaat weer voorop bij Oranje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ze spelen  in de top van de Premier League, de Primera Division, de Serie A, de Ligue 1, de Bundesliga, bij Ajax en bij PSV. Maar bij het weerzien in Zeist kregen de internationals van Oranje deze week erin gehamerd dat teamwork belangrijker is dan ego. Om dat te onderstrepen had Louis van Gaal, hun nieuwe chef, een filmpje laten monteren met de Olympische Spelen als inspiratiebron.

,,Met hun zilveren medaille op de 4 keer 400 meter estafette lieten de Nederlandse atleten zien hoe teamwork een meerwaarde geeft aan individuele kwaliteit. De tweede loper liep in de finale één seconde sneller dan hij eerder had gedaan. Ja, met vliegende start, maar omdat hij onderdeel van een team was, ging zijn individuele kwaliteit omhoog”, legt Van Gaal uit.

In het zicht van de volgende WK-kwalificatiefase, waarin woensdag Noorwegen uit wacht, hebben zijn woorden indruk gemaakt op de spelers. ,,Louis van Gaal brengt iets extra’s mee. Je merkt dat in de groep het gevoel leeft om dat ook op het veld te laten zien”, aldus  aanvoerder Virgil van Dijk, die na een jaar kruisbandletsel terug is.

Virgil van Dijk, 30 jaar inmiddels, heeft voor het eerst met Van Gaal als coach te maken. In zijn vorige periode als coach vond Van Gaal hem niet goed genoeg voor het WK van 2014 – te laconiek in het verdedigen, niet beweeglijk genoeg. Van oud zeer is niets te bespeuren. Van Gaal noemt Liverpool, de club van Van Dijk, nu zelfs een voorbeeld qua teamwork.

‘TEAMKWALITEIT’

Van Gaal: ,,Bij de laatste winnaars van de Champions League stond steeds de teamkwaliteit voorop, niet de individuele kwaliteit. Chelsea, Liverpool, ook bij Real Madrid met de wijze waarop dat elftal als een blok speelde. Andere clubs dachten te winnen door zich niets aan te trekken van de kwaliteiten van de tegenstander. Nu zie je dat Pep Guardiola bij Manchester City op dat vlak ook tactische bijstellingen doorvoert.”

Wat de tegenstander in petto heeft, vraagt volgens Van Gaal altijd om een passend antwoord. Bij het duel met Noorwegen geldt dat bijvoorbeeld Erling Haaland, het fenomeen in de aanval van Borussia Dortmund. Op een vraag vanuit Noorwegen wijst de Nederlandse bondscoach niet alleen naar Haaland. Na enig tellen, maar zonder namen te noemen, komt hij tot vijf Noren die hij de voorkeur zou geven in de opstelling van Oranje. ,,Wij zijn niet veel sterker, wel zijn we op bepaalde punten individueel sterker.  We zullen als team sterker moeten zijn om te voorkomen dat Erling Haaland in stelling kan worden gebracht. Als we de pass naar hem kunnen blokkeren of onder weerstand bemoeilijken, is het probleem Haaland opgelost.”

VERANTWOORDELIJKHEID

Zelfs als Louis van Gaal maar een kwartiertje aan het woord blijft, is elk woord raak. Hij vlucht zelden in mistige of diplomatieke bewoordingen. Ook de spelers, van wie er vijf eerder onder hem in Oranje uitkwamen, hebben dat snel gemerkt. ,,Ik heb hun spirit proberen los te maken door mijn regiem te verkondigen en ze in de geest daarvan aan te spreken. Ik heb in persoonlijke gesprekken gevraagd naar hun visie, hun ambitie en ik heb geprobeerd hun persoonlijkheid te ontdekken. Ik wil altijd zo dicht mogelijk bij de natuur blijven en dan is het prettig dat ze zich zo open hebben laten zien. Ik heb nog niet zo vaak een groep meegemaakt  die uit zichzelf zoveel verantwoordelijkheid neemt met eigen inbreng, die zo blij en betrokken is.”

Het zijn snelle conclusies van Louis van Gaal, na pas één dagje op de KNVB Campus in Zeist en een reeks persoonlijke gesprekken online. ,,Deze groep wil duidelijkheid, die krijgen ze van mij. Het mag niet zo zijn dat mijn team bij tegenslag als individuen uit elkaar valt”, stelt hij, verwijzend naar de snelle uitschakeling op het EK, in de achtste finale al tegen Tsjechië.

‘VAN GAAL DAAGT JE UIT’

In hoeverre de nieuwe geest binnen Oranje tot resultaten leidt moet in de komende acht dagen blijken; tegen achtereenvolgens Noorwegen, Montenegro en Turkije. Duidelijk is alvast wel hoezeer zijn aanwezigheid domineert bij Oranje.

,,Van Gaal daagt zijn spelers uit”, geeft Gini Wijnaldum aan. ,,Op het WK van 2014 moest ik bij hem op de kamer komen. In de eerste twee wedstrijden had De Guzman gespeeld. Tegen Chili werd ik opgesteld. ‘Maar ik heb eigenlijk nog niet het vertrouwen dat jij die rol aankunt’, zei Van Gaal. ‘Ik heb me laten overtuigen door Danny Blind (de assistent-coach). Laat het dan maar zien’, gaf Van Gaal me mee.”

Die benadering pakte goed uit. Wijnaldum (30), nu spelend bij Paris Saint-Germain,  is er opnieuw bij en speelt woensdag zijn tachtigste interland. Zijn weerzien Van Gaal in trainingspak begon maandag met  pass-en trapoefeningen, die werden ingeleid aan de zijkant van het veld, zó dichtbij de tv-camera’s en microfoons dat heel Nederland mocht meeluisteren: ,,We beginnen met trappen en passen want dat hoort bij de Nederlandse School, … eehh de Hollandse School… “

Typisch Van Gaal, een showtje voor het volk. Niet de sterspelers uit de Europese top, maar de coach is weer de meest besproken man bij Oranje.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply