zondag, mei 26

Cercle verdient meer lof van de media – Daniël Christiaens

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Naar Anderlecht-Cercle gekeken op Eleven. Het pressievoetbal van Cercle was groots. In de eerste vijf minuten geraakte paarswit zelfs niet weg van de eigen helft. Pas na tien minuten konden ze aanvallen opzetten (vooral op links waar Decostere nogal dikwijls tegen de tandem Gomez-Refaelov stond). Hoedt kreeg een grote kans na een verkeerde inschatting van Didillon. Ook met elf tegen elf geraakte de thuisploeg niet echt vanonder de hoge druk van Cercle weg.

Dat Amuzu niet naar de kant moest in plaats van Raman na de uitsluiting van Hoedt was een foute keuze van Kompany. Amuzu werd nooit aangespeeld in de ruimte, omdat die deskundig werd ontnomen (Mianque zat er kort op en Van der Bruggen-Vanhoutte waren altijd in de buurt) en de passes nooit loepzuiver konden vertrekken want die spelers werden altijd meteen bestookt.

Dat pressievoetbal (geen gegenpressing, gewoon meteen druk zetten met twee of drie man op de speler in balbezit) hield Cercle 90 minuten vol. Bovendien lopen die jongens elke match ongeveer tien kilometer meer dan de tegenstander. En altijd korte loopacties. Dat ook technische spelers als Hotic en Matondo daar aan mee doen, is lovenswaardig. Ook de bekritiseerde Denkey keek niet op een inspanning om tegenstanders op te jagen. Wellicht daardoor dat hij de voorkeur kreeg op Millàn, die nog niet bewees dat hij dat kan (en de vraag is of de aangetrokken Ganvoula dat kan). Hoe dan ook, fysiek is Cercle momenteel zeer sterk en dat ligt aan de fysiektrainers en de ganse technische staf.

Wel jammer dat er in de nationale pers meer geschreven werd over het falen van Anderlecht dan over de prestatie van Cercle. In een populaire krant waren er op de front pagina wel enkele lovende adjectieven voor Cercle, maar het ging toch in hoofdzaak over Anderlecht. Bovendien leek de rode kaart de hoofdreden voor het verlies. Terwijl ik niet zeker weet of Cercle ook tegen elf geen punt had geraapt, zelfs winnen behoorde tot de mogelijkheden.

Binnenin dezelfde krant nog een groot verslag over de match, maar dat ging uitsluitend over de defensieve problemen van de thuisploeg. Na een match die om 21 uur begint, kan men geen quotes van winnaars geven in de eerste edities maar wat aandacht voor de prestatie van de bezoekers had zeker gekund.

Het slechtste wat Cercle nu kan overkomen, is zelfoverschatting. Als je dat opjagen van de tegenstander (daar komt al eens een overtreding en een gele kaart bij kijken) niet volhoudt, kunnen ook de resultaten tegenvallen. Daarom blij zijn met het klassement en het quasi zekere behoud en verder werken met dezelfde groepsgeest, vechtlust en inzet (en knappe flitsen).

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Leave A Reply