donderdag, mei 23

Brugge: in het lang en het kort

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Laten we wel wezen. Het is een zegen voor het Belgische voetbal dat Club Brugge kampioen is geworden. Om meerdere gekende redenen.

  • Ze zijn de competitie geëindigd met zestien punten voorsprong.
  • Ze staan ook na de play-offs op de eerste plaats.
  • Ze hebben de beste, meest uitgebalanceerde ploeg van het land.
  • Ze hebben ook een aantal van de beste spelers in dit land: Mignolet, De Ketelaere, Vanaken, Vormer, Lang, om er maar enkele te noemen.
  • Ze hebben met Philippe Clement de meest succesvolle trainer van de laatste jaren die – soms tegen beter weten en veel gezaag in – 100% achter zijn ploeg staat.
  • Ze zijn organisatorisch misschien wel de best geleide voetbalploeg van het land.
  • Ze hebben economisch hun zaken op orde.
  • Ze hebben – volgens sommigen althans – de beste supporters.

Misschien zijn er nog wel meer redenen te vinden om te stellen dat ze de verdiende kampioen van België zijn. Niet alles wat hierboven staat zijn bewijsbare feiten, maar zelfs als dit niet zo zou zijn, dan hebben op zijn minst de samenvoeging van al deze redenen en het grootste puntentotaal tot de kampioenenviering geleid. Het is dubbel en dik verdiend, ondanks de mindere vorm van de laatste weken. Hierbij past dus een welgemeend proficiat. Op naar de Champions League.

Gezond verstand

Het is daarom des te minder te begrijpen wat er donderdagnacht allemaal is gebeurd. Allemaal dingen die ver voorbij het gezond verstand gaan. Terecht wordt de ploeg in al zijn geledingen met de vinger gewezen. We gaan hier echt niet alle commentaren herhalen die op tv, radio, in de kranten en op sociale media zijn verschenen, maar het moet duidelijk zijn dat heel veel mensen in de fout zijn gegaan. Te beginnen met de clubleiding. Zij hadden er alles moeten aan doen om ervoor te zorgen dat de spelersbus niet in aanraking kwam met de supporters.

Maar uiteraard ook de staf en de spelers. Het was hallucinant om op tv te zien hoe onder andere Charles De Ketelaere – maar hij zeker niet als enige – zich onder de meute supporters mengt. Of hoe Clement diezelfde twintigjarige knaap aanmaant om voorzichtig te zijn bij interviews wanneer je dronken bent. Je zult maar tot het verplegend personeel van het Brugse AZ Sint-Jan behoren en binnen afzienbare tijd mensen op je afdeling krijgen die vorige donderdagnacht volledig corona-onveilig en maskerloos uit de bol zijn gegaan. En stel je eens voor dat het Charles De Ketelaere zelf zou zijn, nadat hij net te horen heeft gekregen dat hij toch mee naar het EK mag, omdat Hazard is uitgevallen. Niet ondenkbaar, overigens, want het is een echt goede voetballer met enorm veel kwaliteiten.

Burgemeester Dirk De fauw heeft het echt bij het rechte eind om de ploeg in al zijn geledingen te kapittelen en hen te waarschuwen voor de negatieve gevolgen op zondag. Afspraken zijn er om te worden nageleefd langs beide kanten. Des te meer in deze tijden van pandemie. In de marge wordt meteen ook de horeca mee gestraft, omwille van het wangedrag van de supporters. Neen, we kunnen hiervoor absoluut geen begrip opbrengen. We zijn trouwens niet alleen, want zelfs de voorzitter van de supportersfederatie van Club Brugge kan het niet begrijpen.

Miskleun van Lang

En we kunnen evenmin begrip opbrengen voor de complete miskleun van Noa Lang. Hoe haal je het in je hoofd – zelfs als je stomdronken bent, want dan hou je beter je mond – om woorden als sportingjood in je mond te nemen, goed wetende dat camera’s dit zullen registreren. Totaal onbegrijpelijk. En zowel zijn reactie als de reactie van Club is gewoon ook veel te kort door de bocht. Club Brugge neemt Lang in bescherming, lees je dan in de pers. Tegen wie? Club had vooral Lang tegen zichzelf in bescherming moeten nemen. En niet tegen de buitenwereld. Er zijn geen speciale regels voor topvoetballers. Al de rest is flauwekul. Als je spreekt over diversiteit en inclusiviteit, dan moet je je er ook naar gedragen. De uitleg dat ploegen zichzelf geuzennamen geven is geen argument. Want jezelf een naam geven, hoe wansmakelijk ook, is van een andere orde dan iemand anders benoemen.

En wat Lang zelf betreft. Hij komt van Ajax, een club die met joden wordt geassocieerd en waar mediatraining tot het standaardpakket behoort. Zelf heeft hij een Surinaamse vader en zou uit ervaring, zoals hij trouwens zelf zegt, moeten weten hoe kwetsend dergelijke uitspraken kunnen zijn. Als hij al een rolmodel zou moeten zijn, dan is hij hier verschrikkelijk uit zijn rol gevallen. Hij besluit zijn excuses met de zin: Voor mij is dit nu afgesloten en ik zal er ook niet meer op terugkomen.

We kunnen alleen maar hopen dat hij het niet herhaalt, maar we moeten ook hopen dat het niet is afgelopen en dat dit verder op de juiste manier wordt behandeld. Door Club Brugge in de eerste plaats, maar ook door de bevoegde instanties. Net zoals voor elke andere burger zou hiervoor een straf moeten volgen. Of zoals het spreekwoord zegt: wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten. Niks meer, maar ook niks minder.

Gelukswensen

Hopelijk zullen ze in Brugge hun lesje hebben geleerd, want dit is echt niet voor herhaling vatbaar. En hopelijk verloopt de beperkte viering zondagavond op een correcte manier, zodat de feiten van donderdag geen verdere smet op het blazoen van Club Brugge werpen. En dan verdienen ze onze gelukwensen voor het behalen van de titel dubbel en dik.

No sweat, no glory, no racism.

Eeuwige 25 – Eeuwige 25 Club Brugge | Raf Willems

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Comments are closed.