woensdag, mei 29

BOB MARLEY: FOOTBALL IS FREEDOM (RW)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Op 11 mei herdenken we steeds de dood van Bob Marley (6/21945-11/5/1981).

There’s one good thing about music, when it hits you feel no pain.

Onsterfelijke versregel uit Trenchtown Rock en de openingszin van zijn legendarische ‘Live at the Lyceum-elpee’ uit 1975.

Het concert in Londen – met de onafscheidelijke Wailers – gaf mij een schok. Winter 1975, op mijn vijftiende liet ik de teenybopperbands genre Slade en Sweet achter mij. Verder dan wat gefrustreerd headbangen op fuiven tijdens muziek van hardrockgroepen als Deep Purple en Uriah Heep kwam ik ook niet. Ik zocht het zelfs – jeugdzonde – even in de jonge Freddy Mercury van Queen en bij – nog steeds fantastisch tof – Status Quo. Live at the Lyceum van Bob Marley and The Wailers herschiep mijn universum, vooral dankzij het verbluffende No Woman, No Cry. Onbezoedelde melodielijn mét slordige reggaebeat, bekoorlijke vrouwenstemmen met het ‘gestamel in trance’ van Marley: ‘I remember, when we used to sit in a government yard in Trenchtown, oba-observing the hypocrites as they would mingle with the good people they meet’. Zachtaardige rebellie. De hele elpee valt nog steeds in één ruk te beluisteren, ze straalt Bob Marley uit. Toch bekeerde ik me niet tot de reggae, omdat Live at the Lyceum de genres overstijgt en een zeldzame universele klankkleur heeft, die gesmaakt wordt in alle delen van de wereld.

Bob Marley had nog een andere liefde: ‘Als ik niet musiceer, speel ik voetbal.’ Tijdens zijn toernees voetbalden hij en de Wailers op parkings, in concerthallen en op hotelkamers. Marley was een liefhebber en sympathiseerde met het Brazilië van Pelé op het WK 1970 – de mystieke Tostao droeg zijn voorkeur weg – en het Nederlandse Elftal van Cruijff op het WK 1974.

Hij nam zijn gitaar en zijn bal mee in het graf.

‘Me love it because you have to be skillful to play it’. Hij begreep de liaison tussen muziek en het voetbal als spel, de fantasie als weg naar de vrijheid: football is freedom. Ook deze simpele uitspraak weerstaat de tand des tijds.

Everything is gonna be allright now… (X4)

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

3 reacties

  1. Pingback: ทัวร์เกาะหลีเป๊ะ

  2. Pingback: original site

  3. Pingback: ดูซีรี่ย์ออนไลน์

Leave A Reply