vrijdag, april 19

BeNeLiga als Pavlovreactie?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zondagmiddag won Ajax gemakkelijk van Heracles Almelo. De Amsterdammers zagen Davy Klaassen en Zakaria Labyad met een blessure uitvallen, maar wonnen eenvoudig met 5-0 en konden zich in de tweede helft sparen tegen de Almelose ploeg. Wanneer een Nederlandse topclub, vooral Ajax, een makkelijke middag beleeft, kun je wachten op de commentaren over de BeNeLiga. Zondag was het onder meer Aad de Mos die deze kaart trok.

Ruime zeges blijven altijd

Een beetje opportuun, eerlijk gezegd. Heracles is juist een ploeg die het Ajax in recente jaren vaak lastig heeft weten te maken. De ploeg van Frank Wormuth won de laatste twee thuiswedstrijden tegen de regerend landskampioen. Zondag viel er geen eer te behalen. Ajax raast door de Eredivisie, de rijkste ploeg van de competitie wint regelmatig wedstrijden met grote cijfers. Dat was al zo toen De Mos zelf nog trainer van Ajax was, begin jaren ’80.

Zo gaat dat in de meeste landen. Club Brugge, Bayern München, Liverpool en Paris Saint-Germain spelen ook weleens eenvoudige wedstrijden, omdat ze twintig spelers kunnen opstellen die bij de tegenstander de sterkste kracht zouden zijn. Ook in een BeNeLiga zullen niet alle wedstrijden in 1-0, 1-1 of 2-1 eindigen. Zeker niet als de inkomsten zo scheef verdeeld blijven. Als de verdeelsleutel van televisiegelden uit de Eredivisie mee naar de BeNeLiga gaat, dan wordt Ajax – Charleroi ook een formaliteit.

Pas op, er zijn heus argumenten voor de BeNeLiga, een idee dat zeker nader onderzoek verdient, maar de notie dat de Eredivisie niet competitief is, die is onjuist. Ondanks makkelijke middagen voor de grote clubs, zien we maar zelden een ploeg met een straatlengte voorsprong kampioen worden. Het is te makkelijk om het format om te gooien op basis van een dozijn eenzijdige wedstrijden per seizoen – die zullen namelijk niet verdwijnen.

Van Appie tot Ziyech | Henk Mees

Share.

About Author

Jan Willem Spaans is een 25-jarige Amsterdammer. Hij schrijft voor onder meer De Witte Duivel, ELF Voetbal en is auteur van drie voetbalboeken. Zijn specialiteiten liggen in het Nederlandse en het Engelse voetbal en zijn hart in het Schotse!

Comments are closed.