vrijdag, januari 21

Bas Dost, de man voor Club?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Belgisch voetbal wordt in Nederland maar beperkt serieus genomen. De accommodaties van de clubs in de Jupiler Pro League draagt daar niets aan bij. Het onderhoud laat vaak te wensen over. Stadions die in Nederland al decennia in geschiedenisboeken vereeuwigd zijn, staan aan de andere kant van de grens nog (min of meer) recht overeind.  Er volgt dus geschamper als Club Brugge uitpakt met Bas Dost. ‘Die schiet er in die kneuzencompetitie wel even dertig in’.

Zo is het niet. Dost deed dat in de Eredivisie inderdaad, maar Belgische clubs kunnen één ding door de bank genomen onbetwistbaar beter dan Nederlandse: verdedigen. Ik durf er een goede fles rode wijn op te verwedden dat er in de Jupiler Pro League binnen nu en vijf jaar geen wedstrijden in 13-0 gaan eindigen. Met Bas Dost haalt blauw-zwart een spits binnen die ze bij Eintracht Frankfurt niet ten koste van alles binnenboord wilden houden. Omdat Club Europese miljoenen ophaalde, kan het nu zelfs shoppen bij financieel creperende Bundesligaclubs.

Is de boomlange Nederlander het ontbrekende stukje in Philippe Clements puzzel? Lastig te zeggen. Dost is een spits die het moet hebben van voorzetten, Club eerder een ploeg die met Hans Vanaken door het midden gevaarlijk wil worden. Een wijziging van speelstijl is sowieso op komst als Dost gelegenheidsspits Charles De Ketelaere vervangt op die positie. Met Krépin Diatta heeft Clement nu maar één naam bij de eerste twintig op de topscorerslijst.

Het zal niet vanzelf gaan. Om het maximale uit Dost te halen, zal Club het over een andere boeg moeten gooien. Gaan ze dat doen, ondanks de kampioenskoers die het schip ondanks wat wandelingen toch nog vaart? Dan zijn de kansen op succes aanzienlijk en zal Oranje-bondscoach Frank de Boer wellicht eens naar Jan Breydel afzakken.

20 Toppers van Oranje 2020 | Jan-Willem Spaans

Share.

About Author

Jan Willem Spaans is een 25-jarige Amsterdammer. Hij schrijft voor onder meer De Witte Duivel, ELF Voetbal en is auteur van drie voetbalboeken. Zijn specialiteiten liggen in het Nederlandse en het Engelse voetbal en zijn hart in het Schotse!

Comments are closed.