zaterdag, november 27

Avondje Ajax vol rondo’s

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Op een avond dat Club Brugge genadeloos werd weggetikt door Manchester City, had Ajax geen kind aan Borussia Dortmund, de nummer 2 van Duitsland. Op de ontnuchterende 1-5  in Jan Breydel volgde een nog laag uitgevallen 4-0 in de Johan Cruijff Arena.

Bij een vergelijkend warenonderzoek roepen zulke uitslagen in de Champions League meteen vragen op. Is Ajax zoveel beter dan Club Brugge? Is Borussia Dortmund, met drie Rode Duivels in het veld, zoveel zwakker dan  het miljoenen-ensemble rond Kevin de Bruyne?

,,Alles klopte, de pressie, de hoge intensiteit, het uitspelen van de kansen, de nul vasthouden en een erg goeie keeper.  Een fantastische uitvoering in een geweldige ambiance”, jubelde Erik ten Hag, de succesvolle coach van Ajax. De score, ruim twintig minuten voor het einde al bereikt, was zelfs een flauwe afspiegeling; zoveel kansen liet Ajax nog liggen.

Wat hij hiervan moest denken, was na afloop de vraag aan Marco Rose, de coach van Borussia Dortmund? ,,Scheisse…”. Meer hoefde hij niet meer te zeggen. Rose grimlachte zelf daarom maar mee met de lachers in de perskamer.

HISTORISCHE SCORE

De 53.000 laaiend enthousiaste toeschouwers waanden zich soms getuigen van een serie perfecte rondo’s, zo vaak ging de bal bij Ajax van voet tot voet, zonder dat Borussia Dortmund kans kreeg op een interruptie. De Johan Cruijff Arena trilde van het gehos, het gezang paste bij een feestelijke avond. De historische score herinnerde aan wedstrijden in Amsterdam tegen Liverpool (5-1) en Bayern München (4-0).

Het machtsvertoon van Ajax deed ook denken aan de 1-4 bij Real Madrid op 5 maart 2019. Toen eindigde de succesvolle tocht tegen Tottenham Hotspur slechts een luttele seconde voordat de finale zou zijn bereikt. Van dat elftal spelen Frenkie de Jong, Hakim Ziyech, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt inmiddels in Engeland, Spanje of Italië. Nog maar drie spelers van toen (Tadić, Blind en Mazraoui) stonden dinsdagavond in de basisopstelling. Ook met een nieuwe cast heeft Ten Hag een team gesmeed dat in staat is tot een hoofdrol op het hoogste Europese niveau.

REDDINGEN PASVEER

Zelfs de twijfel die eerder opkwam bij het aantrekken van doelman Remko Pasveer en de van Feyenoord overgekomen Steven Berghuis is weggenomen. Pasveer wordt op 5 november 38 jaar. Zijn haar, verpakt in een knotje, vergrijst. Pasveer gold nooit als een topkeeper, niet in oostelijk Nederland en niet bij PSV waar hij niet meer was dan tweede keeper. Ajax trok hem aan als back-up achter Maarten Stekelenburg, in afwachting van wat de toekomst wordt van de wegens doping nog geschorste André Onana.

Door het wegvallen van Stekelenburg (heuoperatie) promoveerde Pasveer plotseling tot eerste keeper. Hij kon zijn kwetsbaarheid niet camoufleren, maar kreeg het vertrouwen van Ten Hag. Tegen Borussia Dortmund liet Pasveer zien wat hij kan betekenen. Drie keer kwam het gevreesde Noorse fenomeen Erling Haaland los van zijn bewakers, drie keer vond Pasveer met zijn reflexen een antwoord. Nooit eerder zag Haaland op Europees niveau zoveel doelpogingen verijdeld. Het waren de enige kansen voor de Duitse ploeg, er stond een veelvoud tegenover bij Ajax.

STEVEN BERGHUIS

In het gesmeerd lopende combinatiespel van de Amsterdammers bleek met name Steven Berghuis een vitale schakel in de kleine ruimte. Bij Feyenoord maakte hij zijn doelpunten veelal vanaf de rechterflank. Ten Hag turnde hem om tot een ’nummer 10′ op de plek waar eerder Davy Klaassen de voorkeur kreeg. Klaassen blinkt uit met loopacties en de timing om op het vereiste moment in kansrijke posities op te duiken. Met Berghuis verloopt de passing sneller.

Technische vaardigheid is de basis daarvan bij Ajax, zo ondervond Borussia Dortmund. De teamspirit gaf het spel van de Nederlandse kampioen een extra dimensie waarmee het de Duitse ploeg in verlegenheid bracht. Het was voetbal met de klassieke trekjes uit de school van Ajax. Vier spelers uit de eigen jeugdopleiding stonden in de opstelling: Mazraoui, Blind, Timber en Gravenberch. De scouting van Marc Overmars bracht de Argentijn Martinez, de Mexicaan Alvarez, de Ivoriaans-Franse spits Haller, de Braziliaan Antony  en al eerder de Serviër Tadić  naar Amsterdam. Het blijkt een mix waarmee Ajax opnieuw in de Champions League van zich doet spreken. De stand halverwege de poulefase, negen op negen, spreekt boekdelen.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

2 reacties

Leave A Reply