woensdag, januari 22

Alleen het resultaat was perfect

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Goede start, prima start, perfecte start van de Rode Duivels’, lees ik in de kranten. Mag ik dat schoolvoorbeelden van scorebordjournalistiek noemen? Behalve het resultaat was niets perfect aan de zege tegen Wales. De tweede helft was een langgerekte geeuw. Voor de nummer 1 van de wereld mogen we de lat toch meer dan vijf centimeter boven het gras leggen.

Niets is saaier

Niets is saaier geworden dan de voorrondes van EK’s of WK’s. De tien beste landenteams worden in tien verschillende poules ondergebracht en de eindstand staat nagenoeg altijd vooraf vast. Van spanning is zelden sprake. Zelfs als de tegenstander, zoals Wales, onverwacht op voorsprong komt, is er niemand die aan een goede afloop twijfelt. De verschillen zijn daarvoor te groot. Zeker als bij Wales jongens als Aaron Ramsey en Ben Davies ontbreken en Joe Allen al na vijf minuten uitvalt.

Na de openingsgoal van Wales mochten we meer verwachten dan een zege. Gareth Southgate, de Engelse bondscoach, liet gisteren weten dat winnen de komende wedstrijden niet volstaat. Er moet ook goed voetbal te zien zijn. De mensen die al een jaar thuis zitten hebben recht op wat vertier en de beste spelers van de topteams van Europa hebben de plicht om daarvoor te zorgen.

Uiteraard kan geen enkele ploeg wervelend voetbal garanderen, maar je kan tenminste wel proberen om het publiek iets te bieden. Dat hebben de Rode Duivels niet gedaan en dat mogen we hen kwalijk nemen. De tweede helft was een draak, als Club Brugge zo speelt tegen Waasland-Beveren wordt het onder de grond geschoffeld. En terecht. Na de rust leek het wel rugby in Leuven. De bal ging nog alleen achteruit, niemand kwam vaker aan de bal dan Thibaut Courtois. Een balletje opzij was een verademing.

Gegoochel met punten

En dit was dan een partij tegen de op papier sterkste tegenstander in de groep. Wat wordt het zaterdag tegen Tsjechië en vooral dinsdag tegen Wit-Rusland? Vergeleken met Wit-Rusland is Wales een wereldteam. Gaan de Duivels dan bij een voorsprong weer de bal voortdurend achteruit tikken? Op deze manier jaag je de toeschouwers voor het scherm weg.

In de kranten werd weer met punten gegoocheld voor de Duivels, maar laat ons eerlijk zijn: alleen Kevin De Bruyne was goed, de rest doodgewoon en jongens als Youri Tielemans en Dries Mertens, zelfs Romelu Lukaku, presteerden onder hun niveau. Durven journalisten dit niet meer vaststellen? Is de onafhankelijke sportjournalistiek dood?

Bloed

Ook ontgoochelend was dat de Rode Duivels bij de start van het kwalificatietoernooi van het WK 2022 geen standpunt innamen tegen het organiserende Qatar. Ik ben geen voorstander van een boycot van dit corrupte en in bloed gedrenkte WK, maar je kan als voetballer wel duidelijk maken dat je aandacht hebt voor wantoestanden in de wereld waar je gaat voetballen.

De Noorse internationals droegen gisteren voor hun eerste opdracht T-shirts met boodschappen als ‘Mensenrechten, op en buiten het veld’. Sterspeler Martin Ödegaard zei: ‘Wat in Qatar gebeurt, klopt niet.’ Bondscoach Stale Solbakken vond het maar logisch dat hij het goede voorbeeld gaf en deelnam aan het protest.

Ik had ook iets verwacht van Duivels als Romelu Lukaku, die terecht vooropgaat in de strijd tegen racisme. En ik heb er alle begrip voor dat deze problematiek een aantal jongens nauwer aan het hart ligt vanwege dichter bij huis, maar onze voetballers dragen geen oogkleppen en weten heus wel wat er in de wereld gebeurt. Maar niet alleen hen treft schuld. We hadden mogen verwachten dat op matchdag min één op de persconferentie gevraagd werd aan Kevin De Bruyne en Roberto Martinez hoe zijn tegenover Qatar staan. In Nederland lag de focus bijna volledig daarop, wat dan ook weer overdreven is. Voetballers treft geen schuld dat omgekochte bobo’s onder druk van toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini en Frans president Sarkozy voor Qatar gekozen hebben.

Voor jongens als Kevin De Bruyne en Thomas Meunier, om maar die te noemen, zouden het uiteraard vervelende vragen zijn. Meunier stond bij PSG op de loonlijst van Qatar en De Bruyne nog  altijd op die van Abu Dhabi en de mensenrechten worden niet minder geschonden in de Verenigde Arabische Emiraten dan in Qatar.

https://dewitteduivel.com/product/maradona-60-en-de-belgen-francois-colin/

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.