zondag, mei 26

Wat te onthouden van het WK? Ecuador geeft Duivels hoop

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: dat kan na één wedstrijd alleen Ecuador zijn dat voor het eerst in de geschiedenis het gastland klopte in de openingsmatch

SPELER VAN DE WEEK: Enner Valencia, die twee keer scoorde in de openingsmatch

 

WERELD

Bestaat er voor een voetballiefhebber iets mooiers dan een WK? Elke dag vier wedstrijden met de beste spelers van de wereld. Voor de eerste keer in de geschiedenis lijkt echter niemand er echt zin in te hebben. Zelfs de voorzitter van de Fifa heeft een zwaar hoofd in dit WK. Zaterdag hield hij een bizarre tirade tegen de westerse pers, die de kritiek op de Fifa en het Qatarese regime niet spaarde. Het had in de aanloop alleen over voetbal mogen gaan, terwijl hij het zelf in zijn monoloog van een uur geen moment over het voetbal had.

Gianni Infantino had het lef het feit dat hij als jonge snaak gepest werd vanwege zijn rode haar en sproeten te vergelijken met het lot van de arbeidsmigranten uit Zuid-Oost Azië en Afrika die de dood vonden bij de bouw van stadions en infrastructuur voor dit WK. De Zwitser, die ruim drie miljoen euro per jaar verdient, vergeleek zich met de bouwvakkers die 250 euro per maand verdienen. De grote baas van het voetbal vond dat een mooi bedrag, want tien keer meer dan ze in de eigen regio kunnen opstrijken. In het rijkste land van de wereld moeten de salarissen alleen hoger zijn dan ze in eigen land kunnen verdienen.

Infantiel, een ander woord valt niet te bedenken voor zijn uitlatingen. Hij wees de oude wereld met de vinger. Volgens deze Zwitser staat Qatar meer open voor vluchtelingen dan Europa. ‘Hij probeerde de indruk te wekken dat Qatar meer doet voor radeloze mensen dan wij’, schreef The Guardian. ‘Qatar nam vorig jaar 197 vluchtelingen op, tegenover de 75.000 van Zambia en de 137.000 van het Verenigd Koninkrijk.’ Er is op Europa ook heel wat aan te merken, maar dat gebeurt ook voortdurend in die westerse media die Infantino met de vinger wees.

Hoe dan ook, na drie kwartier voetbal hadden ook de Qatarezen geen zin meer in het WK. Het vak met Qatarese fans bleef na de rust voor de helft leeg. ‘Alleen zij die betaald werden om te supporteren, bleven achter’, meldde Simon Kuper van de Financial Times. Het gastland stond na een halfuur 2-0 achter tegen Ecuador en speelde een kansloze partij. De ploeg van de Catalaanse bondscoach Felix Sanchez kreeg niet één bal tussen de palen en werd het eerste gastland dat de openingswedstrijd verloor (0-2). Zonder voetbalmirakel wordt Qatar het eerste gastland dat nul punten haalt. Nederland en Senegal mogen immers hoger ingeschat worden dan Ecuador. Het enige pluspunt aan deze saaie en kwaliteitsarme openingswedstrijd was dat het bericht dat de Zuid-Amerikanen omgekocht waren complete onzin was.

 

BELGIE

Het goede nieuws voor de Rode Duivels komt van Enner Valencia. De Ecuadoriaan die twee keer scoorde is al 33 en van de Premier League afgezakt naar de Turkse competitie (Fenerbahce). Misschien wordt dit wel het toernooi van de veteranen. Wat Valencia kan, kan Dries Mertens (Galatasaray) ook nog.

Er is dus nog hoop na het debacle in Koeweit. Professor Jean-Michel Dewaele (ULB) hekelde niet onterecht dat de Belgische voetbalbond ging vrijwillig ging cashen (500.000 euro) in een land als Koeweit, waar de mensenrechten niet beter gerespecteerd worden dan in Qatar, om er te voetballen tegen Egypte, ook al niet meteen een toonbeeld van democratie.

De Rode Duivels waren, samen met Mexico, de enige WK-deelnemer die vorige week verloor tegen een team dat zich niet kwalificeerde voor het WK. Ronduit zorgwekkend, omdat je de week voor een WK alleen een meer dan haalbare tegenstander uitkiest die bovendien al een beetje in vakantiemodus verkeert. Egypte is het land van de briljante Mo Salah, maar hoeveel Egyptische spelers kennen we verder nog?

Nee, de Duivels speelden dramatisch en van de aanpak van Roberto Martinez viel weinig te begrijpen. Zeno Debast maakte nog eens duidelijk dat een basisplaats in de nationale ploeg te vroeg komt voor hem. Zowat elke analist is van oordeel dat Leander Dendoncker een betere keuze zou zijn, maar dat lijkt niet het plan. Waarom bleef hij anders vrijdag en in de vorige interland aan de kant?

De partij in Koeweit maakte nog maar eens duidelijk dat de tijd van Eden Hazard voorbij is. De krant die zijn ‘prestatie’ tegen Egypte met een zes waardeerde, was wellicht niet tijdig in het stadion geraakt. Hazard was een begenadigd voetballer die alles te danken heeft aan zijn weergaloos talent. Met ouder en zwaarder te worden volstaat dat echter niet meer. Wellicht ook omdat hij als dertiger het niet kan opbrengen om te doen wat hij nooit deed, namelijk hard trainen. Het is geen toeval dat Carlos Ancelotti, één van de beste coaches in de wereld, hem week na week op de bank houdt.

Er zijn nog steeds mensen die geloven dat de Rode Duivels wereldkampioen kunnen worden. Na vrijdag zijn echter ook heel wat die vrezen dat de tweede ronde te hoog gegrepen is. Canada en Marokko zijn wellicht nog te kloppen en Kroatië is ook niet meteen een jong team. De groepsfase overleven, moet dus nog wel lukken. Maar verder moeten er geen plannen worden gemaakt.

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply