zondag, maart 26

Een aanvaller van vroeger – Eddy Vercammen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piet Keizer werd geboren in 1943. Al op twaalfjarige leeftijd speelde hij in de jeugd van Ajax. In 1961 debuteerde hij in de eerste ploeg. Hij zou er spelen tot in 1974 toen hij stopte op 31-jarige leeftijd, verrassend en onverwacht, typisch Keizer. Keizer speelde nooit in een andere eerste ploeg, dat is op zich al redelijk uitzonderlijk. Hij speelde bij Ajax 365 competitiematchen waarin hij bijna 150 goals maakte. In totaal speelde hij bijna 500 matchen voor Ajax en daarbij nog eens 34 interlands voor Nederland.

Één van de grootsten

Keizer wordt in Nederland nog altijd aanzien als één van de grootheden. Hij was een linksbuiten, was linksvoetig maar zijn rechter mocht er zeker ook zijn. Zijn grootste en bekendste beweging was zijn overstapje, ook de schaarbeweging genoemd. Hij paste het zo vaak toe en toch nam hij de verdedigers steeds te grazen. Hij was dus dribbelsterk maar ook explosief en snel. Hij had ook een knal in de linkervoet en een vrije schop binnen draaien zat ook in zijn scenario. En ondanks zijn balvaste spelwijze zag hij de ploegmaten goed staan en konden die vaak profiteren van zijn steekpasjes of voorzetten.  

In 1964 kwam nog een ander groot talent vanuit de jeugd doorgeschoven, een zekere Johan Cruijff. Piet Keizer ving hem goed op. Hij sprak met hem, coachte en begeleidde hem waar het eventueel nog nodig was. Er brak een periode aan die nog altijd de meest succesrijke blijft uit de geschiedenis van Ajax. In 1966, 1967, 1968, 1970, 1972 en 1973 werd Ajax kampioen van Nederland. De beker wonnen ze in 1967, 1970, 1971 en 1972. In 1969 werd Ajax de eerste Nederlandse ploeg die een finale van de Europabeker voor landskampioenen zou spelen.  Maar het Italiaanse AC Milaan met onder meer Cudicini, Anquiletti, Schnellinger, Rosato, Trappatoni, Sormani, Rivera en Prati, die driemaal scoorde, waren te sterk, een 4-1 nederlaag was het verdict. In 1971 stond Ajax terug in de finale van Europacup 1. Ditmaal was de tegenstander Panathinaïkos. Het werd een droge 2-0, goals van Van Dijk en Haan.

Trits Europa Cups

Ajax had de smaak te pakken, in 1972 de volgende finale, tegen Inter Milaan, een 2-0 zege, 2 goals van Cruijff. En hun vierde finale op vijf seizoenen werd een 1-0 zege tegen alweer een Italiaanse tegenstrever, Juventus Turijn, doelpunt van Rep. Piet Keizer speelde de vier finales mee. Samen met Stuy, Suurbier, Blankenburg, Hulshoff, Neeskens, Mühren, Haan en Cruijff was Keizer actief in die drie laatste en gewonnen finales. Naast zes Nederlandse titels en vijf bekers en drie Europabekers der landskampioenen won Keizer ook nog de International Football Cup, tweemaal de UEFA-supercup en een wereldbeker voor clubelftallen.

Er is een biografie-film gemaakt over hem die “Piet Keizer, de genialiteit van de nukkige linksbuiten” noemt.  Dat is de perfecte beschrijving van Keizer. Hij was vaak geniaal maar was ook een wat speciale man soms. Maar toch werd hij door iedereen bewonderd. Hij had jammer genoeg ooit eens een serieuze hoofdblessure en er waren zelfs geruchten dat hij overleden was. Maar na een lang herstel, ongeveer negen maanden, was Piet er terug. Zijn karakter en gedragingen waren niet veranderd maar ook zijn talent was nog steeds volop aanwezig.  Keizer werd vele jaren na zijn actieve carrière nog regelmatig gevraagd om voor Ajax wat bezig te blijven maar hij bleef wat speciaal en aanvaardde niet alles. Ik heb hem wel nog bezig gezien als scout voor Ajax bij de Belgische beloftewedstrijden.

Grootmaker

Piet Keizer kreeg longkanker en overleed in 2017, één jaar na die andere grootheid en mede grootmaker van het Ajax uit die periode, Johan Cruijff.  Men kan genieten van de mooie acties en doelpunten van Piet Keizer die hier zijn bijgevoegd.

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Comments are closed.