dinsdag, januari 26

Ajax treft Amsterdamse Muur bij Lille

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Niet alles wat bij Ajax opbloeit, mag opvlammen in het eerste elftal. Kijk naar Noa Lang, het dekselse  duiveltje van Club Brugge. Slechts twee handjes vol is het aantal wedstrijden waarin hij mocht meespelen, meestal als late invaller, twee keer maar vanaf de aftrap. Schraler nog is het cv dat Sven Botman opbouwde bij Ajax. Tien jaar lang speelde hij bij Ajax op opleidingscentrum De Toekomst. Maar de deur van de Johan Cruijff ArenA opende zich nooit voor hem.

Sven Botman is een bijna 21-jarige verdediger van LOSC Lille, een slungel die dit seizoen met zijn lengte van 1.93 en stug verzet in de duels indruk maakt in de Franse Ligue 1. Met De Muur heeft hij al een beeldende bijnaam gekregen. Zondagavond konden Kean en Di Maria, de aanvalstandem van Paris Saint-Germain, zich nauwelijks van hem losketenen. Het bleef 0-0 waarmee Lille zich handhaafde als competitieleider.

Sven Botman kreeg niet alleen een 7 als rapportcijfer in L’Equipe, hij werd tevens geprezen als symbool voor de onbuigzaamheid van de surprise-koploper. De ontwikkeling van Botman verrast Ajax. Hij was een belangrijke kracht in het onder 17-team dat in 2017 de Future Cup won, een jaarlijks toernooi van Ajax waarin de talenten worden gemeten aan leeftijdsgenoten bij Europese topclubs. Anderhalf jaar geleden oordeelde Ajax dat Botman als huurspeler ervaring moest gaan opdoen bij sc Heerenveen, in de middenmoot van de Eredivisie.

ACHT MILJOEN

Een jaartje in Friesland heeft Botman goed gedaan. Daar zagen de scouts van Lille een verdediger die in staat moest zijn de naar Arsenal vertrekkende Braziliaan Gabriel Magelhaes op te volgen als linksbenige centrumverdediger. Zelfs een nieuw contract, tot medio 2023, kon hem niet langer bij Ajax houden. Acht miljoen euro trok Lille uit om het nieuwe contract af te kopen. Botman werkte graag mee, zeker nadat coach Erik ten Hag hem had verteld dat hij bij terugkeer naar Amsterdam nog zeker geen eerste keus zou zijn, met Daley Blind en Lisandro Martinez als linksbenige centrumverdedigers nog voor hem in de pikorde. ,,Qua perspectief had ik een beter gevoel voor Lille. Hun verhaal klopte gewoon”, zei Botman onlangs in het weekblad Voetbal International.

Sven Botman hoeft zijn keuze niet te betreuren. In Frankrijk waarderen ze zijn duelkracht, gecombineerd met finesse in de linkervoet. Zijn lengte is een wapen in de lucht, met kopballen die zowel redding brengen als aanvalskracht etaleren. Gaandeweg heeft nu ook Nederland hem ontdekt. Bij Jong Oranje is hij niet langer automatisch reserve. Toen bij het ‘grote’ Oranje vorige maand met Nathan Aké nóg een verdediger wegviel, haalde Frank de Boer hem voor de laatste twee interlands van 2020 bij de A-selectie.

VINGERWIJZING

De ontwikkeling die Botman doormaakt, kan ook worden uitgelegd als een vingerwijzing naar Ajax, en naar de opvattingen die in het Nederlands voetbal vaak de overhand krijgen. ,,Qua perspectief had ik een beter gevoel bij Lille. In Nederland wordt vooral gekeken hoe goed je bent in de opbouw, ook als verdediger. De wijze waarop ik bij Lille moet spelen, me concentreren op het uitschakelen van een spits, past bij mij”, aldus Botman in Voetbal International.

Sven Botman is niet de eerste speler uit de jeugdopleiding van Ajax die elders naam maakt. In de Franse Ligue 1 komt Mitchel Bakker als linksback sinds vorig jaar al regelmatig aan bod bij Paris Saint-Germain. Kaj Sierhuis, een spits die via Ajax en FC Groningen bij Stade de Reims is beland, krijgt vooralsnog minder speeltijd.

Botman kan inmiddels niet alleen wijzen op de prestaties met Lille in de Franse competitie, ook internationaal staat hij zijn mannetje, als trouwe defensiepartner naast de Portugees Fonte. In de Europa League kreeg Zlatan Ibrahimovic bij de duels tussen Lille en AC Milan geen voet aan de grond tegen de Nederlandse verdediger.

NIEUWE EIGENAAR

Een nieuwe internationale krachtmeting die extra interesse zal oproepen, volgt in februari 2021. Uitgerekend Ajax is als tegenstander van Lille uit de koker gekomen voor de volgende ronde in de Europa League. Beide clubs stonden vorig seizoen al tegenover elkaar in de groepsfase van de Champions League. Ajax won beide wedstrijden: 3-0 en 0-2.

Het weerzien met Botman zal niet het enige Nederlandse accent zijn bij de duels tussen Ajax en Lille. De Franse club is sinds vorige week eigendom van Callisto Sporting, onderdeel van het Luxemburgse investeringsfonds Merlyn, geleid door de Nederlandse zakenman Maarten Petermann.

WINSTON BOGARDE

Appjes uit Amsterdam van zijn vroegere maatjes hebben Sven Botman al voorbereid op de komende confrontaties. Botman, geboren onder de rook van Amsterdam in Badhoevedorp, kan dan ook Winston Bogarde van nabij laten zien welke vorderingen hij heeft gemaakt. Bogarde, ex-international en ex-speler van Ajax, Milan, Barcelona en Chelsea, is nu assistent van Ten Hag en eerder individueel trainer van Botman bij Ajax.

Over de band met Bogarde zei Botman onlangs in het dagblad Het Parool: ,,We hebben een bijzondere relatie. Het was in het begin zeker niet gezellig tussen ons. Ik moest wennen aan zijn directe en harde aanpak. Hij moest eraan wennen dat hij van die puberjongetjes soms een weerwoord kreeg. Dat botste weleens, maar we zijn vrienden geworden. Ook toen ik vorig seizoen bij Heerenveen speelde, hadden we geregeld contact. Belde hij me op als hij een serie wedstrijden had gezien: let hierop, let daarop. Maar ik ben vooral mentaal gegroeid onder Bogarde. Een man geworden. Mijn transfer naar Lille heb ik ook zeker deels aan hem te danken.”

ONAFGEMAAKT

Botman blijft Ajax zien als een ‘onafgemaakt’ hoofdstuk. Hij heeft het gevoel dat alles nu pas gaat beginnen. Vanaf zijn achtste voetbalde de voormalige pupil van Pancratius in Badhoevedorp bij Ajax. ,,Prachtige tijd. Het was mijn doel in Ajax 1 te spelen, dat is niet gelukt, maar ik ben heel blij met waar ik nu zit. En ik blijf supporter van Ajax hoor.”

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees was verder medewerker van het maandblad ELF en schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal.

Comments are closed.