maandag, december 23

De leerschool van Oranje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Liefst twaalf van de 23 overgebleven Oranje-spelers voor de Derby met de Rode Duivels hebben  sporen nagelaten in de Nederlandse Eerste Divisie. Daley Blind en Georginio Wijnaldum deden er ritme op na langere blessures. Voor de tien anderen was het  een serieuze springplank naar een carrière op hoger niveau.  ,,Vanuit de eerste divisie in enkele maanden tijd naar de Champions League. Dat zie je niet vaak, maar ik vind het niet speciaal”, zegt Arnaut Danjuma Groeneveld.

De nieuwste Nederlandse international van Club Brugge speelde in 41 wedstrijden in de Eerste Divisie; 23 minuten met Jong PSV, 40 keer met NEC Nijmegen. Hij werd er gehard, hij leerde er door te bijten in lege stadions, overeind te blijven in holderdebolder-voetbal.

Het is een bijzonder fenomeen, die Nederlandse Eerste Divisie, het niveau net beneden de Eredivisie. Jarenlang droeg deze competitie de naam Jupiler League, vanaf dit seizoen is het de Keuken Kampioen Divisie. Degradatie hieruit is reglementair uitgesloten, in elf van de twintig stadions ligt kunstgras, vier teams met de beloften van eredivisieclubs mogen hierin meespelen. Zo was het ook de leerschool voor de Ajax-spelers Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Donny van de Beek en voor de PSV’ers Denzel Dumfries, Pablo Rosario en Steven Bergwijn.

INKRIMPING EREDIVISIE

In Nederland wordt vaak geringschattend gesproken over de Eerste Divisie. ,,Het is vaak de dove tegen de blinde”, smaalde analist Kenneth Pérez maandag nog op FOX Sports. De NOS-tv meldt niet eens de uitslagen. Nu opnieuw gesleuteld wordt aan de opzet van de Eredivisie, moeten de clubs uit de Eerste Divisie lijdzaam toezien wat uit de bus rolt. In de hoop daarmee een inkrimping af te dwingen van 18 naar 16 clubs zijn de drie ‘traditionele’ topclubs (Ajax, Feyenoord en PSV) bereid 10 procent van hun Europese inkomsten af te staan aan de rest. Het geld is bedoeld voor de vervanging van kunstgras, nu nog aanwezig bij zes clubs.

De stem van de Eerste Divisie wordt in deze discussie niet gehoord, ook al liggen de sportieve verhoudingen inmiddels zodanig dat dit jaar liefst drie eredivisieclubs hun plaats hebben verloren aan promovendi. Clubs als Sparta, FC Twente, Roda JC, NEC spelen daardoor nu op een lager niveau. Hun lot maakt in de hoogste klasse de vrees voor degradatie alleen maar groter.

Of de Nederlandse topclubs hun zin zullen krijgen, en of er met 16 clubs ook in Nederland via play-offs om de hoogste plaatsen gespeeld gaat worden, is daarom nog maar de vraag. Tenminste dertien clubs moeten hun jawoord geven, willen de veranderingen doorgevoerd kunnen worden. Bovendien willen Ajax en PSV vast blijven houden aan het spelen van hun belofteteams (‘Jong Ajax’ en ’Jong PSV’) in de Eerste Divisie.

VAN HANEGEM

In zijn wekelijkse column in het AD en de aangesloten andere kranten wees Willem van Hanegem maandag op het belang van de Eerste Divisie als leerschool en het herkennen van eigen talenten. Aanleiding was de opzienbarende score (3-0) waarmee Oranje de Duitsers had weg-gecounterd met een on-Hollandse strijdwijze. In diverse Nederlandse media werd de triomf afgeschilderd als het begin van een Nieuwe Lente, als een kantelwedstrijd na jaren misère.

Fijntjes herinnerde Van Hanegem aan de nog maar recent gevoerde pleidooien in Nederland om Duitse lessen in te voeren op de Hollandse School. ‘We moesten bij Duitsland gaan kijken, dan kwamen we er weer bovenop. Dat was de strekking. We zijn nog geen vijf maanden verder en Die Mannschaft wordt weggehoond in eigen land. Achter de winnaars aanrennen, daar zijn we erg goed in in dit land. Wij speelden zaterdagavond in de Arena met Denzel Dumfries, die vier jaar geleden nog bij de amateurs van Barendrecht speelde. Onze aanvoerder Virgil van Dijk was volgens onze drie topclubs niet goed genoeg en Willem II bood hem niet eens een contract aan. Marten de Roon werd ooit weggestuurd uit de jeugdopleiding bij Feyenoord. Invaller Arnaut Danjuma Groeneveld kreeg bij PSV geen contract En Almere City moest Pablo Rosario opvragen, want bij Feyenoord en Ajax brak hij niet door.’

ROSARIO

De topclubs twijfelen, Pablo Rosario zelf niet. De middenvelder speelde zich in de Eerste Divisie in de kijker bij PSV en krijgt dit seizoen onder Mark van Bommel zoveel vertrouwen dat Ronald Koeman voor de wedstrijd tegen Duitsland zijn debuut in gedachten had. Een schorsing voor Jong Oranje, niet opgemerkt door de KNVB (!), verhinderde dat op het laatste moment.

Rosario komt nu vrijwel zeker tegen België aan zijn eerste optreden in Oranje toe. ,,Ik wist dat ik dit kon bereiken”, vertelde de 21-jarige middenvelder in het dagblad Trouw. ,,Toen ik bij Ajax weg moest, was ik er nog meer op gebrand om te laten zien dat ik het kon halen. Uiteindelijk is dat het beste geweest wat me kon overkomen. Ik ben hard blijven werken en wist dat er nieuwe kansen zouden komen.”

RUUD GULLIT

Nieuwe kansen voor Oranje ziet ook Ruud Gullit nog gloren. Volgens de assistent van Dick Advocaat bij de laatste, mislukte kwalificatieklus tekent zich de terugkeer van Oranje bij de elite van Europa af. Aan de euforie na de zege op Duitsland mocht ook Gullit zijn steentje bijdragen.

Gullit in het tv-programma De Wereld Draait Door: ,,Het was niet mooi, maar wel noodzakelijk om zo te spelen. Dan heb je ook geluk nodig, zoals tegen de Duitsers. Maar als Nederlands elftal kun je niet elke wedstrijd zó spelen. Wij Nederlanders willen altijd dominant spelen. Dat gaat er langzaamaan komen. Ook deze lichting heeft talent: goede verdedigers van internationaal niveau, kwaliteit en snelheid voorin met Depay, Bergwijn en Promes, we hebben Frenkie de Jong op het middenveld. Nederland heeft drie keer de finale van een WK gehaald, heel bijzonder voor zo’n klein land. De generatie met Cruijff heeft iets neergezet, de weg geplaveid. Mijn generatie met Marco van Basten en Ronald Koeman heeft dat verbeterd. Het elftal dat op het WK van 1998 met strafschoppen in de halve finale eruit ging, was het beste wat we hebben gehad, in de breedte gezien. In Zuid-Afrika waar we de finale haalden, waren we oké. We zijn er dus vaak dichtbij geweest. Dan moet het er toch één keer van komen.”

Twitter: @hmees

 

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.