zondag, mei 16

Rode Duivels doen schandalen even vergeten

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rode Duivels bezorgden de Belgische voetballiefhebbers weer wat voetbalplezier na een dramatische week. Romelu Lukaku legde met twee treffers de zege vast tegen een sterk Zwitserland. De Belgische ploeg heeft daarmee een prima uitzicht op de groepszege en een plaats in de halve finales van de eerste editie van de Nations’ League.

De fans van de Rode Duivels lieten de omkoopaffaire niet aan hun hart komen. Al voor het eerste fluitsignaal werd er uit volle borst gezongen.

Dat kon geen van beide ploegen echter inspireren. De eerste helft was geen hoogvlieger. De Zwitsers kozen voor veel balbezit zonder dreiging en de Duivels kregen geen vaart in de partij. Eden Hazard begon scherp, maar verdween al snel uit beeld. Het resultaat was drie kwartier voetbal zonder veel doelgevaar.

Na de rust werd eindelijk de aanvalstrom geroerd. De Belgen schakelden een paar versnellingen hoger en even voor het uur opende Romelu Lukaku de score. Uiteraard Lukaku. Zijn 44ste treffer in 78 interlands.

De Belgen leken gelanceerd en Lukaku en Mertens kwamen dicht bij een tweede doelpunt, maar in het laatste kwart van de partij kwamen de bezoekers opzetten. Tot verstomming van het Koning Boudewijnstadion stelden ze zowaar gelijk. Na een schitterende vrije trap van Shaqiri mocht invaller Gavranovic het ingestudeerd nummertje afronden.

De Helveten gingen voluit hun kans, maar mochten zich in de hand knijpen dat ze niet opnieuw op achterstand kwamen. Vincent Kompany kopte een corner van Dries Mertens naast en Lukaku vergat na voorbereidend werk van de ingevallen Chadli voor open doel na af te ronden.

De Heizel begon al te wanhopen. Ten onrechte zes minuten voor tijd zetten Lukaku en Mertens een dubbelpas op in de zestien van de bezoekers en de Belgische topschutter tekende voor nummer 45 (2-1).

Even werd het nog stil in het stadion. Courtois loste een schot van uitblinker Shaqiri en moest in tweede instantie in de voeten van de kleine, geblokte man duiken. De Liverpudlian claimde een strafschop, maar de Spaanse arbitrage gaf geen kik.

Een punt volgende maand in Luzern betekent dat de groepszege binnen is. Vanzelfsprekend wordt dit echter niet. Er was ook minder prettig nieuws gisteravond. Thomas Vermaelen viel nog maar eens uit met een spierblessure en volgens de Franse sportkrant L’Equipe zat Thierry Henry voor de laatste keer op de bank. Hij zou voor drie jaar getekend hebben bij Monaco, de komende Europese tegenstander van Club Brugge.

 

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply