donderdag, november 21

Onze Twee Wijzen over culttrainers

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Frank en Peter kijken al hun hele leven lang naar voetbal en zeker naar WK’s. Lees en geniet van hun fraaie columns.

Frank en Peter deden onderzoek naar het fenomeen culttrainer. Wat is de definitie ervan, wie horen er op de lijst en… was Simon echt dé culttrainer van Nederland?

contra

Frank (tegen de stelling):

Even scheutig als het neerpennen van onvoltooide levensverhalen, is men tegenwoordig met het plakken van etiketten. ‘Cult’ valt ook in deze categorie en het is maar de vraag of je dit moet koppelen een down-to-earth iemand als Simon Kistemaker. Zeker, hij zorgde voor kleur op de wangen bij de teams die hij onder zijn hoede had, mede dankzij de soms onconventionele wijze waarop hij zijn spelers wist te prikkelen. Zijn spelopvatting – d’ran voetbal-  was niet in hoge mate vernieuwend, maar deed het in combinatie met zijn de no-nonsense, opgestroopte mouwen

mentaliteit goed bij clubs als Telstar, Cambuur en vooral ook De Graafschap. Bij de Superboeren vierde hij zijn grootste successen en bereikte de status van clubicoon, getuige het emotionele eerbetoon onlangs voorafgaand aan de wedstrijd tegen Jong Ajax.

Terugkomend bij de stelling van deze week: in deze Achterhoek doe je niemand een plezier de nietszeggende, lege huls als ‘cult’, daar is slechts één predicaat dat telt: normaal

Peter (vóór de stelling):

In de VI van vorige week stond een mooi artikel naar aanleiding van het overlijden van Simon Kistemaker. De kop van het artikel luidde: ’Grondlegger van het D’ran-voetbal.’ Deze kop geeft precies aan waarom je een cultfiguur wordt. Niet omdat je het ‘totaalvoetbal’ of ‘met de punt naar achteren spelen’ hebt bedacht. Nee, de cult zit in het woordje D’ran.

Een cultfiguur hoeft geen uitblinker te zijn in zijn of haar beroep, maar moet bij mensen een blijvende indruk achterlaten. Welk beroep uitgeoefend wordt, is hierbij niet van belang. In de Nederlandse politiek was Boer Koekoek vroeger een cultfiguur. Met zijn Boerenpartij liet hij een uniek geluid horen. De mensen genoten als de politicus in de Kamer aan het woord was. Niet dat de man geweldige ideeën had over de toekomst van het land, het was zijn optreden dat hem tot cultfiguur deed uitgroeien. In de Nederlandse popmuziek was Armand een mooi voorbeeld van een cultfiguur. De protestzanger met het rode haar was een fervent blower en bleef heel zijn leven een hippie.

Kistemaker startte zijn professionele trainerscarrière in Australië. Daar had hij een tijdje George Best onder zijn hoede. Best was dé cultvoetballer pur sang. Drank en vrouwen, maar bovenal een geweldige voetballer. Inmiddels terug in Nederland introduceerde Kistemaker bij De Graafschap het D’ranvoetbal. Hij had daarmee succes en spelers en supporters liepen weg met ‘De Kist’. Ook de term Superboeren is in die periode ontstaan. Tot op de dag van vandaag wordt bij De Graafschap met respect gesproken over Kistemaker. In het Nederlandse voetbal waren er naast Kistemaker nog een paar trainers die misschien de titel culttrainer verdienden. Ik denk aan mannen zoals Frans Körver en Fritz Korbach. Gertjan Verbeek had het ook in zich om een culttrainer te worden. Gezien de vele mislukkingen in de laatste jaren moet Verbeek zich nu zelfs afvragen of hij überhaupt nog geschikt is als trainer.

Als trainer van Telstar had hij tijdens een wedstrijd tegen Ajax een aanvaring met Van Gaal. Toen Louis zich in de pauze kwam beklagen over het harde spel van de ploeg van Kistemaker joeg deze hem uit het kleedlokaal met de woorden: ‘Van Gaal, nú opgerot uit mijn kleedkamer.’ Het maakte Kistemaker geen moer uit dat de grote Louis niet gewend was om zo toegesproken te worden.

Alleen al het feit dat de naam van Kistemaker onlosmakelijk verbonden was met de termen Superboeren en D’ranvoetbal maakte hem dé culttrainer. Dat hij daarnaast heeft samengewerkt met George Best en – als een van de weinigen – ballen toonde door Van Gaal aan te pakken, versterken dat predicaat nog eens.

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Comments are closed.