woensdag, november 20

35. Offside & onside – 9 februari 2023 – Orbán is een held

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Offside

  • Ook nu weer was er veel onterechte kritiek op scheidsrechters, van kritiek op het veelvuldig ondermaats voetbal daarentegen heb ik dit weekend niets gehoord.
  • Zou de augiasstal van Manchester City nu eindelijk worden opgekuist? We mogen het met zijn allen hopen, maar toch vrezen we ervoor. Eigenlijk geldt dit a fortiori voor de nog kunstmatigere ploeg uit de hoofdstad van onze zuiderbuur.
  • Liverpool en Anderlecht: wat we voor Anderlecht al vaker hebben gezegd, geldt ook voor de Reds. Verliezen hoort bij een sportwedstrijd. Dus ook bij voetbal, overigens een van de weinige spelletjes waar ook een gelijkspel kan.
    Leren verliezen voor een topploeg kan een moeilijk proces zijn, wanneer je lang vooral de successen kon opstapelen. Rug rechten en voor je ploeg supporteren, ook in slechte tijden.
  • Op een georganiseerde supportersavond van Essevee zegden de spelers hun deelname af. Die brave supporters bleven met hun broodjes en verder lege handen verweesd achter.
    Het is me niet duidelijk wie hiervoor verantwoordelijk is, maar goedbetaalde spelers zouden moeten beseffen dat ze er zijn door en voor de supporters. En niet omgekeerd.
  • De negatieve resultaten op financieel gebied tonen nog maar eens aan dat het grondig fout zit in het Belgische voetbalbestel. Elke andere ondernemer zou failliet worden verklaard. Maar ook hier staat profvoetbal boven de wet. Net zoals bij de RSZ-regeling.
    Het vele Europese geld is Club Brugge van harte gegund, maar het bewijst ook duidelijk dat de Champions League en andere Europese competities de verhoudingen compleet scheeftrekken. Je hebt de gapende kloof tussen de vijf grote competities en de rest van Europa, maar in de nationale competities wordt door de Europese jackpot ook een onevenwicht gecreëerd.
    En net vandaag komt het onzalige idee van de Super League alweer op tafel.
  • Je zou wel haast medelijden krijgen met Anderlecht. Een koningsdrama genre Shakespeare ontrolt zich voor onze ogen. Moeilijk te voorspellen wat de volgende stap is. Ontslag van Vandenhaute? Of vertrek van Van Eylen bij de VRT? Of nog een ander scenario? Misschien de ploeg van Play4 optrommelen om een assisenscenario uit te werken. Dan kunnen we interactief meebeslissen …
  • De indruk wordt gewekt dat in sommige programma’s een vriendenclubje steeds weer aan zet is. Dat werkt contraproductief. Of het nu een uur dan wel negentig minuten duurt.
  • Is het niet vreemd te noemen dat de eerste echte gesprekken tussen Tedesco en Vercauteren pas bij de voorstelling plaatsvonden? Nu ja, alle begin is moeilijk. En hopelijk is er een goede communicatielijn tussen Tubeke en Rusland.

Onside

  • De absolute voetbalheld van deze week heeft niet gespeeld. De Hongaars-Duitse Willi Orbán van RB Leipzig koos voor stamceldonatie en kan daardoor niet aantreden in de topper tegen Union Berlin. Absolute klasse.
    Misschien een voorbeeld voor zijn naamgenoot in Boedapest.
  • We hebben eindelijk een bondstrainer en een technisch directeur. We kunnen aan de slag. Kwalificatie voor het volgende EK is het eerste objectief.
  • Zou Christian Brüls kans maken om bij de nationale ploeg te spelen? Hij komt uit Duitstalig België, is perfect drietalig en daardoor de ideale man om als tussenpersoon te spelen. Noch niemals gab es einen Nationalspieler aus Ost-Belgien.
  • Hein Vanhazebrouck heeft gelijk. Dat lees en hoor je overal. De discussie gaat niet eens om dat gelijk, maar veeleer of hij die waarheid op zijn (gekende) manier had moeten brengen. Er is nauwelijks nuancering bij de commentaren: van topcommunicatie tot nestbevuiling en alle schakeringen daartussen.
    Maar toch, de waarheid verdient haar rechten en wordt best niet enkel in achterafkamertjes of bestuurskamers besproken in een sport die zo gemediatiseerd is als het voetbal.
    We weten echter wel dat slimme Hein altijd wel een slag om de arm houdt.
  • Toby Alderweireld nuanceerde in Extra Time zijn uitspraken die hij vlak na de verloren wedstrijd bij Union deed over het veld en de scheidsrechter. Gelukkig maar. Het is meteen een pleidooi om dit soort onzinnige interviews aan de zijlijn af te schaffen. Spelers vol adrenaline hebben zelden een objectieve kijk op wat er net daarvoor op het veld gebeurde.

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply