dinsdag, mei 24

Zo’n potje op Gibraltar is geen ernstig letsel waard

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het moesten er een stuk of tien worden, om het doelsaldo op te peppen. Het bleef bij 0-7 bij het verplichte nummer van Oranje, uit tegen Gibraltar in de WK-kwalificatie voor Qatar 2022. Welk nut hebben dit soort parodieën op een voetbalwedstrijd, was opnieuw de vraag die opkwam. Tijdrekken en het spel ontregelen bleken de belangrijkste vaardigheden van de spelers van Gibraltar, een staatje met 33.000 inwoners waar de internationals de kost verdienen bij de politie, de douane en in de horeca.

Begonnen is dit ongerief met de komst van de commerciële tv in de jaren negentig. De handelslui binnen de voetbalbonden van  ministaatjes als San Marino, Liechtenstein, Andorra en de Faeröer ontdekten wat er te verdienen viel met reclameborden en tv-rechten. En omdat FIFA en UEFA hun stemmen wel konden gebruiken, werden ze gaandeweg allemaal welkom geheten in de grote toernooien. Daarin mogen ze elke wedstrijd met 0-0 beginnen en is het meestal slechts wachten totdat de ban is gebroken.

Oranje kostte het dinsdagavond 41 minuten om het doel van Gibraltar te vinden. Na een magere 0-1 bij rust, liep de score dan toch nog op tot 0-7. Het leverde Nederland drie punten op, op een avond dat Turkije als koploper van de groep voor de ogen van president Erdogan twee punten liet liggen tegen Letland: 3-3. ,,Dan hebben wij het nog goed gedaan”, knipoogde bondscoach Frank de Boer fijntjes naar zijn critici.

BLESSURE BLIND

De Nederlandse zege kreeg wel een schaduwkant voor Oranje én Ajax omdat Daley Blind op een brancard het veld moest verlaten  met enkelletsel dat er ernstig uitzag. De tv-beelden veroorzaakten schrik in de Nederlandse huiskamers en bij de analisten van de NOS. De verkeerd uitgevallen manoeuvre van Blind oogde zo afgrijselijk dat al de vrees werd uitgesproken dat Blind er voor lange tijd uit komt te liggen en dat het EK voor hem twijfelachtig kan worden. ,,Het zag er verontrustend uit, maar het kan nog wel meevallen”, aldus De  Boer.

Wat de winst én de vloed aan goals in de tweede helft voor Oranje feitelijk betekent, zal pas in het volgende seizoen blijken als de kwalificatierace dan verder gaat. De eerste twee wedstrijden lieten behalve puntverlies, met een 4-2 nederlaag in Turkije, chagrijn na omdat de thuiswedstrijd tegen Letland de vijfduizend toegelaten fans in de Johan Cruijff ArenA qua score (2-0) weinig vreugde bezorgde. Zo’n magere uitslag bracht maar nauwelijks iets  terug van het verloren vertrouwen bij de zeperd in Turkije.

DOOR EUROPA GEJAAGD

Op het kunstgras van Gibraltar voltrok zich de derde wedstrijd in zeven dagen voor de Oranje-internationals, van wie velen met hun club week na week door Europa worden gejaagd. Neem bijvoorbeeld Frenkie de Jong, die op zondagnacht om een uur in Barcelona terugkeerde van een uitwedstrijd in San Sebastian en een half etmaal later al bij Oranje op  het appel moest verschijnen, twee dagen later gevolgd door de uitwedstrijd in Istanboel. Dinsdagavond was De Jong op Gibraltar alweer dichter bij huis, hopelijk voor hem zonder naweeën. Want zo’n blessure als Daley Blind opliep is een wedstrijdje op Gibraltar niet waard.

20 Toppers van Oranje 2020 | Jan-Willem Spaans

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.