woensdag, mei 29

TWEEMAAL WOUT ‘EPI’ DROSTE 

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 ‘Als er één club was waar hard wordt gewerkt om de punten binnen te harken, dan is het wel Heracles Almelo. Er heerste een echt “wij-gevoel”. Ik kwam in een groep waar ik al veel jongens kende, zoals Bas Sibum en Ramon Zomer. Daarnaast hadden we bijvoorbeeld met Wout Weghorst en Oussama Tannane gewoon een sterke selectie. Omdat ik na Wout Weghorst de tweede Wout was in de selectie, kreeg ik de naam Epi. Deze naam had ik overgehouden aan mijn tijd bij FC Twente, waar Wout Brama speelde, dus ook daar was ik de tweede Wout. Daarom noemden ze me ook bij FC Twente altijd al Epi, afgeleid van Epi Drost, een clubicoon van FC Twente. Ramon Zomer kende mijn historie, en zodoende werd ik ook in Almelo Epi genoemd. Twee Wouts was natuurlijk ook lastig.’ Aldus wordt Wout Droste geciteerd in Peter Möhlmann’s ‘Welkom in de voetbaljungle – Voetbalavonturiers in het verre buitenland'( 2023)

Maar waarom heette Epi nu juist Epi, een geheel ongewone voornaam die ik nooit ergens anders ben tegengekomen? Het antwoord vinden we in zijn biografie ‘Epy Drost – In alles anders’, door Bert Nederlof (2007)

Epy Drost wordt geboren op 21 september 1945 in Amersfoort en komt ter wereld als Eimert. Hij is watervlug, haalt nogal eens kattenkwaad uit en al snel hebben de buren het over ‘dat apie van Drost’. Niet veel later wordt apie verbasterd tot Epy. Dat zal het tot zijn dood blijven. Merkwaardig genoeg zal zijn naam in de publiciteit altijd met een ‘i’ worden gespeld. Zijn oudere zus legt uit: ‘Dat is ook wel begrijpelijk, het was tenslotte niet zijn echte voornaam. De één schreef het met een “i” , de ander met “ie”  en weer een ander met een “y”. Epy zelf heeft het vanaf het begin af aan met een y geschreven. Dat vond hij zeker chiquer.’  

Curieus! De achternaam van een speler verschilt met één letter van die van een bekende, vroegere speler van dezelfde club, en omdat er al een speler in het elftal is met dezelfde voornaam als hijzelf, krijgt hij door zijn collega’s de voornaam van die bekende, vroegere speler toebedeeld bij wijze van roepnaam – om hem te onderscheiden van de teamgenoot met dezelfde voornaam. Dat herhaalt zich bij een volgende club, omdat daar een van de spelers met hem ook bij de eerste club heeft gespeeld. Nog curieuzer is het dat de voornaam van de bekende, vroegere speler van oorsprong een bijnaam is. Die betekenis is uiteraard niet mee verhuisd naar de nieuwe bezitter. Trouwens, iedereen in de voetbalwereld herinnert zich Epi Drost, die veel risico placht te nemen bij het uitverdedigen, maar slechts weinigen zullen hebben geweten dat zijn echte voornaam Eimert was en niet Epi, laat staan dat men de oorsprong ervan kende.

Rob Siekmann

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Leave A Reply