woensdag, mei 29

WIN EEN EXEMPLAAR VAN HONDERD DUIVELSE FEESTJES!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het boek ‘Honderd Duivelse Feestjes’ beschrijft de honderd beste wedstrijden van de Rode Duivels.
De volgende tien weken zetten we telkens ‘één Duivels feestje’ in de kijker.

En we stellen telkens een quizvraag. Wie als eerste het antwoord kan raden, ontvangt een gratis exemplaar van ‘Honderd Duivelse Feestjes’. Auteurs zijn François Colin & Raf Willems.

 VRAAG VAN DE WEEK: Jan Vertonghen is momenteel recordhouder van het aantal selecties bij de Rode Duivels. Wie was zijn voorganger?

 Antwoord verzenden naar: raffe.willems@telenet.be

 

Het boek is te koop in de boekhandel voor 20 euro. Of word supporter van De Witte Duivel en ontvang het als welkomstgeschenk.

Tom Snackaert uit Merchtem won de vraag van vorige week. Het juiste antwoord op wie het eerste doelpunt scoorde in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten in de achtste finales van het WK 2014 luidde: Kevin De Bruyne.

 

 

BELGIE – ITALIE 2-1, 13 MEI 1972, KWARTFINALE EUROPEES KAMPIOENSCHAP

 Stadion: Astridpark Anderlecht

Toeschouwers: 26.000

 

België: Christian Piot (Standard), Georges Heylens (SC Anderlecht), Erwin Vandendaele (FC Brugeois), Jean Thissen (Standard), Leo Dolmans (Standard), Wilfried Van Moer (Standard), Jan Verheyen (SC Anderlech), Jean Dockx (SC Anderlecht), Leon Semmeling (Standard), Paul Van Himst (SC Anderlecht), Raoul Lambert (FC Brugeois)

 Scoreverloop: 24’ (1-0) Van Moer, 71’ (2-0) Van Himst, 86’ (2-1) Riva, pen.

 Vervanging: 36’ Wilfried Van Moer door Odilon Polleunis

 Kwartfinale van het Europees Kampioenschap: Goethals bracht België waar het nog niet eerder was geweest. Tegen een op het oog onklopbare tegenstander. Het zijn de hoogtijdagen van het catenaccio. Tussen 1963 en 1972 floreert het Italiaanse clubvoetbal met Internazionale en AC Milan. De Milanese grootmachten winnen de Europacup der Landskampioenen in respectievelijk 1964 en 1965 en 1963 en 1969. De Squadra Azzuri is de beste van Europa in eigen land in 1968 en eindigt op de tweede plaats van de wereldbeker in 1970. Het Italiaanse voetbal heeft een slechte reputatie wegens onaangenaam, intimiderend, brutaal en negatief. De Duivels – sinds Goethals in het wit – zijn niet langer de ‘wereldkampioen der vriendschappelijke wedstrijden.’ De bondscoach haalde alle naïviteit uit het spel. België installeerde zich voor eigen doel, hield negen spelers achter de bal en speculeerde op de ‘nul’. Drie tegendoelpunten in zes kwalificatie-interlands tegen Schotland, Portugal en Denemarken. Italië was gewaarschuwd. In het San Sirostadion trok Goethals gewapend beton op. De Witte Duivels weerden zich tot het uiterste met ‘Italiaanse’ middelen. Milan-topper Gianni Rivera zag de bui al voor de match hangen: ‘De Belgen zijn de moeilijkst te manoeuvreren tegenstanders in Europa geworden.’  Voor Goethals was voetbal oorlog. Psychologische oorlogsvoering ook. ‘Momon’ zat geen seconde stil op de bank en vocht ongeveer elke arbitrale beslissing in het nadeel van de Witte Duivels aan. De kruik ging zo lang te water tot ze barstte en scheidsrechter Nikolov stuurde de hyperventilerende Goethals wandelen. Hij weigerde en de carabinieri voerden hem af naar de neutrale zone maar België verliet zonder kleerscheuren het veld: 0-0.

De terugwedstrijd, in het stadion van Anderlecht, gaf Goethals de zoete weerwraak. Als een ware schaakgrootmeester plaatste hij de stukken vakkundig op zijn bord. Hij schoof geduldig met zijn pionnen en pestte de Italianen het bloed onder de nagels uit. De enige vrije rol was voor Wilfried Van Moer. De kleine strateeg van Standard kopte in de 24 ste minuut de 1-0 achter Albertosi. De radeloze Bertini velde Van Moer – beenbreuk – met een woeste en schandelijke tackle, de falende en laffe Oostenrijkse scheidsrechter Schiller gaf geen krimp. Coach Valcareggi hield Bertini na de pauze in de kleedkamer. Vervanger Capello had aanvallende intenties maar zelfs rechtsbuiten Semmeling plooide diep terug. Doelman Piot gooide zijn maturiteit in het spel en aarzelde geen seconde. De beroemde flankaanvaller brak geen potten. Paul Van Himst voltooide met zwierige klasse een collectieve tegenaanval: 2-0 op negentien minuten voor het einde. De vermaarde Italiaanse spitsen Mazzola, Boninsegna en Riva werden door hun tegenspelers Dolmans, Heylens en Thissen bedwongen. Vier minuten voor tijd milderde Riva op strafschop.  De Witte Duivels baanden zich met collectieve onverzettelijk en tactische bravoure een weg naar de halve finale in eigen land maar zitten tevens in zak en as door de zware blessure van Wilfried Van Moer.

 

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.