vrijdag, april 26

Wie beslist over de spelregels?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wie het Nederlandse weekblad Voetbal International (VI) leest, weet nu wie de schuld moet krijgen van zoveel verwarring over de spelregels. Fatma Samoura, de secretaris-generaal van de FIFA. ‘Zij is de hoofdverantwoordelijke voor de chaos’, schrijft VI deze week.

Op dat oordeel baseerde oud-voetballer Kees Kwakman, tegenwoordig analist, zich toen hij woensdag 4 november daarop voortborduurde. ‘Een vrouw’, verhief Kwakman zijn stem toen hij wees op de rol van Samoura. Vele seconden lang bleef het stil in de uitzending van FOX Sports, zonder enige reactie op de seksistische toon in de verontwaardiging van Kwakman.

Gebrek aan kennis over de besluitvorming van de spelregels komt wel vaker voor in voetbaltalkshows. Om de haverklap krijgen de volgers daarvan te horen dat het zeggenschap over de spelregels exclusief toebehoort aan een klein groepje bejaarde bobo’s uit het Verenigd Koninkrijk. Volgens VI is de inbreng van de Britse bonden beperkt tot vijftig procent. De andere helft van de stemmen komt van de FIFA, vertegenwoordigd door Fatma Samoura, de ‘hoofdverantwoordelijke’ volgens VI.

Fatma Samoura, afkomstig uit Senegal, is 58 jaar en sinds 2016 secretaris-generaal van de FIFA. De Britse bonden worden in het spelregelorgaan IFAB vertegenwoordigd door de vier directeuren van de voetbalbonden in  Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales, die allemaal  het standpunt van hun eigen achterban moeten vertolken. Om te voorkomen dat de stemmen staken is voor elke spelregelwijziging een meerderheid van 75 procent nodig.

Omdat aan elke spelregelwijzing uitgebreide brainstorming vooraf gaat, mag worden aangenomen dat dan ook Arsène Wenger zijn mondje roert. De oud-topcoach van Arsenal is sinds november vorig jaar in dienst van de FIFA als Chief of Global Football Development, een soortgelijke functie als die waarin Marco van Basten eerder weinig gehoor vond binnen de FIFA.

Mocht dat ook Wenger overkomen, dan staan er nog eens twee adviescommissies het spelregelorgaan IFAB ter zijde. Zo is er een panel met zes voormalige scheidsrechters en een nog grotere groep adviseurs van 17 leden met onder anderen oud-trainers en oud-spelers. De samenstelling is te vinden op de website www.theifab.com. Bekende namen treffen we hier aan, zoals Luis Figo, Zvonimir Boban en Jean-Francois Domergue.

Binnenkort komen al die adviseurs weer bij elkaar, dan vooruitlopend op de jaarlijkse bijeenkomst in maart 2021 waar nieuwe wijzigingen van de spelregels worden besproken.  Wie tips heeft, wie gerechtvaardigde kritiek heeft, wie vindt uit ervaring mee te kunnen spreken, weet nu waar aan de bel getrokken kan worden.

Nee, heus niet alleen bij Fatma Soumara. Wat er nu niet deugt aan de spelregels, zouden ouwe rotten als Arsène Wenger, Luis Figo en Zvonimir Boban moeten weten. Als ook zij hun stem nu eens gaan verheffen.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply