maandag, mei 20

Welke Duivels zijn wél goed genoeg voor Oranje?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het optimisme rond Oranje loopt op, nu met keurige rapportcijfers de groepsfase van het EK is afgerond.  De 3-0 zege op Noord-Macedonië zorgde voor nieuwe inspiratie. Vergeten wordt dan maar dat Noord-Macedonië vooral naar de Johan Cruijff ArenA gekomen leek om Goran Pandev waardig uit te luiden.

Aan een serieuze test is Oranje nog niet onderworpen, maar de lof, vooral in buitenlandse media, voedt het Nederlandse chauvinisme. ,,Welke Belgen zouden wij nog willen opstellen in Oranje? Ja, De Bruyne, Lukaku en misschien de keeper. Maar wie van die andere Belgen kan ons nog sterker maken?”, vroeg René van der Gijp zich met een serieus gezicht af in het SBS-programma Oranjezomer.

Tegenover het enthousiasme van Van der Gijp stelt Theo Janssen, oud-speler van Vitesse,  Ajax, Twente en Genk, als analist bij de NOS een kritischer oordeel. Hij wijst op de kwetsbaarheid van Oranje achterin en uit met name zijn twijfel over Daley Blind, 31 jaar, maar jonger dan Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Thomas Vermaelen. .

HANDELINGSSNELHEID

,,Het stond verdedigend niet heel goed. Blind heeft aan de bal heel veel kwaliteiten, daarom staat hij er ook. Hij heeft een fantastische trap in zijn benen. Dat is wat je graag ziet. Maar als hij in ruimtes moet verdedigen, komt zijn zwakte naar boven. Als hij doordekt op het middenveld, komt hij handelingssnelheid en snelheid tekort. Dan is hij gewoon best wel zwak”, betoogde Janssen maandagavond, wijzend ook op  twee doelpunten van Noord-Macedonië  die wegens buitenspel waren afgekeurd. .

Janssen verder: ,,Je zal tegen sterkere tegenstanders toch minder ruimte moeten weggeven. Als Daley in een grote ruimte komt te spelen, komt hij snelheid tekort. Hij staat vaak goed, maar als je tegen Mbappé speelt en ze leggen een balletje erachter, gaat hij dat never nooit belopen. Heel veel spelers niet, dat klopt. Maar híj heeft wel heel veel moeite met ruimte in zijn rug. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat De Ligt in het midden speelt, zodat hij wat kan corrigeren.”

‘MENEER VAN BASTEN’

Eerder nam Marco van Basten in hetzelfde programma  Oranje-verdediger Matthijs de Ligt op de korrel.  ,,Matthijs moet beter leiding geven aan de verdediging. Als middelste van de drie moet hij ook de andere meer aanwijzingen geven”, aldus Van Basten wiens kritiek serieus werd genomen door De Ligt. ,,Als iemand als meneer Van Basten kritiek levert, iemand van zijn statuur, dan luister je daar naar. Hij heeft ook nog eens in Italië gespeeld. Ik ben blij met zijn kritiek, het hoeft niet altijd hosanna te zijn. Hij gaf een compliment en een klein beetje kritiek. Daar ben ik allebei heel blij mee, want dat betekent dat ik me weer kan verbeteren”, reageerde de verdediger van Juventus.

De lof voor Oranje in de buitenlandse media oefent  kennelijk ook invloed uit op de Europese topclubs. Georginio Wijnaldum en Memphis Depay konden tijdens het EK een nieuw contract afronden, met respectievelijk Paris Saint-Germain en Barcelona. De aandacht is nu ook gevestigd op Denzel Dumfries, de wingback van Oranje die zoals Daley Blind het uitdrukt ‘lekker loopt te stieren’ op de rechterflank.

DENZEL DUMFRIES

Denzel Dumfries (25)  is een kind van een Arubaanse moeder en een Surinaamse vader. Tegen Noord-Macedonië speelde hij zijn twintigste interlands sinds zijn debuut in oktober 2018. Hij heeft baat bij het 5-3-2 systeem van Oranje, dat hem veel vrijheid biedt over de hele rechterflank. Dumfries valt op het EK niet alleen op met rushes, ook met assists en als tweevoudig doelpuntenmaker.  Zijn balbehandeling herinnert soms nog wel aan zijn verleden. Op zijn achttiende speelde Dumfries nog bij de amateurs van BVV Barendrecht, onder de rook van Rotterdam. Dumfries viel slechts op door zijn onstuimige drive, allerminst door zijn (te beperkte) techniek. Feyenoord wees hem af, Sparta geloofde nog wel in Dumfries, die via Heerenveen bij PSV terecht kwam.

DUMFRIES NAAR BUITENLAND

Zijn contract met de Eindhovense club loopt nog een jaar door, maar PSV is met hem al eerder overeengekomen dat hij deze zomer op zoek kan naar een nieuwe (buitenlandse)  club. Of daarbij tevens afspraken zijn gemaakt over de afkoopsom, en of deze inmiddels werd aangepast, is niet duidelijk. Aanvankelijk werd bij PSV uitgegaan van een bedrag van 15 miljoen euro, nu wordt bij de bespiegelingen in buitenlandse media een veelvoud daarvan genoemd.

De ontwikkeling van Dumfries verleidde de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport tot een vergelijking met de bitcoin: ‘In het begin vertrouwt niemand het, maar je had er maar beter in kunnen investeren.’ Dumfries moest grinniken om die vergelijking:  ,,Ik heb altijd naar iets toegewerkt, een nieuw doel. Ik moest altijd omhoog kijken, dáár wilde ik naartoe. Stapje voor stapje heb ik dat gedaan.”

Niet alleen het carrièreverloop van Denzel Dumfries laat zien dat Oranje haalbaar is zónder geavanceerde jeugdopleiding bij een van de grote clubs. Hetzelfde geldt voor Wout Weghorst, die na een afwijzing bij Willem II, pas vanaf zijn negentiende de weg omhoog vond via FC Emmen en nu zijn doelpunten in de Duitse Bundesliga maakt voor VfL Wolfsburg.

ROBIN GOSENS

Robin Gosens, de vleugelverdediger van Duitsland, speelde zelfs nooit in de Bundesliga. hij was al 19 toen hij op een amateurveld net over de Nederlands-Duitse grens werd weggeplukt door een scout van Vitesse Arnhem. Gosens, zoon van een Nederlandse vader en vloeiend Nederlands sprekend, kwam via FC Dordrecht en Heracles bij Atalanta Bergamo terecht. Pas toen hij furore maakte in de Italiaanse Serie A kwam hij in beeld als mogelijk international. In Oranje was Gosens toen niet langer geïnteresseerd. Nu levert hij zijn voorzetten en doelpunten af voor Duitsland.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.