zaterdag, april 20

Wat te onthouden van het weekend? – SVL

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Veldverwarming? Welke veldverwarming?

 

U heeft ze ongetwijfeld ook gezien. De witte en bruine stroken op de voetbalvelden van enkele eersteklasseclubs. Eén van de vele licentievoorwaarden voor clubs uit 1A is dat ze over veldverwarming beschikken en dat ze bijgevolg als het vriest of gaat vriezen ook wordt aangezet. Maar wie de afgelopen dagen naar tv keek –afgaande op de toeschouwersaantallen in de stadions gaan we ervan uit dat  u lekker thuis voor buis zat en niet in het stadion- kon vaststellen dat dit lang niet overal het geval was.

Op 3 december waren we in het Westelse Kuipje reeds getuige van een veldverwarmingsvaudeville rond Westerlo-AA Gent. Daar was het in de namiddag -zoals aangekondigd- licht beginnen sneeuwen en had er zich op het veld een licht bevroren laagje gevormd. Na de wedstrijd werd er door alle betrokkenen van de thuisclub ook alles gedaan om maar niet over de falende of niet aangezette veldverwarming te moeten praten nadat ze zich off the record al vrolijk hadden tegengesproken.

De immer aimabele persverantwoordelijke in de gezelligste perszaal van het land smeekte de journalisten of ze geen andere vragen konden stellen dan vragen over het veld. Diezelfde journalisten werden door een bestuurslid zelfs ‘vooringenomenheid’ verweten en beschouwd als supporters van AA Gent, discipelen van Hein Vanhaezebrouck. Te gek voor woorden.

Naar afgelopen woensdag dan. Heenwedstrijd halve finale Beker van België, de chipsbeker, tussen Zulte Waregem en Eupen. Een deel van het veld is niet ontdooid en dus moeilijk bespeelbaar. Veldverwarming? Werkte niet. Pro League? Hoorden we niet.

Gisteren zondag. Vandenstockstadion Anderlecht. Het veld vertoont enkele bruine stroken, veroorzaakt door de deels falende veldverwarming. Sommige plekken moesten zelfs nog met een blazer verwarmd worden. Anderlecht legt tegen het begin van de Playoffs een nieuw veld. Goed zo.

Twee uur later Achter de Kazerne in Mechelen. De helft van het veld, van doellijn tot doellijn, ziet helemaal wit. Spelers mijden de strook want op Croizet na kan niemand er uit de voeten. De verwarmingsketel was in de nacht van zaterdag op zondag in alarm gegaan. Maar niemand die het nodig vond om er wat aan te doen. En door de nieuwe tribunes kon ook de zon overdag niet meer aan dat deel van het veld.

Vier geïsoleerde gevallen of toch een structureel probleem? Nonchalance omdat de Proleague (voorlopig) toch niet ingrijpt? Verplichte veldverwarming begint bij de installatie en waakzaamheid over de werking ervan. Blijft die in gebreke met dienen er strenge sancties (puntenaftrek ?) getroffen te worden. Alleen in dit geval zijn fratsen die het imago van het Belgisch voetbal alweer niet ten goede komen, in de toekomst uit te sluiten.

 

Stefan Van Loock

Share.

About Author

2 reacties

  1. Pingback: nakeebet

  2. Pingback: borsten

Leave A Reply