maandag, juli 15

Wat te onthouden van het weekend 17-18 februari

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ploeg van de week, België: KV Kortrijk dat sinds de komst van Glen De Boeck van de vijftiende naar de vijfde plaats is gestegen en nog drie speeldagen heeft om zijn plaats in playoff 1 te bestendigen. Met Zulte Waregem, Club Brugge en Sporting Charleroi als resterende tegenstanders geen sinecure.

 

 

Ploeg van de week (Europa): Rochdale (League one, derde klasse) dat Tottenham Hotspur in bedwang hield in de achtste finales van de FA Cup en een replay op Wembley afdwong.

 

 

België: In de top 6 gingen de motor nog maar eens aan het sputteren. Geen enkele van de playoff 1- kandidaten kon winnen. KV Kortrijk profiteerde dankzij een zuinige zege in Lokeren en duikt de top 6 in. Met dank aan de aanpak van Glen De Boeck die ook perfect aanvoelt hoe met een enfant terrible als Teddy Chevalier om te gaan waarna de Fransman nog maar eens zijn belang voor de ploeg toonde.

 

Anderlecht kan nu al vijf wedstrijden op rij niet meer winnen. Het is twintig jaar geleden dat dit nog gebeurde. Niemand die nog lijkt te weten van welk hout pijlen te maken in het Astridpark. Veelbetekenend is ook dat een jonge knaap als Pieter Gerkens plots de belangrijkste man op het veld is en nadien als één van de weinige zijn verantwoordelijkheid tegenover de media neemt. Van Olivier Deschacht kan veel gezegd worden maar niet dat hij zijn verantwoordelijk ontvlucht.

 

De Waalse kraker bleek een maat voor niks (1-1) maar gelukkig bleef de sfeer rond het veld beschaafd, behalve dan voor wie een close-up van Standard-trainer Sa Pinto te zien krijgt, al liet ook Felice Mazzu zich verbaal en theatraal niet onbetuigd.

 

Grote verliezers van de speeldag lijken vreemd genoeg Racing Genk en Antwerp. Antwerp na een bleke 0-0 tegen KV Oostende, Genk ondanks een 2-2 gelijkspel bij leider Club Brugge. Als de gemiste penalty van Karelis de Limburgers maar niet zuur opbreekt. Genk deed er deze week wel goed aan Erik Gerits aan te stellen als opvolger van Patrick Janssens. Niemand die de ziel van de club beter uitdraagt dan de voormalige perschef van de club. Hoe dan ook wacht hem nog een lang leerproces.

Onderaan bleek hoe moeilijk het is om en riante voorsprong vast te houden. Zowel rode lantaarn Eupen (3-2 op Zulte Waregem) als KV Mechelen (2-2 op AA Gent) lieten een 0-2 voorsprong verloren gaan. Al tankte KV Mechelen wel vertrouwen in de Ghelamco arena waar Yves Vanderhaeghe voor het eerst sinds zijn komst niet kon winnen.

 

 

 

Europa:

 

Engeland: Geen premier league wel de achtste finales van de FA Cup die slechts één verrassing opleverden: het gelijkspel van derdeklasser Rochdale tegen Tottenham Hotspur (2-2) waar van de Belgen enkel Toby Alderweireld speelde die bovendien mee aan de basis lag van de late gelijkmaker. Rochdale maakt zich op voor een replay op Wembley. Romelu Lukaku loodste Manchester United voorbij reeksgenoot Huddersfield en zit al aan twintig goals dit seizoen.

 

Duitsland: geen doelpunt zowaar voor Michy Batschuayi dat met 0-1 ging winnen bij Borussia Mönchengladbach waar Thorgan Hazard de beste kans op de gelijkmaker liet liggen.

 

Italië: status quo aan de top waar de nummers 1 en 2 elk met het kleinste verschil wonnen. Napoli met 1-0 tegen SPAL en Juve met 0-1 in de derby della Mole op Torino.

 

Spanje: idem dito.

 

 

De redactie

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

4 reacties

  1. Pingback: ทีเด็ดฟุตบอล

  2. Pingback: faceless niches

  3. Pingback: caluanie muelear oxidize price​

  4. Pingback: check my reference

Leave A Reply