vrijdag, juli 19

Wat te onthouden van het weekeinde? Het grote gelijk van Marc Degryse

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Club Brugge, dat Racing Genk naar dromenland sloeg en titelfavoriet nummer één lijkt te worden

SPELER VAN DE WEEK: Kyriani Sabbe, die Club Brugge met een goal en een assist naar de kop van de rangschikking katapulteerde, en Cameron Puertas (Union) met twee fraaie goals

BELGIE

‘Als Club de titel pakt, is dat eigenlijk niet fair’, stelde Marc Degryse dit weekeinde in Het Laatste Nieuws. Het ziet er steeds meer naar uit dat dit gaat gebeuren. Met nog vier wedstrijden te gaan staat blauw-zwart naast Anderlecht en een punt boven Union. Een maand geleden keek Club nog tegen een achterstand van 19 punten op Union en 12 op Anderlecht. Maar in de Hocus Pocus League …

Club heeft de wind in de zeilen en is meer dan ooit dé titelfavoriet. Het heeft het beste team en de sterkste selectie van het land. En toch zou het een onterechte kampioen zijn (tenzij het eerste wordt zonder de gekregen punten). Een maand geleden was het nog crisis in Jan Breydel. Acht maanden klungelen en plots wakker schieten en de volle buit pakken? Nee, Degryse heeft groot gelijk.

Ja, de regels zijn vooraf bekend, maar de regels zijn gewoon oneerlijk. Je hoeft niet doorgestudeerd te hebben om dat te beseffen. Hoe slechter je presteert in de reguliere competitie, hoe meer punten van je achterstand verdwijnen.

Een competitie draait rond regelmaat. De ploeg die over tien maanden de meeste punten pakt, is de terechte kampioen. Niet het team dat op de valreep de sterkste eindspurt produceert. Punten die je als club verdiend hebt, afpakken, is gewoon oneerlijk. Niemand in ons voetbal die het daar meer mee eens is dan Bart Verhaeghe.

De play-offs en de halvering van de punten is een bedenksel van het Nederlandse Hypercube. In eigen land werden ze met het idee wandelen gestuurd. Geluk speelt een enorme rol in het voetbal en door de eindronde – en vooral de halvering van de punten – wordt het een loterij.

En dan hebben we niet eens over het mentale aspect. Een ploeg die de reguliere competitie met een ruime voorsprong afsluit, maar plots constateert dat de concurrentie haar op de hielen zit, heeft het vaak moeilijk om dat te verwerken. Het format benadeelt ook de kleinere clubs, die een smallere kern hebben.

Zwier

Club Brugge lijkt plots onklopbaar. Zelfs Europees. Het dubbele duel met Racing Genk werd met overtuigende cijfers gewonnen. De Limburgers waren zondag in eigen huis dominant, tot McKenzie zijn doelman op de verkeerde voet zette. Een goal met een strikje rond, meer had blauw-zwart niet nodig (0-3 na de 4-0 van woensdag).

Wat een verschil met Anderlecht, dat bij Cercle amechtig liep te voetballen. Voor goed voetbal moet je nog altijd niet bij paars-wit aankloppen. Sporting had finaal kunnen winnen, maar zonder een geweldige save van Colin Coosemans had het ook zonder punten kunnen afdruipen (1-1).

Het grootste gevaar voor Club zou finaal nog van Union kunnen komen. Tegen Antwerp vond het zijn oude zwier terug: 0-3 op de Bosuil en 4-1 in het Dudenpark. Valt de beslissing komend weekeinde? De club uit Vorst krijgt Anderlecht op bezoek, maar speelt donderdag 9 mei ook nog de bekerfinale. Tegen Antwerp, dat zondag Club Brugge ontvangt en dus ook al met één been op de Heizel zal vertoeven.

Behoud

In Play-off 2 staat AA Gent op een zucht van barragematchen voor Europees voetbal, na een overwinning tegen Westerlo (3-2). Charleroi verzekerde zich tegen Eupen van het behoud. De ploeg uit de Oostkantons valt nog nauwelijks te redden. KV Kortrijk mag nog hopen na de winst bij RWDM (0-1).

EUROPA

*Liverpool haakt af in de titelstrijd van de Premier League na nieuw puntenverlies bij West Ham (2-2). Arsenal blijft aan de leiding na winst in de Noord-Londense derby bij Tottenham: van 0-3 naar 2-3. Met nog een inhaalmatch voor de boeg wacht echter een nieuwe titel op Manchester City: 0-2 in Nottingham, met twee assists van De Bruyne.

*Paris Saint-Germain had aan een thuiszege tegen het bescheiden Le Havre voldoende voor een nieuwe landskroon. In de slotfase kon het nog net een 1-2 achterstand wegpoetsen (3-3). Het betekende slechts een dag uitstel. Monaco verloor echter in Lyon (3-2). Sensationeel was het Bretoense duel tussen Rennes en Brest: 4-5.

*Kampioen Inter versloeg Torino (2-0).

*Bayer Leverkusen weigert te verliezen. Het keek bij het bezoek van Stuttgart in de slotfase tegen een achterstand aan, maar maakte in minuut 97 nog gelijk (2-2). De 45ste partij op rij zonder nederlaag.

*Real Madrid won met het kleinste verschil bij Real Sociedad (0-1) en kan volgende week een nieuwe landstitel pakken.

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply