dinsdag, maart 5

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Ajax, dat met wervelend voetbal Lyon opzij zette en de Lage Landen voor het eerst in vijftien jaar ( Feyenoord in 2002) een plaats in de finale van een Europese beker kan bezorgen

SPELER VAN DE WEEK: wie anders dan Cristiano Ronaldo, die alweer een hattrick maakte in de KO-fase van de Champions’ League

BELGIE

Eindelijk eens een echt leuke wedstrijd in Play-off 1: Oostende-Gent 4-3. Wellicht niet toevallig met KV Oostende, dat in de eindronde voetbalt en laat voetballen.

Maar wat was Anderlecht weer zwak tegen Zulte Waregem. We hebben ons met z’n alleen flink verkeken op de topper tegen Club Brugge. Plots leek de kampioen op te staan, maar dat was schijn. Blauw-zwart moet die dag wel vreselijk slap zijn geweest.

Club herstelde zich inmiddels en José Izquierdo strafte het antivoetbal van de Karolingers af met drie goals. Hoewel de Colombiaan niet eens geweldig voetbalde.

Er is echter maar één remedie om het nog spannend te maken: de punten nog eens halveren. Zelfs bij een nederlaag van Anderlecht volgende zondag bij Club Brugge wordt Sporting bijna zeker kampioen. Ook al wordt de kloof dan tot één punt gereduceerd. Het valt echter te betwijfelen dat paars-wit nadien nog punten morst bij het bevriende Charleroi of thuis tegen KV Oostende. Club Brugge heeft bovendien een moeilijker slot met een uitwedstrijd in Oostende en een topper in eigen huis tegen AA Gent.

De kans is groot dat de beslissingen gevallen zijn in PO 1. AA Gent moet niet langer van de titel dromen. Meer, het moet naar onder in plaats van naar boven kijken. De Buffalo’s konden een paar weken de indruk wekken zelfs nog titelkandidaat te zijn, maar de start van de play-offs was slechts schone schijn. Natuurlijk zouden de gebreken van de Gentse defensie vroeg of laat weer tevoorschijn komen. Het zijn immers dezelfde spelers. De play-offs zorgen slechts voor onrealistische verwachtingen. Gelukkig maar, want anders konden we de reguliere competitie beter afschaffen.

Dat moeten we zeker met Play-off 2 doen. Die draak blijft maar doorgaan. Pure antipropaganda voor het voetbal. Je mag er niet aan denken dat er in het buitenland iemand er een glimp van opvangt. Behalve in Mechelen komt er geen hond kijken. Vooral in Kortrijk kwam er geen kat kijken. Applaus voor de commentatoren van Playsports die zich aangesloten hebben bij de kritiek op Play-off 2, die alleen bestaat omdat Play-off 1 bestaat. PO 2 kost een fortuin aan productiekosten, terwijl er ook voor de buis niemand naar kijkt. Maar onze clubs hebben er voor gestemd om nog eens drie jaar met deze onzin door te gaan. Dwaasheid of masochisme?

Alexandre Boucaut is lang niet mijn favoriete scheidsrechter, maar ik ben geen voorstander van het straffen van referees. Omdat het niet helpt en omdat het alleen het zelfvertrouwen aantast. Bovendien is het oneerlijk. Het huidige voetbal gaat zo snel dat twee ogen niet meer alles kunnen zien en juist inschatten. Kijk maar eens naar de arbitrage in de Champions’ League, waar de absolute toppers aan de slag zijn.

Als de scheidsrechtercommissie een beetje consequent is moet het nu ook Sebastien Delferrière en Wim Smet schorsen. Onze beste arbiter keek in Lier naast een walgelijke overtreding van Aurélien Joachim en de man uit Borsbeek gaf slechts geel aan Jérôme Deom van Standard na overtredingen die de doodschop van Dalsgaard deden verbleken tot een onschuldig akkefietje.

Zeer teleurstellend was ook hoe Yves Vanderhaeghe de rode kaart van Antonio Milic probeerde te vergoelijken. Hij wilde maar een professionele fout maken, pootje lappen. Dat is niet alleen onprofessioneel, maar ook a-collegiaal. Vier weken schorsing moet het minimum zijn voor zo’n wandaad.

 

EUROPA

*Bloedstollend. Dat is het juiste woord dat bij een ouderwetse competitie als de Eredivisie behoort. Vraag het de Rotterdammers maar. Zij hadden de Coolsingel al ingericht voor de kampioenenviering van Feyenoord, maar de bescheiden stadsgenoot Excelsior dacht daar anders over. Feyenoord verloor met 3-0 en moet nu met knikkende knieën op de slotspeeldag in de Kuip van Heracles, net als achtervolger Ajax een Griekse held, winnen.

*Chelsea kan vanavond zekerheid krijgen over de titel. Mits winst tegen Middlesbrough kan de kroon de jongens van Antonio Conte niet meer ontsnappen na de nederlaag van Tottenham bij West Ham.

Manchester United kreeg de kans om via de competitie de Champions’ League te bereiken weer in eigen handen dankzij het gelijkspel van Liverpool tegen Southampton. Mourinho besloot desondanks met een veredelde B-ploeg naar Arsenal te trekken en beet in het zand (2-0). Hij zet dus alles op winst in de Europa League.

*In Spanje maakte noch Real Madrid ( 0-4 bij het arme Granada) noch Barcelona ( 4-1 tegen Villarreal) een fout. De Koninklijke blijft tot de laatste speeldag onder druk staan.

*Idem dito in Frankrijk. PSG had geen kind aan Bastia (5-0) en Monaco ging in Nancy winnen (0-3). Nice loste definitief de rol door een nederlaag in de derby van de Middellandse Zee: 2-1 in Marseille.

*Juventus bleef in de derby van Turijn op 1-1 steken en Roma ( knappe 1-4 winst bij Milan) nadert tot op zeven punten, maar met nog drie wedstrijden te gaan hoeft de Oude Dame de feestelijkheden niet af te bestellen.

*Kampioen Bayern München had weinig overschot tegen rode lantaarn Darmstadt. RB Leipzig won daarentegen overtuigend bij Hertha (1-4). Belangrijk was de zege van Borussia Dortmund tegen Hoffenheim. De Borussen staan daarmee derde, goed voor rechtstreekse kwalificatie voor de Champions’ League.

*In Portugal lijkt Benfica zeker van de titel nadat FC Porto bij Maritimo op 1-1 bleef steken. In Turkije voelt Besiktas de hete adem van Basaksehir in de nek na het 1-1 gelijkspel tegen stadsgenoot Fenerbahce.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

1 reactie

  1. Pingback: non gamstop casinos

Leave A Reply