maandag, mei 20

Wat te onthouden van het weekeinde? De implosie van Union

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Racing Genk, dat leider Anderlecht met lege handen wegstuurde

SPELER VAN DE WEEK: Ferran Jutgla, met zijn twee goals bij PAOK, maar gisteren alweer op de bank moest starten. Heeft Brentford bij de transfer van Thiago afgedwongen dat hij altijd moet spelen?

BELGIE

Na vier speeldagen in de play-offs klontert het bovenin nog meer samen. Club Brugge en Racing Genk zijn weer heuse titelkandidaten in de Hocus Pocus League. Blauw-zwart nestelt zich zelfs tussen de twee Brusselse clubs na een speeldag waarin de arbitrage weer eens het gespreksonderwerp was.

De geschiedenis herhaalt zich voor Union. Voor het derde jaar op rij dreigt het naast de hoofdprijs te pakken in de play-offs. In het Dudenpark werd tegen Club voor de vierde keer op rij verloren in de Champions Play-off en doelman Moris lag weer aan de basis van de nederlaag (1-2).

De scheidsrechter en de VAR bleven buiten schot en dat mag zeer verbazen, want het eerste doelpunt van de bezoekers had nooit mogen tellen. ‘Preventing the goalkeeper from releasing the ball from his hands: indirect free kick.’ Zo staat het in de Laws of the Game. Van de twee meter waarover ref Vergoote het zou hebben gehad, valt niets terug te vinden. En aangezien Vetlesen zijn been uitstak, kan moeilijk worden beweerd dat hij niet ‘preventing’ was. Maar goed, zelfs Blessin vond het een terecht doelpunt. Het was de goal die Club nodig had na de knappe Europese prestatie in Griekenland. Een vermoeid blauw-zwart speelde matig, maar Union benutte zijn kansen niet.

Achttien punten achterstand op Union en na vier matchen in de play-offs een punt achter de club van St.-Gillis. Leg het maar uit. Plus een plaats in de halve finales van de Conference League. Je zou voor minder naast je schoenen gaan lopen. Het was niet netjes dat Bart Verhaeghe donderdag natrapte naar zijn ex-coach Ronny Deila. ‘Niet iedereen kan werken met sterke professionals rond hem’, sneerde hij. Hij heeft nochtans de Noor aangeworven en (mogelijk) te lang gewacht om hem weg te sturen. Twee keer fout maakt niet dat je gelijk hebt.

Maar Club is dus echt weer titelkandidaat. Net als Racing Genk, dat leider Anderlecht een flinke tik verkocht (2-1), en één helft het beste voetbal van het weekeinde bracht.

Ook in de Cegeka Arena ging het weer over de arbitrage. De beslissende 2-1 van de thuisploeg viel uit een strafschop die zelfs volgens Wouter Vrancken ongelukkig was. Het was nochtans een juiste beslissing. Zo zijn de regels tegenwoordig, hoe erg iedereen dit ook betreurt. Hoewel we zaterdag in Man City-Chelsea geen penalty kregen voor een duidelijker handspel van de Citizens.

Cercle Brugge en Antwerp speelden in de schaduw en door de zege van de Great Old lijken beide ploegen uitgeteld. Hoewel in de Hocus Pocus League alles mogelijk blijft. Het was geen prettige match met te veel overtredingen. Niet dat de twee andere duels een veel hoger niveau haalden.

Ja, het is spannend. Hoe kan het ook anders als je de leidersploeg negen of tien punten aftrekt? Maar hiermee doorgaan is van een stuitende arrogantie. HLN pakte met de zoveelste enquête uit die aantoont dat de voetballiefhebbers hier geen pap van lusten. Zeventig procent is tegen de play-offs en nog eens 23 procent tegen de halvering van de punten. We hebben dus een format die slechts van zeven procent van het voetbalvolkje de

goedkeuring krijgt. Dat zou nog kunnen verminderen als er straks een kampioen wordt gekroond die niet de meeste punten behaalde ten koste van Union. Geel-blauw staat qua sympathie immers bij bijna iedereen op de tweede plaats (na de eigen club).

Dender

De terugval van Union zou voor twee clubs echter onprettige gevolgen kunnen hebben. De Brusselaars zijn al zeker van een Europees ticket (als winnaar van de reguliere competitie) en als Antwerp de bekerfinale wint, zou het zelfs kunnen dat de derde in de eindstand barragematchen moet afwerken. Wellicht tegen AA Gent dat KV Mechelen vloerde (3-1) en met de vingers in de neus PO 2 lijkt te gaan winnen.

Charleroi lijkt op weg naar het behoud en RWDM naar testmatchen tegen de winnaar van de play-offs van 1B. Dender vervoegt Beerschot bij de elite. Met een gemiddelde van minder dan duizend toeschouwers niet meteen een aanwinst maar dat was Eupen ook niet.

EUROPA

*Bart Verhaeghe trok de voorbije dagen van leer tegen de te zwaar beladen kalender. Terecht. Pep Guardiola deed hetzelfde na de winst in de halve finale van de FA Cup. Chelsea was de veel betere ploeg maar Jackson miste slag om slinger alleen voor doel. Een goal van Bernardo Silva volstond (1-0).

In de halve eindstrijd maakte Man United zich compleet belachelijk. Bij een 3-0 voorsprong tegen tweedeklasser Coventry begon Erik Ten Hag als een idioot te wisselen. Gevolg: United had verlengingen, de VAR en penalty’s nodig om zich te plaatsen (3-3). De FA Cup krijgt dus dezelfde eindstrijd als vorig jaar. Het is van 1884 en 1885 geleden dat dit nog gebeurde. Blackburn Rovers nam het toen, telkens met succes, op tegen Queens Park Glasgow. Zoals je ziet, deden de Schoten toen nog mee. Nog dit: voor Ten Hag lijkt het nu toch echt einde rit op Old Trafford.

Liverpool en Arsenal maakten van de uitgestelde competitiematch van Man City gebruik om opnieuw op kop te komen. Arsenal haalde het van de Wolves (0-2 met een goal van Trossard) van. Liverpool won bij Fulham (1-3).

*Kersvers kampioen Bayer Leverkusen maakte in minuut 97 gelijk bij Borussia Dortmund (1-1) en blijft zo ongeslagen: 45 keer op rij nu al in alle competities samen.

*In Frankrijk ging PSG door op de Champions League-flow: 4-1 tegen Lyon. Monaco won in Brest klimt zo over de Bretoenen naar plaats twee.

*In Italië wordt de Milanese derby pas maandagavond gespeeld.

*De Clasico tussen Real en Barcelona werd in de laatste minuut beslist door Jude Bellingham (3-2). Met elf punten voorsprong kan de titel de Koninklijke niet meer ontsnappen.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply