maandag, mei 20

Nieuw boek dat Van Gaal en Cruijff als coaches vergelijkt

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Louis & Johan: een dubbelportret in citaten* is vandaag in druk verschenen. 

Het boek werd gecomponeerd door Chris Willemsen, voetbalschrijver, op basis van mijn verzameling van uitspraken van en over beide Nederlandse topcoaches. Zelf droeg ik hoofdstukjes bij over straatvoetbal, het gebruik van vreemde talen, hun visie op spelregels en arbitrage, en geloof en ongeloof. 

Ik kwam op het idee voor dit boek na lezing van Marcel Rözers Beckenbauer & Cruijff: De keizer en de Verlosser. Zij waren beiden topspelers en -coaches. In Louis & Johan gaat het vooral om een vergelijking als topcoaches. Niet om te bepalen wie de beste was, maar op zoek naar overeenkomsten en verschillen. 

Een opvallend verschil is bijvoorbeeld dat JC nooit Oranje coachte, hoewel daar wel een paar keer bijna sprake van was, terwijl LvG dat evenzovele keren wel waarmaakte, met vooral groot succes op het WK 2014 in Brazilië.

Van Gaal leverde misschien wel de beste prestatie door met AZ kampioen te worden, een club van buiten de traditionele Top Drie.

Een opvallende overeenkomst, daarentegen, is het feit dat beiden ‘speler-trainer’ waren bij hun clubs toen ze zelf nog voetbalden. Ze voetbalden niet mee als de officiële trainer van het team, maar als informele leiders die hun medespelers in het veld dirigeerden als waren ze zelf de coach, Toen kon je al zien welke potentie ze in hun mars hadden in die rol.

Aan bod komen ook hoe ze omgingen met spelers wanneer ze met hen in conflict raakten, de verhouding tot de media, en vooral ook hun beider voetbalvisie als aanhangers van de Hollandse School van het totaalvoetbal.

Het maken van dit boek was een experiment. Wat gebeurt er als een wetenschappelijke en een journalistieke benadering elkaar ontmoeten en gaan samenwerken? Wat wordt dan het eindproduct? Het resultaat ligt nu voor. Het eindoordeel is natuurlijk aan de lezer. 

Rob Siekmann 

  • Chris Willemsen en Rob Siekmann, ‘Louis & Johan: een dubbelportret in citaten’, Uitgeverij De Kring, 2024,  pp.256
Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Leave A Reply