vrijdag, februari 23

Wat te onthouden van het weekeinde? De goal van het jaar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Standard, dat op Sclessin blijft verbazen: nu ook winst tegen Racing Genk

SPELER VAN DE WEEK: Alejandro Garnacho (Man United) met zijn weergaloze ‘bicicleta’, mogelijk het doelpunt van het jaar

BELGIE

De reguliere competitie is halfweg en de belangrijkste conclusie is dat de Brusselse clubs, Union en Anderlecht, de verwachtingen overtreffen en dat Antwerp, Club Brugge en Racing Genk een zeer matige heenronde gespeeld hebben. Dé verrassing halfweg is echter Cercle Brugge, dat zowaar vierde staat en een kandidaat is voor Play-off 1.

Club en Anderlecht waren de winnaars van het weekeinde. Blauw-zwart boekte een moeizame zege bij OH Leuven (0-1). Anderlecht had in de Brusselse derby tegen RWDM (2-1) ook de handen vol. De VAR snelde paars-wit te hulp. Het was een 50-50-geval en het is zeer de vraag of je dit een ‘clear en obvious error’ kon noemen. De VAR had dus naar mijn gevoel niet mogen ingrijpen.

Hoewel ik de strafschop toch terecht vond. Tegenstrijdig? Dat de bal al vertrokken was toen de aanvaller geraakt werd, is wat mij betreft niet ter zake. Je mag de enkel van de tegenstander niet betokkelen. Punt uit. En nog deze algemene bedenking: beter een strafschop te veel dan te weinig. De aanvallers moeten altijd het voordeel van de twijfel krijgen, omdat dit het voetbal ten goede komt.

Club en Anderlecht profiteerden ten volle van het gelijkspel in de topper tussen AA Gent en Union (1-1). Een billijke puntendeling in een best aantrekkelijke wedstrijd. En vooral een goede zaak voor de Unionisten, die na vijftien speelrondes de verdiende leider zijn.

Voor de koplopers was extra winst dankzij de nederlaag van Racing Genk bij Standard (1-0). De Rouches blijven het goed doen op Sclessin en beginnen de terugronde met slechts drie punten achterstand op Club Brugge en vier op Genk en Antwerp. En dat na een dramatische start en een 6-0 twee weken terug op Antwerp. Goed toch dat de Amerikaanse eigenaars het vertrouwen in Carl Hoefkens bewaarden.

Antwerp is misschien wel de verliezer van het weekeinde. Eén punt bij STVV (1-1) is te weinig als je in achtervolgingsmodus zit. Overigens had Toby Alderweireld volkomen gelijk. In een serieuze competitie zou kunstgras niet mogen toegelaten worden. Je kan er niet lekker op voetballen en het is competitievervalsing. STVV is gewend erop te spelen, terwijl de bezoekers dat maar één keer per seizoen doen.

Onderin is het alweer paniek bij KV Kortrijk. 0-3 thuis tegen KV Mechelen, ook een ploeg in hoge nood, voorspelt weinig goeds.

EUROPA

*Arsenal voert opnieuw de Premier League aan na een krappe zege (met Leandro Trossard in de basis) bij Brentford (0-1). Manchester City kon immers geen afstand nemen van Liverpool (1-1). Tottenham zakt verder weg na een thuisnederlaag tegen Aston Villa (1-2), dat verrassend vierde is. Manchester United boekte eindelijk een overtuigende zege: 0-3 bij Everton, met die eindeloos mooie goal van Garnacho na drie minuten.

*Bayer Leverkusen is niet in te tomen: 0-3 bij Werder Bremen, de ploeg van Olivier Deman die de score opende tegen het eigen team. Bayern München had weinig overschot in Keulen (0-1) en Stuttgart blijft de verrassende derde na een zege in Frankfurt (1-2).

*Paris Saint-Germain zette orde op zaken in de Ligue Un: 5-2 tegen het nummer drie Monaco. Alleen Nice blijft in het spoor van de Parisiens na een zuinige zege tegen Toulouse (1-0).

*Real Madrid dankte de vlotte overwinning in Cadiz (0-3) aan Rodrygo (twee treffers). Het springt zo over Girona, dat pas maandagavond in actie komt. Barcelona verkwanselde weer punten: 1-1 bij Rayo Vallecano.

*De topper tussen Inter en Juventus eindigde onbeslist (1-1). Milan vloerde Fiorentina (1-0). Napoli haalde het (1-2) in Bergamo (De Ketelaere werd kort voor tijd gewisseld bij Atalanta). Roma versloeg Udinese (3-1), met een assist van Lukaku.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply