maandag, april 22

Wat te onthouden van het weekeinde? Brussel is weer een bruisende voetbalstad

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: de twee Brusselse topclubs: Anderlecht, omdat het voor het eerst in zes jaar bij Club Brugge won, en Union omdat het een club uit de Bundesliga Europees uitschakelde

SPELER VAN DE WEEK: Thorgan Hazard, die weer helemaal terug lijkt

BELGIE

Brussel is opnieuw een bruisende voetbalstad. De landstitel ligt voor het grijpen voor de hoofdstad. Meer zelfs, ook het tweede deelnemingsbewijs voor de Champions League lijkt naar Brussel te gaan. Volgend seizoen twee clubs in de hernieuwde Champions League in het Astridpark? Het zou wat zijn.

Union beleefde nog maar eens een geweldige week. Het ging donderdag met verve winnen in Frankfurt. Het is maar de Conference League, maar de Duitsers behoorden tot de favorieten voor de eindwinst en er was gewoonweg niets aan te merken op de zege van de Brusselaars. De club uit St.-Gillis geraakte bovendien niet van slag in eigen land na deze Europese sensatie. Het was zondagavond een maatje te groot voor Standard (2-1).

Behalve Union is ook Anderlecht helemaal terug. Paars-wit ging nu zelfs bij Club Brugge winnen (1-2). Op de zege was weinig aan te merken. Als een ploeg de drie punten verdiende, was het Sporting. Club kwam nochtans op voorsprong, maar gaf nog maar eens de punten weg in de slotfase. De Brusselse invallers Vazquez en Angelo zorgden voor een sensationeel resultaat in een alweer vrij povere topper. Intens was het, het adjectief dat in de mode is en vooral aangeeft dat er meer gebikkeld dan lekker gevoetbald werd.

De twee Brusselse grootmachten scheiden zich dus steeds verder van de rest af. Het onderlinge verschil is acht punten, maar om de achtervolgers in de gaten te krijgen heeft nu ook paars-wit een verrekijker nodig. Club telt nu al twintig (!) punten achterstand op Union. Net als Antwerp, dat in Gent vrede moest nemen met een gelijkspel (2-2).

Die twee clubs zorgden voor een leukere partij dan in Brugge, maar de puntendeling is vooral een goede zaak voor de Brusselse teams. De Buffalo’s hadden misschien meer verdiend, maar na de zoveelste mokerslag donderdag in de Europacup was het vooral zaak niet opnieuw te verliezen. Hoewel, na de nieuwste reactie van Hein Vanhaezebrouck komt het dit seizoen wellicht niet meer goed bij de Buffalo’s.

Drie wedstrijden voor het einde van de reguliere competitie is AA Gent nog lang niet zeker van een plaats in Play-off 1. Racing Genk, dat Charleroi in eigen huis versloeg (0-1), en Cercle Brugge (0-2 winst in Eupen) hebben evenveel punten. En slechts twee minder dan Club en Antwerp. De voorstanders van de play-offs zullen weer zo objectief zijn te roepen hoe spannend het is dankzij de eindronde, maar het zou nog veel dramatischer zijn als over drie weken de Europese tickets zouden toegewezen worden.

Voor KV Mechelen, dat nu ook KV Kortrijk in de pan hakte (3-0), komt de fenomenale eindspurt wellicht te laat. Vier punten (op negen) goed maken op drie clubs lijkt onhaalbaar. En dat geldt nog meer voor STVV. Maar het blijft onwaarschijnlijk dat KVM, STVV en Cercle na bijna dertig wedstrijden slechts een handvol punten minder tellen dan Gent, Genk, Club en Antwerp. Het gaat dus toch nog altijd om meer dan alleen centen.

EUROPA

*Bayer Leverkusen zorgde tegen Mainz (2-1) voor een nieuw record in de Bundesliga: 33 wedstrijden op rij zonder nederlaag. Bayer verhoogde zo de druk op Bayern, dat tegen RB Leipzig voor een zware opdracht stond. Twee goals van Harry Kane bezorgde de ploeg uit Beieren echter de overwinning (2-1).

*Paris Saint-Germain had een penalty in de 97ste minuut nodig om een thuisnederlaag tegen Rennes (met Theate de volledige match op de bank) te voorkomen (1-1). Het verrassende Brest (0-3 in Straatsburg) blijft tweede en verkleint de kloof tot elf punten.

*Inter, de leider in de Serie A, won met de vingers in de neusgaten in Lecce (0-4). Nummer twee Juventus ontsnapte pas in de toegevoegde tijd aan puntenverlies in eigen huis tegen het bescheiden Frosinone (3-2). Milan en Atalanta hielden elkaar in evenwicht (1-1). De Ketelaere werd al aan de rust gewisseld tegen zijn ex-club.

*Real Madrid boekte een moeizame thuiszege tegen Sevilla (1-0). Atletico Madrid kwam niet verder dan 2-2 tegen Almeria, dat hopeloos laatste staat in La Liga en zijn negen punten uit negen gelijke spelen puurde. Barcelona kende geen genade met Getafe (4-0).

*Liverpool won de finale van de League Cup tegen Chelsea (1-0, kopbal Van Dijk). Manchester City boekte in de competitie een moeizame zege in Bournemouth (0-1). Arsenal veegde de vloer aan met Newcastle (4-1).

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply