dinsdag, april 20

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Anderlecht, dat bij Racing Genk won en al puberend plaats neemt bij de top-vier

SPELER VAN DE WEEK: Noa Lang, alweer? Wie anders? Lamkel Zé toch niet? Nee dan maar eens een Gentenaar. Nee, niet Tissoudali na zijn twee goals die slechts een punt opleverden in een duel tussen twee ploegen uit het onderste deel van het klassement, maar ex-Gentenaar Jonathan David.

BELGIË

De Rode Duivels staan al enkele jaren nummer één op de Fifa Ranking, maar ons voetbal telt niet mee. De ontwikkelingen rond het Europees voetbal zijn een kaakslag en maken een Europees ticket (voor de Conference League, de wat?) voor de meeste clubs zo goed als waardeloos. Niemand die echter opstaat. Het orkest speelt vrolijk verder.

Er volgde de voorbije dagen nog een tweede mokerslag. CEO Peter Bossaerts had ons bezworen dat er een nieuw nationaal stadion kwam. Alle politieke partijen hadden hun akkoord gegeven, toeterde hij. Holle woorden. Er komt een nieuw bondsgebouw, in de middle of nowhere. Belangrijk om buitenlandse bobo’s te ontvangen, maar voor onze voetballers blijft het behelpen. Het Koning Boudewijnstadion wordt nog maar eens opgelapt. In de gouden jaren niets kunnen oogsten, dat belooft voor de mindere tijden.

Van het voetbal werden we dit weekeinde al niet opgewekter. Noa Lang haalde Club Brugge nog maar eens over de streep: twee goals bij Waasland-Beveren (0-2). De kloof met Antwerp blijft 14 punten. De Great Old haalde het in de Antwerpse derby. De slag om ’t stad was 84 minuten ronduit slaapverwekkend. Hoegenaamd geen Metropool-voetbal. Het was nog maar eens Lamkel Zé die voor stamnummer één het verschil maakte. Zijn vierde goal in vijf matchen besliste de partij. Met deze cijfers moeten zijn ploegmaats en de supporters gewoon in hun handen knijpen dat hij gebleven is (1-2).

De nummer drie volgt nu al op 17 punten, nummer vier op 19. Drie is Racing Genk, vier Anderlecht. Die twee ploegen stonden tegenover elkaar en de Limburgers mochten blij zijn dat de Brusselaars weer met de kansen morsten. Vier jaar op rij werd er verloren in de Luminus Arena, maar gisteren was Anderlecht NXT te sterk (1-2). Genk won dit jaar slechts twee van zijn acht wedstrijden. John van den Brom moet zich zorgen beginnen maken.

EUROPA

*Net als in België lijkt in een aantal toplanden de spanning ver weg. In Duitsland wordt het waarschijnlijk alweer Bayern München. Zeven punten voorsprong op RB Leipzig is een aardige kloof en op de rest is het al minimaal tien punten. Bayern won vrijdag zuinig bij Hertha. Borussia Dortmund zakt naar de zesde plaats na de nederlaag in Freiburg (2-1).

*In Engeland zou de beslissing ook gevallen kunnen zijn. Manchester City heeft een gat van vijf punten geslagen en heeft nog een inhaalwedstrijd voor de boeg. The Citizens speelden in de topper op Anfield niet overweldigend, maar Liverpool-doelman Alisson Becker gaf de goals zomaar weg (1-4). De titel van Liverpool vorig seizoen blijft voorlopig een toevallige uitschieter. De Reds staan tien punten achterop. United blijft tweede, maar morste alweer punten. In de 95ste minuut stelde Everton gelijk op Old Trafford (3-3).

*In Spanje zit Atletico Madrid ook op rozen. Winst vanavond tegen Celta de Vigo betekent dat het verschil tien punten blijft en Atleti heeft nog een inhaalmatch tegoed. Barcelona had weer de handen vol om Betis klein te krijgen (2-3) en een ontstellend zwak Real Madrid won moeizaam van hekkensluiter Huesca (1-3).

*In twee landen is het nog spannend en dat is verrassend. In Italië lieten Milan (4-0 tegen Crotone, twee keer Zlatan) en Inter (0-2 in Firenze zonder goals van Lukaku) geen steek vallen. Juventus heeft echter nog geen troonsafstand gedaan. Het nam de derde plaats over van AS Roma na winst in het onderling duel (2-0, CR7 opende de score).

*In Frankrijk won PSG in Marseille (0-2), maar het blijft derde. Lyon en Lille wonnen immers ook. De Noord-Franse club blijft op kop na winst bij FC Nantes: 0-2 met twee goals van Jonathan David.

O Belgisch voetbal | Raf Willems

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.