donderdag, oktober 28

Ajax vult de lege sportpagina’s

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Enkele weken geleden besprak ik in deze rubriek de gang van zaken in de Nederlandse voetbalverslaggeving. Het verhaal van Ajax dat als hoogste boom de meeste wind vangt en van op Amsterdam gerichte media. Vorige week zondag nog maakte Studio Sport het wel héél bont door na de toppers Feyenoord – PSV en AZ – Ajax de andere drie wedstrijden in tien minuten af te raffelen.

Het slechte nieuws: zondag géén Eredivisievoetbal, dus ook geen Ajax – FC Utrecht. Het goede nieuws: doordat bezorgen kennelijk niet mogelijk was, boden de Nederlandse dagbladen hun online versie massaal online aan. Zo valt te concluderen dat het opnieuw het elftal van Erik ten Hag is dat de besprekingen domineert met een paar vragen. Had Ajax Lang moeten laten gaan? Antwoord: Met de kennis van nu niet. In de zomer kraaide er geen haan naar.  Wordt André Onana gematst of juist al te zwaar gestraft? Antwoord: allebei. Iemands onschuld geloven en hem een jaar uitsluiten lijkt hard, maar op dat niveau worden spelers hier wekelijks voor gewaarschuwd. Stommer kan niet. Wat moet er met de bekerwedstrijd tegen PSV gebeuren? Antwoord: Geen idee, maar nóg een wedstrijd uitstellen zou beide clubs heel slecht uitkomen.

Een geluk dat de bespiegelingen over Sébastien Haller al in de zaterdagkranten hadden gestaan. Nee, omdat het niet de week van Ajax was op sportief gebied, werd het dat logischerwijs wel in de kranten. Na het transfervrije vertrek van Brian Brobbey staat de teller voor financieel ongunstige Ajaxnieuwtjes op drie in een week. Haller wordt pas interessant voor de Europese top als hij op een continentaal podium wat lat zien – goals tegen Heerenveen en RKC Waalwijk zullen weinig indruk maken op scouts. Onana die een jaar niet mag voetballen, dat is een serieuze knauw. Transfermarkt taxeert de Kat uit Kameroen momenteel op 36 miljoen euro. Dat had Ajax deze zomer niet gekregen voor iemand die tot de zomer van 2022 vastligt. Maar nu? Zodra Onana weer mag keepen, kunnen clubs hem middels een voorcontract transfervrij binnenhalen.

Een veeleisende zaakwaarnemer, een slaper op kantoor en een onoplettende keeper kunnen Ajax zo veertig miljoen hebben gekost. Twintig jaar geleden was dat de jaarbegroting. Nu is het financiële gat met de rest zo groot dat ze in de zomer gewoon een nieuwe keeper zullen kopen. En ook in de Eredivisie lijkt het wegvallen van Onana niet fataal te gaan worden.

Share.

About Author

Jan Willem Spaans is een 25-jarige Amsterdammer. Hij schrijft voor onder meer De Witte Duivel, ELF Voetbal en is auteur van drie voetbalboeken. Zijn specialiteiten liggen in het Nederlandse en het Engelse voetbal en zijn hart in het Schotse!

Comments are closed.