PLOEG VAN DE WEEK: Racing Genk is al aan zijn derde trainer toe, maar staat net voor halfweg de reguliere competitie alleen op kop
SPELER VAN DE WEEK: Paul Onuachu, de Gouden Stier, die weer twee keer scoorde en zijn totaal nu op veertien brengt
BELGIË
In Genk stonden de twee ploegen tegenover elkaar die de voorbije weken het beste voetbal van het land brachten. Het werd geen onvergetelijk duel, maar we kregen zes doelpunten en dan mag je in onze competitie niet mopperen. Antwerp kwam snel op voorsprong, maar gaf het al even snel weer uit handen (4-2).
Het was de derde zege op rij voor John van den Brom, waarvan ik een week geleden al schreef dat hij met zijn achterwerk in de boter was gevallen. In het midden van de competitie een ploeg in handen krijgen, betekent doorgaans dat je een elftal in crisis weer vlot moet trekken. Dat was bij Racing Genk al gebeurd. De club had voor zijn komst al vier keer op rij gewonnen en gaat gewoon op zijn elan door. Hij heeft bovendien het voordeel dat Genk niet Europees speelt en de matchen niet moet opstapelen. Dit Racing Genk gaat nog lang meedoen voor de titel.
Beerschot moest de rol lossen. Verwonderlijk is dat niet. De Antwerpenaars kenden een verbluffende start, maar werden op het Kiel verrast door Eupen (0-1). De volgende opdracht wordt uitermate belangrijk. Charleroi heeft aangetoond wat er kan gebeuren na een eerste nederlaag.
Club ongehavend
Club Brugge kwam ongehavend uit de competitiematch tussen de twee belangrijkste Europese opdrachten van het jaar in. Veel glans had de zuinige zege tegen STVV niet (1-0), maar dat telt op dit moment even niet.
Club was de enige van de Europees spelende teams die de volle winst kon grijpen, want naast Antwerp, Standard (2-2 tegen KV Mechelen) leed ook AA Gent puntenverlies. De herintrede van meester Hein kon dus niet als blij omschreven worden, maar was een beetje ongelukkig (2-1). De strafschop die de wedstrijd besliste, was om te lachen (of te huilen). Blijkbaar niet volgens het reglement, maar in ieder geval volgens de geest van het spel.
Dat de VAR de ref sommeerde naar de beelden te gaan kijken en het feit dat scheidsrechter D’Hondt hem volgde, betekent dat het een juiste beslissing was … en dat de nieuwe regels gemaakt zijn door iemand die geen verstand van voetbal heeft. Dat een verdediger bestraft wordt als hij met de armen zijn lichaam breder probeert te maken, is aanvaardbaar. Maar in dit geval staat de verdediger in de weg van zijn ploegmaat die de bal probeert vooruit te trappen. Er is geen enkel voordeel bij. Integendeel, de bal had via de arm bij een aanvaller kunnen belanden. Nee, dit reglement klopt niet, maar dat wisten we al een hele tijd.
EUROPA
*Tottenham en Liverpool blijven aan de leiding in de Premier League. De Reds hadden een gemakkelijke avond tegen Wolverhampton (4-0). Tottenham was volgens Sports Late Night een klasse te sterk voor Arsenal in de derby van Noord-Londen. Het is maar hoe je voetbal bekijkt, maar ik noem dit scorebordjournalistiek.
De Spurs liepen 2-0 uit via twee wondermooie countergoals van Son en Kane, maar deden voor de rest niets dan voor eigen doel gaan liggen. Na de rust had de thuisploeg 25 procent balbezit en voor de rust waren er periodes met 10 procent balbezit. De natte droom van Mourinho is wellicht een wedstrijd winnen met nul procent balbezit, maar dat wordt nog oefenen. Arsenal, een ploeg zonder vertrouwen, wist zich geen raad met het antivoetbal van de Portugees. Jammer voor een club die al decennia bekend staat voor zijn avontuurlijk voetbal.
Successen voor de beide Manchesters
Manchester City won moeiteloos van Fulham (2-0). Kevin De Bruyne had met een assist en een doelpunt (op strafschop) weer een ruim aandeel in de winst. City blijft achter buur United in het klassement, want de Red Devils bogen dit seizoen voor de vijfde keer op rij buitenshuis een achterstand om in een overwinning: 1-3 bij West Ham United.
De ploeg van Solskjaer was voor de rust nergens en ontsnapte aan een ruimere achterstand dan 1-0. De wissels maakten echter weer het verschil. Vorige week was het Cavani die orde op zaken stelde, dit keer maakten Bruno Fernandes en Marcus Rashford het verschil (1-3). De grootste winst voor United was wellicht echter het feit dat Paul Pogba weer meer dan een doodgewone voetballer leek.
Opvallend ook de 1-5 zege van Crystal Palace bij West Brom, met twee goals van Christian Benteke. Ik denk zijn eerste van het jaar.
Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk
*In Italië maakten de Belgen nog maar eens het mooie weer. Romelu Lukaku zette Inter alweer op weg naar de zege (3-1 tegen Bologna). Dries Mertens viel twintig minuten voor tijd in bij Napoli en dat volstond om met twee assists voor een ruime zege te zorgen tegen Crotone (0-4). Milan blijft gewoon aan de leiding na de zege bij Sampdoria (1-2).
*In Spanje blijft het rommelen bij Barcelona. Er werd nu verloren bij Cadiz (2-1), na alweer eindeloos gestuntel in de defensie. Real Madrid kwam met de schrik vrij in Sevilla (0-1), zodat Zinedine Zidane weer een paar dagen vrij kan ademen. Atlético Madrid won probleemloos van Valladolid (2-0) en telt nu één punt meer en twee matchen minder dan Real Sociedad, dat geen afstand kon nemen van Alavés (0-0).
*In de Bundesliga zorgden Bayern München en RB Leipzig voor een spetterende topper (3-3). Opmerkelijk was de eerste treffer van de 17-jarige Engelsman Jamal Musiala. Behalve de toeschouwers mochten vooral de bezoekers zich de winnaars voelen. Vooral omdat dichtste achtervolger Borussia Dortmund alweer niet schadevrij bleef: 1-1 tegen Eintracht Frankfurt.
*In Frankrijk behoudt PSG twee punten voorsprong na de zege bij Montpellier (1-3). Lille won van Monaco (2-1), met het openingsdoelpunt van Jonathan David.