zaterdag, december 5

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: KV Mechelen, dat een verdiend punt overhield aan het bezoek aan Club Brugge

SPELER VAN DE WEEK: Igor de Camargo, voor het mooiste doelpunt van het weekeinde

 

BELGIE EN EUROPA

Dit is geen gewoon voetbaljaar, vandaar ook een ongewone format dit keer. Neem Manchester United: gewonnen bij Paris SaInt-Germain en kipkap gemaakt van RB Leipzig, maar één op twaalf op Old Trafford in de Premier League. Of Club Brugge: gewonnen in St.-Petersburg en gelijk gespeeld tegen Lazio, maar alweer puntenverlies in de Jupiler Pro League. Of Antwerp: gestunt tegen Tottenham, maar vier dagen later verloren op Anderlecht.

Er valt geen touw vast te knopen aan de gang van zaken in voetballand. Vanwege covid-19 en de opeenstapeling van wedstrijden zien de elftallen er elke wedstrijd anders uit. Een eerlijke competitie is dit niet, maar de onvoorspelbaarheid maakt het des te leuker. Er zijn niet alleen de coronagevallen, maar ook de vele spierblessures (vooral de hamstrings) vanwege de overvolle kalender. Daar komt nog eens de extra stress bij van testen en nog eens testen.

De clubs uit ons land lijken extra zwaar getroffen te worden door het virus. Is dat omdat België het (nog) slechter doet dan de ons omringende landen of omdat er in de grotere competities toch professioneler wordt gewerkt? Opnieuw moest er dit weekeinde een wedstrijd worden uitgesteld. Dat gebeurt elders vooralsnog niet.

Voor voetballers kunnen dit niet echt leuke tijden zijn, maar ‘the show must go on’. Voor het vertier van de massa die thuis zit en vooral voor de poen van de tv-zenders. Ook voor voetbaljournalisten is het niet prettig werken, maar veel wordt goed gemaakt door totaal onverwachte resultaten.

Les één van de sportjournalist ‘trek nooit conclusies op basis van één wedstrijd’ geldt meer dan ooit. Antwerp werd na de stuntzege tegen Tottenham nog net niet uitgeroepen tot de nieuwe kampioen. Vier dagen later staat het in het klassement een punt achter Beerschot. De helft van 1A komt na elf speeldagen nog in aanmerking voor de titel. Op AA Gent na zijn alle ploegen van de G5 nog in koers, plus Antwerp en zelfs de nieuwkomers Beerschot en OH Leuven. En wat gezegd van Charleroi, dat een lichte voorsprong telt en nog een inhaalmatch tegen het zwakke Waasland-Beveren voor de boeg heeft.

Nee, alle waarheden van vandaag worden morgen van tafel geveegd. Vooral met matchen in de Europa League moet heel omzichtig worden omgesprongen. Dat is al jaren zo, maar nu meer dan ooit. De Europese topploegen gebruiken de tweede Europese beker in de groepsfase om iedereen tevreden te houden in de selectie. Hoe knap de prestatie van Antwerp tegen de Spurs ook was, het betekent weinig. Mourinho pakte in het weekeinde voor en na het bezoek aan de Bosuil met een elftal met negen andere namen uit dan in Antwerpen. Na de rust bracht de Portugees zijn coryfeeën in, maar het schip viel niet meer vlot te trekken. Mourinho had de dag nadien vooral zichzelf een straftraining moeten opleggen. Met al die wissels had hij het signaal gegeven dat het allemaal niet zo belangrijk was.

Nee, alles kan dit seizoen. Zeker ook in de Jupiler Pro League. Club Brugge steekt er minder bovenuit dan verwacht. Een titel verlengen blijft moeilijk en zeker als de Europese topmatchen zich opstapelen. Riskant, want niemand kan voorspellen of de competitie wordt uitgespeeld.

Deze week volgt er alweer een Europese speeldag. Zolang er in competitieverband kan gevoetbald worden, kan er ook Europees gespeeld worden. Of je van Madrid naar Sevilla of naar Londen vliegt, maakt weinig verschil. De clubs gebruiken een chartervlucht en doen alles in hun bubbel. Helemaal anders ligt het met het interlandvoetbal. Dan geraken de bubbels vermengd en stijgen de risico’s. Vooral omdat de landen door Uefa verplicht worden een (overbodige) vriendschappelijke interland af te werken, waarvoor een B-ploeg wordt opgetrommeld. In plaats van ongeveer 25 spelers worden er meer dan 30 uit hun clubbubbel gehaald.

Dé verrassing van de speeldag is overigens het vertrek van Jess Thorup bij Racing Genk. Zeer teleurstellend voor een gentleman. Ja, clubs – en zeker ook Racing Genk – zwieren hun coach te pas en te onpas aan de deur, maar op deze manier kan een club niet stabiel functioneren. Hoewel, dit bewijst toch vooral ook dat de club van Peter Croonen deze mogelijkheid had toegelaten bij het afsluiten van het contract. In de Ghelamco Arena zal er ongetwijfeld gegniffeld worden. Vooral na de hattrick van Yaremtchuk en de zege in Beveren. Donderdag zal het lachen De Witte en co weer vergaan, valt te vezen.

 

 

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply