vrijdag, april 26

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Vorig seizoen maar net het vege lijf gered in de Premier League, maar nu de enige ploeg met het maximum der punten: Aston Villa, dat dit weekeinde verdiend ging winnen bij Leicester City

SPELER VAN DE WEEK: Zlatan Ibrahimovic, wie in Italië beter doet dan Romelu Lukaku is een topper en dat op zijn 39ste

 

BELGIE

Er is iets fout als de scheidsrechter hét gespreksonderwerp is en al helemaal als de spelregels die rol opeisen. Zowel in Standard-Club Brugge als Anderlecht-OH Leuven viel er geen touw vast te knopen aan de handspelregel. Iemand moet dit dringend uitleg geven, want noch spelers, noch trainers, noch toeschouwers begrijpen er nog iets van.

Waarom kreeg Club Brugge een strafschop tegen toen de bal van het lichaam van Mats Rits tegen zijn arm botste? Bewust kon dat niet gebeuren. Waarom werd – al of niet door de VAR – Anderlecht een strafschop ontnomen? ‘Omdat de bal tegen de steunarm belandde’, was de enige mogelijke verklaring van de commentatoren. Maar de arm van Tshimanga hing nog net in de lucht en is het een steunarm als het dat nog moet worden? Het had hoe dan ook een goede voorzet kunnen worden en al helemaal van de pot gerukt was dat er geen hoekschop volgde.

Het wordt de hoogste tijd dat de arbitrage – in alle landen overigens – precies uitlegt hoe de handspelregel na alle wijzigingen precies in elkaar zit. En misschien nog beter: de handspelregel nog maar eens wijzigen. Dit druist tegen alle logica in.

Een jaar geleden heb ik er hier voor gepleit dat het in de huidige omstandigheden beter zou zijn om bij elk handspel de bal op de stip te leggen. Niet omdat dit de ideale oplossing is, maar omdat de beslissing dan uit te leggen valt en alle kronkels uit de redenering verdwijnen. Er is ook één element dat er voor pleit: wie in de aanval is, krijgt het voordeel van de twijfel. Je moet maar uit je eigen backlijn wegblijven.

Maar er was ook (opnieuw) goed nieuws: 34 doelpunten in acht wedstrijden. Meer dan vier per match gemiddeld. Met als absolute uitschieter Beerschot-STVV: 6-3, ik las ergens dat het van 2011 geleden was dat er nog negen goals in één match vielen. Hoe dan ook, de Jupiler League wordt een serieuze concurrent van … de Serie A: 41 treffers in negen confrontaties.

Het was een bijzonder interessante speeldag. Met AA Gent dat vijf goals om de oren kreeg en dan nog bij het al weken verrassende Cercle Brugge (5-2). Met Racing Genk dat voor de eerste keer won onder Jess Thorup en dan nog tegen leider Charleroi, dat na zijn perfecte start plots met één op negen wordt geconfronteerd (2-1). Met Anderlecht dat voor de vierde keer een voorsprong kwijtspeelde (2-2), maar alweer verdiend voor OHL dat als nieuwkomer al even verrassend presteert als Beerschot.

En dan hebben we het nog niet gehad over de topper op Sclessin. Standard-Club Brugge was geen voetbalklassieker voor romantici, maar wel een bijzonder intense partij met twee dubieuze strafschoppen voor de thuisploeg die er maar één van benutte. Waardoor er een billijk resultaat op het scorebord verscheen (1-1). Het jonge Standard staat verder dan het jonge Anderlecht en Club Brugge staat opnieuw waar het verwacht wordt: op één, een plaats die voorlopig moet gedeeld worden met Charleroi.

Club vliegt vandaag naar het wondermooie Sint-Petersburg, maar veel pret valt daar wellicht niet te beleven. Mignolet, Krmechek en Koussounou zijn er vanwege corona niet bij. Het wordt tijd dat het Europese bekervoetbal (even) wordt stopgezet. Dit is competitievervalsing, die vooral de clubs uit de kleinere voetballanden treft. Hun spelerskern is immers niet zo breed als die van de absolute toppers.

 

EUROPA

*In Engeland gebeuren de gekste dingen. Dat is al eeuwen zo en nog meer nu Boris Johnson het land leidt of doet lijden, maar nu ook in het voetbal. Niet zozeer vanwege de 27 goals in acht wedstrijden, maar José Mourinho die een 3-0 voorsprong prijsgeeft of Bruno Fernandes die na een tien op tien een strafschop mist, normaal kan je het niet meer noemen.

De twee clubs uit Manchester waren de enige van de Grote Zes die wonnen. City na een matige topper zonder De Bruyne tegen Arsenal (1-0 Sterling) en United met een ruime zege (1-4) bij Newcastle na een vroege owngoal en een gemiste strafschop en met drie wondermooie doelpunten. Al zal Ole Gunnar Solskjaer vooral gelukkig zijn geweest met de kopbalgoal van Harry Maguire, zijn fel geplaagde aanvoerder.

Chelsea en Tottenham beleefden een gelijkaardige wedstrijd. The Bleus liepen tegen Southampton 2-0 uit, maar bleven ondanks twee goals van Timo Werner op 3-3 steken tegen Southampton. De Spurs leken na een kwartier al klaar met West Ham (3-0, twee keer Harry Kane), maar de wereld van José Mourinho stortte alsnog in (3-3).

De Merseyderby leverde behalve interessant voetbal ook veel discussie op met de scheidsrechter en de VAR in een bedenkelijke hoofdrol. Onbegrijpelijk dat doelman Pickford geen rode kaart kreeg bij een ‘schaaraanslag’ op de onderste ledematen van Virgil van Dijk (vanwege voorafgaand buitenspel zou het geen moordpoging zijn geweest) en dat de winnende treffer van de Reds werd afgekeurd voor een zuchtje buitenspel. Terwijl algemeen bekend is dat de technologie niet in staat is dit zo close vast te stellen en dat de beelden in Match of the Day leken aan te tonen dat het helemaal geen offside was. Waardoor de partij eindigde op 2-2 en Everton zijn maximum kwijt was.

*In Italië blijft Milan ongeslagen. Het won de derby bij Inter (1-2). Eigenlijk was het Lukaku-Ibrahimovic dat op 1-2 eindigde. Wat een karakter die Zweed. Napoli, getergd door het puntenverlies vanwege het niet naar Turijn reizen, troefde het nog foutloze Atalanta af (4-1). Nieuwkomer Crotone ontfutselde Juventus twee punten en Lazio (tegenstander van Club Brugge in de CL) kreeg een lap om de oren bij Sampdoria (3-0).

*Eerste nederlaag voor Real Madrid én Barcelona in La Liga. De Koninklijke thuis tegen nieuwkomer Cadiz, dat zijn eerste zege in honderd jaar boekte tegen Real, en Barça uit bij Getafe. Villarreal, Getafe, Cadiz en Granada staan in het klassement gewoon tussen de groten.

*Weinig sensatie in de Bundesliga. Bayern haalde het simpel bij Arminia Bielefeld (1-4), met twee goals van Lewandowski, die alweer op zeven treffers staat. Dortmund won bij Hoffenheim (0-1) en RB Leipzig de onverwachte topper bij Augsburg (0-2). De ingevallen Poulsen maakte ‘een Van Basten-doelpunt’.

*PSG haakte Nîmes in de eigen arena in de pan (0-4). Rennes werd aan de kop van de ranglijst bijgebeend door de Parijzenaars na een gelijkspel in Dijon (1-1), met Doku tien minuten op het veld. Jonathan David speelde zijn eerste volledige partij voor Lille, maar scoorde nog altijd niet (4-0 tegen buur Lens).

 

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

4 reacties

  1. Pingback: go to these guys

  2. Pingback: Buy Apple Airpods Pallet

  3. Pingback: Psilocybe mushroom

  4. Pingback: Situs Togel Terpercaya

Leave A Reply