Wat moet Jeremy Bokila al hebben doorgemaakt in zijn bonte voetballeven? De cult-spits van Willem II werd 36 jaar geleden geboren in Congo en groeide op in de Gelderse Achterhoek. Tilburg is zijn negentiende halte in tien landen, van Tsjetsjenië tot China. Een ratjetoe aan culturen, aan verschillende normen en waarden, maakt hem tot kosmopoliet.
Zelden explodeerde zijn gemoed zo hevig als twee weken geleden na de thuiswedstrijd tegen NAC Breda (2-2). Bokila viel niet tot bedaren te brengen, zo gekrenkt reageerde hij op een opmerking die hem pijn deed, die hij als racistisch ervaarde. Er volgde een massale knokpartij tot in de gang naar de kleedkamers.
‘Bokila, klim toch in een boom’, zou een speler van NAC hem hebben toegevoegd. ‘Vrienden mogen zoiets tegen mij zeggen, niet iemand die ik niet ken’, zei Bokila, die vloeiend Nederlands spreekt en verstaat.
Wie de ware dader was, mogen we niet te weten komen. Sancties blijven uit, zogenaamd bij gebrek aan bewijs. ‘Op verzoek van Jeremy Bokila en de spelersgroep accepteert Willem II de uitkomst en sluit de club hiermee de kwestie af’, wil de club ons in een statement laten geloven. Het moet een pijnlijke, onbevredigende ervaring zijn voor Bokila.
Bewijs komt er niet omdat bij de clubleiding van NAC de moed ontbreekt door te spitten, om de omerta binnen de spelersgroep te doorbreken. Willem II moet machteloos slikken dat video- en audio-opnamen niets aantoonbaars hebben geopenbaard. De KNVB sluit zich wel erg snel én gemakkelijk aan bij de slotsom om de kwestie onder het zand weg te moffelen, zonder zelf enig onderzoek te doen.
Wat Jeremy Bokila is aangedaan, smoort nu verder in de doofpot. Zo raakt racisme nooit uitgeroeid in het voetbal. Zo gaat weer een kans verloren de daders te ontdoen van hun bivakmutsen en te confronteren met de wandaden, die zich wekelijks blijven voordoen in veel stadions.
Zonder aanpak, zonder strafmaatregelen zullen statistieken aangeven dat het wel meevalt met racisme in de stadions. En zo komt het moment dichterbij dat de voetbalbobo’s ooit nog eens in de geest van premier Schoof zullen uitkramen: ‘Er is en er was geen racisme in het voetbal.’
Deze column werd op 7 december gepubliceerd in het Brabants Dagblad.