donderdag, april 18

Voetbalmomenten & Figuren van De Witte Duivel in 2020 (5)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tussen Kerst en Oud en Nieuw geven onze auteurs, en enkele gasten, hun visie op de helden en zondebokken van het voetbaljaar 2020. Het woord is een laatste maal aan Raf Willems.

Vijf om niet te vergeten in de categorie ‘Europees voetbal’. In willekeurige volgorde.

  • Bayern München: zonder enige twijfel dé  club van het jaar. Landskampioen, DFB-Pokal, Champions League, Europese Supercup. Doelpunten, aanvallend, gebaseerd op de combinatie creativiteit-bewegingsvoetbal. Bovendien: een voorbeeld voor de andere Europese topclubs, want ‘geregisseerd volgens het Duitse model’ en dat betekent volgens de regels der ethiek. Gouden Bal: Robert Lewandowski. Beste coach: Hansi Flick. Beste doelman: Manfred Neuer, al verdiende die wat mij betreft eerder de Ballon d’Or dan Lewandowski. Dé referentiematch was volgens mij niet de 8-2 tegen Barça, maar wel de 4-0 op 21 oktober 2020 in de poulefase tegen Atletico Madrid. Een lust voor het oog hoe ‘das schöne Spiel’ van Flick korte metten maakte met het oorlogsvoetbal van Simeone.
  • FC Barcelona: het einde van een tijdperk. Van 2009 tot 2019 haalden Messi en zijn vrienden elk jaar minstens één prijs: opgeteld 28 in totaal. Drie keer de beste van de wereld, drie keer de Champions League, acht keer winnaar van de Serie A. In mei 2019 op één doelpunt verwijderd van een plaats in de Champions Leaguefinale: ondanks de 4-0 op Liverpool huppelde één poging centimeters naast de verkeerde kant van de paal. Dat had gewoon opnieuw een Champions Leaguefinalezege kunnen betekenen tegen Tottenham. Ten onrechte schrijven ‘kenners’ dat het verval al jaren sluimerde: in 2019 kampioen met 19 punten voorsprong op Real en 11 op Atletico. Bekerfinalist, halve finalist Champions League. In 2018 kampioen met 17 punten voorsprong op Real en 14 op Atletico. Jaja, de Koninklijke eindigde telkens op de derde plaats. Bekerwinnaar, en ongelukkig uitgeschakeld in de kwartfinale van de Champions League tegen AS Roma (4-1 thuis, 3-0 uit).  Vandaag is het ‘triestheid’ troef bij Barça, dat amper aan ‘driehoekjes’ komt. Het einde van een tijdperk, kortom.
  • FC Liverpool: Jürgen Klopp slaagde waar iedere andere coach de voorbije drie decennia faalde. Exact na dertig jaar bracht hij de Engelse landstitel opnieuw naar Anfield Road. En hoe: achttien punten voorsprong op Manchester City. En in de aanloop naar 2020 voor het eerst ook winnaar geworden van de ‘Wereldbeker voor Clubs’. Momenteel sluit Liverpool ook de heenronde af als ‘herfstkampioen’. Met Bayern waren de ‘Reds’ de voorbije jaren de vaandeldragers van het avontuurlijke voetbal in Europa.
  • AC Milan & Zlatan: Wint Milan de eerste Scudetto sinds 2011? Na 14 wedstrijden staan de roodzwarten van San Siro alleszins ongeslagen aan de leiding. En het beste moet misschien nog komen: de terugkeer van Zlatan. Na een corona-aanval. Wordt hij op zijn veertigste opnieuw de oude?
  • Diego Armando Maradona: overleden in zijn zestigste levensjaar.

111 legendarische voetbalhelden sinds 1920 | Raf Willems

Maradona (60) en de Belgen | François Colin

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Comments are closed.