dinsdag, maart 5

Voetbalgedachten op vrijdag – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In deze nieuwe rubriek geef ik elke vrijdag enkele voetbalgedachten over de voorbije week mee. Ik opende met mijn basisprogramma: The Magnificent Seven van de Open Voetbalclub. Zeven uitgangspunten om het Belgisch voetbal een nieuw elan te geven. Met dank aan denktank De Witte Duivel. Deze vindt u dus terug in de eerste aflevering.

 

Deze week voornamelijk leuk nieuws! Al beginnen we met een kritische noot.

  •  Jan Hauspie is een autoriteit in zijn vak, met name dat van de ‘voetbalonderzoeksjournalistiek’. JH bracht eerder al een paar stoelen aan het wankelen en ik neem aan dat sommigen zijn verhalen met ‘klamme handjes’ lezen. Deze week openbaarde hij in Humo de ‘Qatarese connectie tussen Eupen en Moeskroen’. Hij groef enkele duistere lijnen op die de degradatiestrijd op de laatste speeldag in een ander daglicht plaatsen. Van Jan weet ik het volgende: hij draait elke zin 26 keer om en schrijft niets dat hij niet kan hard maken. Daarom denk ik dat Pro League er toch best aan doet om deze zaak eens ten gronde te bestuderen.
  • Tegen de achtergrond van het nakende faillissement van Lierse SK – en ter ondersteuning van de sympathieke acties van fangroep Lierse voor Altijd – doe ik met veel plezier deze mij vrolijk stemmende mededeling. Ik zal ze zelfs met enige plechtstatigheid brengen en de keel even schrapen. Want hou u vast. Gedurende weken werd er in Duitsland op het scherpst van de snede gedebatteerd tussen supporters, opiniemakers, clubleiders over de aanpassing of zelfs afschaffing van de ’50 plus 1’ regel. Gisteren viel het verdict. Dat klonk als volgt vanuit de bestuurskamer van de Deutsche Fussball Liga: ‘Wir haben respektiert was die Fans getan haben. 50+1 Bleibt!’ U hoort het goed! Dat was de slogan waarmee de supportersfederaties campagne voerden: ’50 + 1 Bleibt!’ Ze haalden zelfs handtekeningen op en ze overhandigden aan DFL-President Reinhard Rauball een namenlijst van dertig – u leest het goed, bis – meter lengte! Dertig meter lengte! Maar ik herhaal dus: ’50 + 1 Bleibt!’ En omdat ik vandaag aan de luie kant ben en dus in een goedgeluimde bui, geef ik hier de integrale tekst van de fanorganisaties mee. Haal uw beste Duits maar boven: ausbeimitnachseitvonzu! Dativ & Akkusativ nog aan toe! Hier komt ie!

 

“Das Präsidium der DFL hat die 50+1-Regel grundsätzlich zur Diskussion gestellt.

Wir, Fangruppen und Fanclubs aus ganz Deutschland, beziehen dazu klar Stellung.

Der Fussball brengt jede Woche hunderttausende unterschiedliche Menschen zusammen. Er gehört keinen Einzelpersonen, Unternehmen onder Investoren. Er gehört uns allen und darf nicht noch mehr zum Spielball einiger Weniger werden.

 

Der Wegfall oder eine zur Diskussion stehende weitere Lockerung der 50+1 Regel würde den Fussball grundlegend veränderen. Der Wettbewerbsdruck würde sich für alle Clubs unweigerlich erhöhen. Die Finanzkraft mancher Eigentümer wäre plötzlich wichtiger als die solide und erfolgrecihe Arbeit Anderer.

 

Am Ende geht es um noch mehr Geld, das an die immergleichen Profiteure durchtgereicht wird. Für uns Fans wird der Fussball dadurch nicht besser und seine gesellschaftliche Verantwortung dadurch nicht gestärkt. Im Gegenteil.

 

Viel wird über die internationale Wettbewerbsfähigkeit der Bundesliga diskutiert. Doch möchten wir uns wirklich an wahnsinnigen Summen in Paris und einem verrückt gewordenen Markt in England orientieren?

Anstatt eine Grundsatzdebatte darüber zu starten, das sind der Profifussball in vielen Aspekten immer mehr von der Lebensrealität der normalen Leute entfernt, wird die 50+1 Regel grundsätzlich in Frage gestellt.

Doch wir lassen uns 50+1 nicht nehmen.

50+1 bleibt!”

 

Goed gesproken, Duitse fanvrienden. De eerste slecht geïnformeerde betweter die nu nog komt zeggen dat het Duitse model zogezegd niet haalbaar is of dat er van supportersinspraak alleen maar vodden komen, draai ik eigenhandig de arm om.

In onze serie ‘Me, myself, I’ waarin ik me elke week eens op de borst klop, zij het niet te hard: wie deze en andere fenomenen van het Duitse voetbal wil doorgronden verwijs ik graag naar mijn nieuwste boek! Het heet ‘Weltmeister’, met als goed bekkende ondertitel: ‘Het geheim van Joachim Löw en de wereldkampioenengeschiedenis van de Mannschaft’. Verschenen in onze nieuwe ‘Voetbalbibliotheek De Witte Duivel’.

Net als ‘Terug naar Montevideo’ van Stefan Van Loock. Over de avonturen van de Antwerpse scheidsrechter John Langenus die de eerste wereldbekerfinale van 1930 tussen Uruguay en Argentintië floot.

En toch vraag ik even uw aparte aandacht voor ons derde boek in de serie: ‘Honderd Duivelse Feestjes’ van François Colin en ook een beetje ondergetekende. We mogen ter zake fier aankondigen dat we binnen de week onze tweede druk hebben gerealiseerd! Het mag ook eens leuk zijn, zo’n ‘Voetbalgedachten op vrijdag’. En dat mag het!

 

Hartelijk en tot de volgende keer!

 

 

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

2 reacties

  1. Pingback: ยากันยุง

  2. Pingback: go to my blog

Leave A Reply