zaterdag, april 13

VOETBALGEDACHTEN OP VRIJDAG (11) – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In deze rubriek geef ik elke vrijdag enkele voetbalgedachten over de voorbije week mee. Ik verwijs graag terug naar mijn basisprogramma: Pleidooi voor de Open Voetbalclub. Zeven uitgangspunten om het Belgisch voetbal een nieuw elan te geven. Met dank aan denktank De Witte Duivel. U vindt die terug in pdf onderaan de tekst.

Wat te denken van ‘de drie wijzen van het Belgisch voetbal’?

Met veel mediagetoeter werden ze deze week door de Pro League voorgesteld aan het brede publiek: ‘de drie wijzen’!

Johan Vande Lanotte (voormalige Sp.a-minister-burgemeester-parlementslid), Thomas Van den Spiegel (ex-topbasketballer, CEO Flanders Classic), Michel Maus (Professor Fiscaal Recht) zouden het Belgisch voetbal moeten gaan redden. Een antwoord geven op de vraag: ‘wat met het voetbal na operatie Propere Handen?’

Genoteerd. De ‘drie wijzen’ dus. Ik sta breeddenkend in het leven, maar…waarin schuilt de wijsheid van dit trio?

Ik ben de halvezool die zijn bureau heeft volgestouwd met een kast vol wetenschappelijke werken en internationale naslagwerken over voetbal. Meer dan duizend titels in totaal.

En gezocht, maar niet gevonden: één enkele publicatie over ‘onze sport’ op naam van de heren –  ik citeer – Vande Lanotte Johan; Van den Spiegel Thomas; Maus Michel. Niet één! Zelfs geen gedichtenbundeltje.

Waarin schuilt de wijsheid van de wonderlijke combinatie JTM over ‘het spel om de bal’?

En niet om de vervelende vlerk uit te hangen, maar…’de drie wijzen’…Laat dat nu net de titel zijn geweest van een populair televisieprogramma in de jaren tachtig op de BRT waarin Walter Grootaers, Jacques Vermeire en Gerty Kristoffels onder leiding van presentator Kurt Van Eeghem de hele tijd de draak staken met elkaar en met zichzelf.

Een gratis tip van mijnentwege aan ‘de drie wijzen’. België wordt omringd door de buurlanden Duitsland, Engeland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland.

En ‘de wijsheid’ kwam uit het Oosten, luidt het spreekwoord. Dààr wordt bij voorbeeld sociale zekerheid betaald. Mét de glimlach, overigens.

Of bekijk even mijn statement hieronder en de pdf over de ‘Open Voetbalclub’.

En ik eindig mijn ‘Voetbalgedachten op vrijdag’ vanaf nu met steeds hetzelfde statement. Ik ben van oordeel dat het standpunt uit de Open Brief van Voetbal Vlaanderen aan de KBVB en de Profliga, zoals ook terug te vinden op deze website, bij hoogdringendheid moet worden uitgevoerd: ‘Meer ethiek, meer solidariteit en, meer kansen voor de jeugd in ons Belgisch voetballandschap.’ We drukken het hier nog eens vetjes af. Tot het werkelijkheid is geworden. Hopelijk dus niet tot het einde der tijden.

Prettig weekend,

Raf Willems, voetbalschrijver

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

2 reacties

  1. Pingback: ห้องพักรายวัน แฟชั่นไอส์แลนด์

  2. Pingback: Kampala International University

Leave A Reply