donderdag, februari 29

VOETBALGEDACHTEN OP VRIJDAG (1) – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 In deze nieuwe rubriek geef ik elke vrijdag enkele voetbalgedachten over de voorbije week mee. Ik verwijs graag terug naar mijn basisprogramma: Pleidooi voor de Open Voetbalclub. Zeven uitgangspunten om het Belgisch voetbal een nieuw elan te geven. Met dank aan denktank De Witte Duivel. U vindt het terug in pdf onder het artikel.

  • Wat te denken van Roeselare SV failliet? Ik duw hier nog eens op een zere teen: de profliga toont amper interesse voor het welzijn van alle 24 clubs. Dit is een voetballand van advocatentrucs en last-minute-rechtspraak. Er bestaat hier geen fatsoenlijk beleidsplan waarbij alle leden die aan de competitie starten goed  gedijen en één zekerheid hebben: we halen het einde van de rit, dat is ons ook gegund en we weten dat onze ‘belangenvereniging’ – zijnde de profliga – effectief over ons welzijn waakt. Inzake Roeselare SV geldt ‘individuele schuld, collectieve verantwoordelijkheid.’ Staat er bij de bedenkers en bewierokers van het vermaledijde play-off-systeem iemand een seconde stil bij de gevolgen voor het Belgische voetballandschap op lange termijn?
  • Wat te denken van Henrotay Christophe? In onze serie ‘de verloedering van ons voetbal’: wat hebben die makelaars ooit voor ons gedaan? We dachten met de tandem Bayat Mogi – Veljkovic Dejan werkelijk alles te hebben gezien, maar het kan blijkbaar nog veel erger. Wat staat ons nog te wachten met de onthullingen rond H.C.? Mijn standpunt: gooi die farizeeërs de tempel uit. Wie gelooft die mensen nog? En zoek een formule waarmee ze het geld dat ze ten onrechte uit de zakken van ‘ons voetbal’ hebben geklopt, moeten terug storten: 7 miljoen euro volgens de media in het geval van H.C.?  Zeven miljoen euro? Zeven miljoen euro! Door één vennootschap? Dat is meer dan het dubbele dan wat de KBVB onlangs beloofd heeft (3 miljoen euro) om te investeren in het vrouwenvoetbal En wat als we ze allemaal zouden kunnen optellen, die bedragen die makelaars ten onrechte uit de zakken van ‘ons voetbal’ hebben geklopt en blijven kloppen? Daar zouden stevige fondsen voor het oprapen liggen voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal, de jeugdopleiding, het sociale departement en de supportersinspraak. Het klavertje vier dat het leven van een voetbalclub niet alleen boeiender maar vooral zowel sympathieker als rijker maakt. Voor de goede orde: voor mij is ‘voetbalmakelaar’ een respectabel beroep. Op voorwaarde dat het respectabel wordt uitgeoefend. Zou het overigens waar zijn dat sommige clubleiders ‘onder tafel’ geld hebben ontvangen bij transfers? Men mag er toch werkelijk niet aan denken! Bedriegers buiten! Bedreigers ook! Complete financiële transfertransparantie gevraagd!
  • Wat te denken van Kevin De Bruyne? Wereldklasse volgens de internationale pers na zijn demonstratie tegen Schotland. Geen betere ‘splijtende-voorzetten-trapper’ dan KDB, zo blijkt uit de statistieken. Hij is één van die spelers met het zeldzame vermogen om een actie vooruit te denken. Voor hij de bal krijgt, heeft hij al gezien wat hij ermee gaat doen. En het belangrijkste van al: hij kan zijn gedachte ook tot in de perfectie tot uitvoering brengen. Soms heeft een mens eens geluk in het leven. Als bij toeval zat ik op een zachte lenteavond in mei 2009 op de tribune bij KRC Genk – Sporting Charleroi. Ik ontdekte daar een zeventienjarige die de wedstrijd van zijn doorbraak realiseerde. Hij spel leek voor hem een vorm van vermaak. Vrij vertaald naar wat de beroemde filosoof Johan Huizinga als ‘de spelende mens’ definieerde – als voorwaarde tot schepping en cultuur én vrijheid – zag ik daar: ‘de spelende jongen’. Vanuit een natuurlijke soepelheid leek hij alomtegenwoordig én zijn onverstoorbare zelf. Ik had dus geluk: ik zag Kevin De Bruyne spelen. Hij, die vandaag al in de categorie is beland van mensen die men omschrijft met het drieletterwoord van hun initialen. Ik zeg het hier en nu: KDB is de compleetste Belgische voetballer. Mogelijk zelfs aller tijden, op voorwaarde dat hij ooit een finale met de Rode Duivels haalt. Bouw je team rond hem, Roberto Martinez!

Laten we op deze vrolijke noot eindigen!

Tot volgende week!

Raf Willems

Klik hier voor de PDF

 

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

2 reacties

  1. Pingback: Family Estate Planning

  2. Pingback: จดทะเบียน อย

Leave A Reply