vrijdag, juli 19

Vincent Janssen, via Antwerp naar WK?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een ‘aanspeelpunt’ werd er gezocht, een ‘Van Gaal-spits’ zoals de bondscoach van het Nederlands Elftal zijn target noemde. De zoektocht kwam tot veler verrassing uit bij Vincent Janssen, de aanvaller van CF Monterrey die in Mexico vervreemd leek van de Nederlandse voetbalwereld. Dinsdag, daags voor zijn 28ste verjaardag, keerde hij na bijna vijf jaar afwezigheid terug in Oranje. Janssen had een aandeel in de eerste twee Nederlandse doelpunten tegen Wales en ontving applaus van bondscoach toen hij in de 73ste minuut werd vervangen door Memphis Depay, die op de valreep het winnende doelpunt maakte: 3-2.

,,Vincent Janssen verdient een 7. Met hem hadden we een aanvaller die aangespeeld kon worden, die zich los maakte uit de dekking”, sprak Van Gaal over zijn ‘ontdekking’. Op de keuze van Janssen was in Nederland cynisch, sceptisch, spottend en honend gereageerd. Vooraanstaande journalisten van Nederlandse kranten staken in de perskamers de draak met hem, de tv-analisten veroordeelden hem bij voorbaat, vooral kijkend naar zijn ronduit magere productiecijfers in Mexico waar ook al vol verbazing was gereageerd op de oproep uit Nederland.

ANTWERP

Met zijn optreden heeft Vincent Janssen de mond van de criticasters nog niet volledig gesnoerd. Ook tegen Wales ontbrak het bij hem aan verfijnde techniek, aan de snelle wendingen van Steven Bergwijn, aan de killerskwaliteit zoals Depay die in de extra tijd etaleerde. Zijn dadendrang had meer overtuiging  dan was verwacht. Vergeten leek in Nederland de indruk die hij maakte in zijn 17 interlands in 2016 en 2017, met zeven doelpunten. Bij de 2-1 zege van Nederland op Wembley tegen Engeland (1-2) maakte Vincent Janssen zoveel indruk dat Tottenham Hotspur hem voor 22 miljoen euro wegkocht bij AZ.

Bij de Spurs kreeg Vincent Janssen rugnummer 9, maar zijn hunkering naar een basisplaats zag hij geblokkeerd door Harry Kane. Zo kwam hij via een tussendoortje op huurbasis bij Fenerbahce in Mexico terecht. Niet alleen Louis van Gaal en zijn assistent Danny Blind kregen hem daar in het vizier. Ook Marc Overmars en Mark van Bommel herinneren zich nu de Vincent Janssen van vijf jaar geleden. Voor de opbouw van het Antwerp nieuwe stijl is hij daarom plotseling een belangrijke kandidaat.

,,Er is contact geweest met Marc Overmars en Mark van Bommel. Ik hoop dat we eruit komen, maar meer kan ik er niet over zeggen. Ik heb drie mooie jaren gehad in Mexico en daar ben ik nog steeds blij. Maar we gaan het zien de komende dagen…”, zei Janssen dinsdagavond in Rotterdam.

ANNEMARIE VERSTAPPEN

Zo krijgt zijn carrière deze maand een opmerkelijke wending. Een maand geleden nog maar raakte ik bij een toevallige ontmoeting aan de praat met Piet Janssen, zijn vader, die getrouwd is met zijn moeder, oud-zwemster Annemarie Verstappen, wereldkampioene op de 200 meter (1982), winnares van olympische medailles en voormalig sportvrouw van jet jaar in Nederland.

Met Piet Janssen hadden we het over de toekomst van zijn zoon. ,,Die zien we, denk ik,  niet meer terug in het Europese voetbal. Op 4 juni gaat hij in Amerika trouwen met een Texaanse, hij wil graag in de MLS gaan spelen”, vertelde zijn vader toen. Drie dagen later volgde de verrassende oproep van Louis van Gaal. Van de bruiloft was hij niet op de hoogte, maar dat bleek geen beletsel. Zo hoefde Vincent Janssen zich pas na de eerste twee wedstrijden van Oranje bij de selectie te voegen en volgde dinsdag zijn kans.

TIEN AANVALLERS

In hoeverre Janssen met zijn werklust en aanspeelbaarheid Van Gaal voldoende heeft overtuigd moet nog worden afgewacht, zeker als hij in de nieuwe competitie bij Antwerp FC beter kan worden beoordeeld. Het aanbod aan aanvallers voor Oranje is royaal met Memphis Depay, Steven Bergwijn,  Cody Gakpo Wout Weghorst, Luuk de Jong, Noa Lang, Arnaut Danjuma, Donyell Malen, Brian Brobbey én Vincent Janssen.

,,In zijn rol is Brian Brobbey de concurrent van Vincent Janssen. In september zullen we zien waar we staan. Voor de twee wedstrijden  die we dan spelen tegen Polen en België wil ik de groep bij elkaar hebben die ik voor het WK voor ogen heb”, aldus Van Gaal. Dan zal ook duidelijker worden of Noa Lang verder mag hopen op het WK. Tegen Wales toonde de aanvaller van Club Brugge (nog wel) zich uitermate bedrijvig. Hij zorgde voor een knappe openingsgoal en bracht variatie in de Nederlandse aanvalsacties.

TEGENTREFFERS

De goals van Lang en Gakpo leverden Oranje in het eerste half uur een 2-0 voorsprong op, die gehalveerd werd door een nieuwe blunder van PSV-verdediger Jordan Teze, gevolgd door traag ingrijpen van Matthijs de Ligt waarna ook doelman Jasper Cillessen zich liet kloppen. De tegentreffer en het uitblijven van een hogere Nederlandse voorsprong hielden de hoop in leven bij Wales, dat in de extra tijd door een goedkoop gekregen penalty van Gareth Bale warempel nog gelijk kwam.

Het was al de zesde tegentreffer in vier wedstrijden, de derde in de slotfase. Opnieuw, net als in de uitwedstrijd tegen Wales, toonde Oranje zijn veerkracht in zo’n situatie. Terwijl de bezoekers opnieuw verstrikt raakten in hun droom, sloegen Dumfries en Depay in een opportunistisch late aanvalsactie toe: 3-2 ,,Hiermee hebben we opnieuw laten zien hoeveel spirit er in deze groep zit”, oordeelde Louis van Gaal tevreden.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply