donderdag, april 25

Verval Roda JC leidt tot anarchie

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bijna een halve eeuw was Roda JC Kerkrade niet weg te denken uit de Eredivisie. In 47 jaar is dit pas het derde seizoen op een lager niveau; tobbend in de Eerste Divisie tegenwoordig Keuken Kampioen Divisie geheten. In de grillige historie van de club beleefde de club uit zuidelijk Limburg, spelend op 2 kilometer van de grens met Duitsland, vrijdagavond 27 september een haast ongekend dieptepunt. Mauricio Garcia de la Vega, een 51-jarige Mexicaan die in juni naar Kerkrade kwam als de beoogde nieuwe clubeigenaar, werd tijdens de rust door supporters met stevige aandrang het stadion uitgezet.

Van het incident verschenen opmerkelijke beelden op internet. In de entreehal van het stadion greep geen enkele ordehandhaver in toen enkele tientallen supporters de Mexicaan voortstuwden richting uitgang. De clubleiding hield zich afzijdig. Pas buiten het stadion nam de politie hem in bescherming. In een politieauto werd Garcia de la Vega afgevoerd naar het politiebureau waar hij aangifte deed van bedreiging en mishandeling.

Tijdens het duel met De Graafschap was in het stadion al duidelijk hoe de supporters zich tegen Garcia de la Vega keerden. Het tribunevak dat de harde kern als een eigen domein beschouwt, bleef demonstratief leeg. Elders hingen spandoeken met teksten als Fuck off, Hijo de Puta (hoerenjong), Mauricio Out, Faker, Liar en Fraud. Niemand deed een poging de doeken te laten verwijderen. Tijdens de rust kregen vijftien supporters (officieel) toegang tot de bestuursloge om verhaal te halen bij de Mexicaan. Anarchie in Limburg.

COLLECTIEF ZIEK GEMELD  

De volkswoede kreeg maandag een vervolg, het kantoorpersoneel van de voetbalclub meldde zich collectief ziek. De werknemers vragen de KNVB de beoogde overname zo snel mogelijk te verbieden waardoor de rol van Garcia de la Vega is uitgespeeld en er ruimte komt voor nieuwe investeerders. Het is een haast ongekende situatie bij een club die inmiddels naar de zeventiende plaats van de Eerste Divisie is weggezakt. De crisis illustreert evenzeer hoe ver Roda JC in alle opzichten uit het lood geslagen is.

In juni maakte de Mexicaan zijn opwachting met prachtig klinkende beloftes. Hij nam het aandelenpakket van 80 procent over van Frits Schrouff, een trouwe clubfan die vermogend is geworden met de import van loempia’s en andere Aziatische producten.  De 79-jarige Schrouff stak al 20 miljoen euro in de club, maar wilde van zijn bezit af; ook omdat hij sukkelde met zijn gezondheid. Voor één euro kreeg Garcia de la Vega de aandelen in handen op voorwaarde dat hij als nieuwe eigenaar daadwerkelijk ging investeren in de club.

Vooralsnog heeft de Mexicaan geen euro in de club gestoken. Volgens hem voelt hij er niets voor te investeren zolang de KNVB de overname niet heeft goedgekeurd, wat reglementair is vereist. Garcia de la Vega beperkte zich tot het afsluiten van een lening van 150.000 euro waarvoor hij persoonlijk garant staat en tot nog niet afgeronde onderhandelingen over gesponsorde naamgeving van het Parkstad Limburg Stadion, een deal die goed zou zijn voor 1 miljoen euro in drie jaar.

REAL MURCIA

De mooie woorden kunnen het wantrouwen niet meer wegnemen. Het dagblad NRC onthulde al welke bedenkelijke reputatie in Mexico en Spanje geniet. In zijn vaderland is hij wegens wanbetaling en oplichting geschorst als voetbalmakelaar. In Spanje werd Garcia de la Vega vorig jaar al eens weggejaagd door de fans van Real Murcia. De gelijkenis met Roda JC is treffend. In beide gevallen werd hij uit het stadion gezet omdat beloofde investeringen waren uitgebleven.

,,In Spanje heeft niemand me aangeraakt. Hier bij Roda JC ben ik vastgegrepen, geduwd, ik ben zelfs gevallen. Ik voelde me heel onveilig en ben aangetast in mijn waardigheid. Ik vroeg mijn stewards om me te helpen, maar niemand hielp me”, zei Garcia de la Vega dinsdag in De Telegraaf. Van opgeven wil hij nog niets weten, beklemtoonde de Mexicaan.

SALARIS CHELSEA

Ondertussen komt er steeds meer naar buiten over zijn handelwijze. Zo weet NRC te melden dat Chelsea maandelijks 43.000 euro overmaakt aan Roda JC zodat de Nederlandse club het maandsalaris van huurspeler Ike Ugbo kan betalen. Het geld gaat evenwel niet rechtstreeks door naar Ugbo maar wordt aangewend om zoveel mogelijk andere spelers koest te houden.

De financiële problemen bij Roda JC weerhouden Garcia de la Vega niet van een luxe leventje op kosten van de club. Hij verblijft in een golfresort en declareert elke euro die hij opmaakt. Verwonderlijk is het niet meer dat de KNVB wordt bestookt met signalen vanuit de club, allemaal bedoeld om Garcia de la Vega zo snel mogelijk buitenspel te zetten.

ANELKA ADVISEUR

Of het met Roda JC nog goed komt, is nu de vraag. De club heeft ook te maken met de Zwitserse Rus Aleksei Korotaev die al meer dan een jaar vast zit in Dubai op verdenking van valsheid in geschrifte. Korotaev verwierf in 2017 twintig procent van de aandelen, maar ook van hem komen geen nieuwe investeringen. Meest opmerkelijke actie van Korotaev was het aantrekken van de Franse ex-vedette Nicolas Anelka, die naar Kerkrade kwam als technisch adviseur van Korotaev. Wat hij bij de club uitspookte, bleef mistig. Zijn adviezen konden Roda JC niet behoeden voor degradatie uit de Eredivisie in 2018.

Het heeft er alle schijn van dat de degradatie de aftakeling van Roda JC heeft ingeleid. De club ontstond in 1962 uit een samenraapsel van vijf fusies, waarin ook Rapid JC onderging dat in 1956 kampioen van Nederland was geworden. Jaren achtereen speelde Roda JC in de subtop van de Eredivisie. Negen keer plaatste het zich voor een Europa Cup-toernooi. De Nederlandse topclubs hadden het regelmatig zwaar te verduren op het oude stadion Kaalheide. Het arbeidsethos van de Limburgse mijnwerkers, de Koempels, stond model voor de mentaliteit van Roda JC.

FUSIEPOGINGEN

Na de ingebruikname van een modern stadion in 2000, het Parkstad Limburg Stadion, goed voor 22.000 toeschouwers, is het geleidelijk aan minder gegaan met Roda JC. Regelmatig kreeg het te kampen met financiële problemen. In Zuid-Limburg troffen MVV Maastricht en Fortuna Sittard hetzelfde lot. Pogingen om de drie clubs, naar het voorbeeld van het naburige Racing Genk, samen te voegen tot FC Limburg of Sporting Limburg liepen steeds  stuk op de sentimenten bij de supporters.

Het verval van de club heeft Roda JC dit seizoen naar een nieuw dieptepunt geleid. Afgewacht moet nog maar worden of een faillissement kan worden voorkomen.

TWITTER: @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

1 reactie

  1. Pingback: jarisakti

Leave A Reply