vrijdag, juli 19

Vertonghen recordinternational, Ceulemans blijft grootste Rode Duivel

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jan Vertonghen speelt zaterdag in Sarajevo zijn 96ste interland en evenaart daarmee het record van Jan Ceulemans. Dinsdag tegen Cyprus wordt hij wellicht de nieuwe recordinternational. Maar de Caje blijft met verre voorsprong de beste Rode Duivel uit de geschiedenis.

Een kanttekening om te beginnen. Als Jan Vertonghen straks Jan Ceulemans voorbijsteekt, is dat omdat de voetbalbond een beetje vals heeft gespeeld. Als het reglement strikt wordt gevolgd, verwerft de verdediger van Tottenham in Bosnië-Herzegovina pas zijn 93ste cap. Als je de teller op 96 zet, zitten er drie interlands bij die niet officieel erkend zijn door de Fifa. Twee keer werden er meer dan zes wissels doorgevoerd en één keer besliste de KBVB vooraf dat het geen officiële interland was. De bond hanteerde de volgende redenering voor het cijferwerk:

‘We baseren ons hiervoor op volgende criteria:

  • Interlands tegen een andere door FIFA erkende federatie
  • Wedstrijd geleid door FIFA-scheidsrechter
  • Aanwezigheid van UEFA/FIFA delegate
  • De wedstrijd was open voor het publiek en voor een live TV broadcast.

Het maximaal aantal vervangingen per ploeg (dat sinds 2004-2005 voor vriendschappelijke wedstrijden door FIFA op zes is bepaald) laten we hier bewust achterwege gezien FIFA-scheidsrechters pas sinds vorig seizoen een schorsing riskeren indien zijn wel meer dan 6 vervangingen per ploeg toestaan. Tot dan stond Fifa nog oogluikend meer dan zes vervangingen toe.’

De Fifa houdt geen statistieken bij wat aantal caps betreft, dat laat het over aan de nationale bonden. Behalve als het echt de spuigaten uitloopt, zoals vaak bij Afrikaanse bonden die A-caps en wedstrijden met de olympische ploeg optellen. Het blijft echter merkwaardig dat de KBVB de regels van de wereldvoetbalbond negeert en zelfs een match die het zelf vooraf als officieus uitriep alsnog meetelt. Wat overigens alle huidige internationals ten geode komt.

Hoe dan ook, het stond in de sterren geschreven dat het record van Jan Ceulemans eerstdaags zou sneuvelen. In de 21ste eeuw worden immers veel meer interlands afgewerkt dan in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Jongens als Vertonghen, Hazard, De Bruyne en Courtois zullen ruim boven de honderd caps eindigen.

Tot nader order blijft Jan Ceulemans echter de grootste Rode Duivel aller tijden. Daar valt zelfs niet over te discussiëren. Het volstaat immers naar zijn palmares met de nationale ploeg te kijken. De Caje speelde de finale op het EK ’80 ( na een groep gewonnen te hebben met Engeland, Spanje en thuisland Italië) en de halve finale van het WK ’86 in Mexico. Bovendien greep ‘El Gran Capitan’ met zijn ploegmaats maar net naast een halve finaleplaats op het EK ’84, ondanks het feit dat de volledige defensie ontbrak vanwege de omkoopaffaire Waterschei-Standard. Op het WK ’90 lag de weg naar de kwartfinales open tot David Platt in de 119de minuut Michel Preud’homme klopte.

De Lierenaar behoorde op al die toernooien tot de absolute uitblinkers. Niet alleen wat de Rode Duivels betreft maar ook wat de andere teams betreft. Op het WK ’82 in Spanje sleepte hij tegen Hongarije met een unieke inspanning nagenoeg in zijn eentje de ploeg van Guy Thys naar de tweede ronde. Jan Vertonghen en co hebben nog flink wat te bewijzen vooraleer ze Jan Ceulemans echt passeren. Het Belgische voetbal kan alleen hopen dat de Caje straks niet meer de grootste Rode Duivel ooit is.

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

5 reacties

  1. Pingback: www.extensionsbygenevieve.co.uk/mobile-hair-extensions-goffs-oak

  2. Pingback: upx1688

  3. Pingback: discover this info here

  4. Pingback: รับทำ SEO

  5. Pingback: click over here now

Leave A Reply