woensdag, januari 22

Van hemel naar hel en terug

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Volgende week donderdag heeft in Antwerpen de première plaats van de film ‘Take Us Home’, waarin Luc Wyns het onwaarschijnlijke verhaal van de twee jongste seizoenen van FC Antwerp. Van totale wanhoop naar complete euforie.

Het is een uitstekende film geworden die geen enkele Antwerp-fan mag missen. Ook al kent hij of zij de afloop. Maar je hoeft de ‘liefdevolle kleuren’ niet te koesteren om te kunnen genieten van dit verhaal vol emoties.

Het deed me meteen denken aan mijn lievelingsvoetbalboek, ‘Het wonder van Castel di Sangro’ van de Amerikaan Joe McGinnis. Deze befaamde journalist en auteur werd tijdens het WK van 1994 in de VS verliefd op het ‘soccer’ en ging twintig jaar geleden een jaar in Castel di Sangro wonen. Dit dorp met nauwelijks 5.000 inwoners in de Abruzzen was de kleinste gemeente die ooit een ploeg tot de Serie B zag opklimmen. McGinnis maakte dat eerste seizoen in de Serie B van op de eerste rang mee en schrijft er vol passie en verwondering over. Geen fictie-auteur die het kon verzinnen en geloofwaardig blijven.

Hetzelfde geldt voor de rollercoaster waar Antwerp de voorbije twee jaar op belandde: van hemel naar hel en van hel naar hemel. Elke voetballiefhebber ( zelfs een Beerschot-die hard) kan hier niet onbewogen naar kijken. Hij of zij zal een traan wegpinken, even slikken of op z’n minst stikjaloers zijn. Een aanrader voor al wie van het mooiste spelletje op aarde houdt.

 

Hierbij de perstekst van de filmakers:

 

Luk Wyns en Diamond City Films stellen voor:

TAKE US HOME

De mirakelfilm van de Great Old.

Een documentaire langspeelfilm van Luk Wyns, Tim Slegers en Bob Dejongh.
(Duur: 74 minuten)

Royal Antwerp Football Club, de eerste en oudste voetbalclub van België zakte in 2004 naar tweede klasse, waar de club meer dan 12 jaar vocht voor haar bestaan. Het enige wat de Great Old in leven hield, waren haar supporters; loyaal, flamboyant en fanatiek.

Van 2015 tot 2017 volgden Luk Wyns en zijn filmcrew het lief en leed van hun lievelingsclub op de voet. Als bij wonder waren het net deze twee jaren die de geschiedenis van Antwerp voorgoed zouden veranderden.

Take Us Home beschrijft met pakkende beelden en openhartige gesprekken de miraculeuze comeback van de Great Old. De film opent met het verhaal van een club in zware crisis. En wanneer alle hoop verloren lijkt, gebeurt het ondenkbare. Antwerp werkt zich weer naar de top en komt eindelijk weer thuis. In de hoogste voetbalklasse.

Met Take Us Home herbeleeft de kijker twee onbeschrijfelijke jaren van hoop en ontgoocheling, verdriet en euforie. Door het onwaarschijnlijke verhaal, de intense spanning en het hoog kippenvel-gehalte zal deze film niet alleen het hart van de die hard Antwerp-fan sneller doen slaan maar dat van elke voetbal- en sportliefhebber.

Dit is het thrillerverhaal van een ploeg die een mirakel verwezenlijkte, het net- niet-verhaal van David Gevaert en Fred Vanderbiest, twee gedreven coaches die hun doel net niet haalden.
Dit is het sterk verhaal van twee middenvelders die zich in 2017 ontpopten tot de nieuwe helden van de Great Old. De eerste is Wim De Decker, hij werkte zich in geen tijd op tot de coach die Antwerp weer op de rails kreeg. De tweede is Geoffry Hairemans, opgegroeid in de schaduw van de Bosuil, deed hij op het beslissende moment wat hij doen moest; Antwerp met een legendarische strafschop naar de hemel trappen.

Dit is het succesverhaal van Patrick Decuyper, de Oost-Vlaamse ondernemer die het roer overnam en Antwerp de kansen bood om een mirakel te verwezenlijken.
Dit is het onvoorwaardelijke liefdesverhaal van enkele duizenden die hard fans, die leven voor hun club, en zonder wie Antwerp al lang zou verdwenen zijn, opgelost in de nevelen van de tijd.

Het iconische Bosuilstadion met zijn legendarische tribune 2 en de inmiddels verdwenen tribune 1 vormen het fotogenieke decor voor een reeks bloedeerlijke interviews. Delen hun diepste zielenroerselen voor de camera: de coaches Wim De Decker, David Gevaert en Fred Vanderbiest, de spelers Geoffry Hairemans, Stallone Limbombe, Joeri Dequevy, Joren Dom, Tuur Dierckx, Maxime Biset, William Owusu, Faris Haroun, Kevin Debaty, Bjorn Vleminckx, Stephen Buyl, Nico Binst en Steve Colpaert. Sportieve stafleden: Ken Bastin, Wim Geerts, Jan Vandenhouten en Jessy Verschueren, managers en bestuursleden: Patrick Decuyper, Luc Van Thillo, Sven Jaecques, Yorik Torreele, Frank Verhulst, Fons Van de Berckt, Sascha Van de Sande.

De stadionomroeper: Daniel Vuylsteke, RAFC-legends Hans-Peter Lehnhoff, Alex Czerniatynski, Rudi Smidts en Patrick Goots.

Met muziek van Tourist LeMC, Gerry & the Pacemakers, Penny Beats, Glenn Roels, Jonez, Spitfire, Giacomo Puccini.

Vanaf 5 november in Kinepolis Antwerpen.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

5 reacties

  1. Pingback: view website

  2. Pingback: http://enmakerspace.co.kr/theme/lcmsres/bbs/board.php?bo_table=notice&wr_id=377922

  3. Pingback: thai massage liestal

  4. Pingback: website bovenaan in Google

  5. Pingback: cinema rule

Leave A Reply