zondag, december 22

Van familienamen blijf je best af …

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Offside

  • De commentaar van Patrick Goots over scheidsrechter Denil is bikkelhard en ver over de schreef:
    Ik ben de eerste om scheidsrechters te beschermen, want ze hebben de moeilijkste taak die er is. Maar arbiters die de grote Jan willen uithangen, daar kan ik niet goed mee om. Misschien moet Denil de i in zijn familienaam veranderen in een u. Wie hiervoor rood geeft, heeft geen feeling met voetbal”.
    Bij wijze van parafrase hebben we de uitspraak van Patje even toegepast op de gemiste penalty van Thiago vorige week, gewoon om te bewijzen hoe dom de uitspraak van Patje wel is:
    Ik ben de eerste om spelers te beschermen, want ze hebben de moeilijkste taak die er is. Maar spelers die de grote Jan willen uithangen, daar kan ik niet goed mee om. Misschien moet Thiago zijn familienaam veranderen in fiasco. Wie hem een penalty laat trappen, heeft geen feeling met voetbal”.
    Neen, Patje, dat doe je niet. Overigens, denk eraan dat ook jouw familienaam zich tot heel wat kan lenen.
  • De kans op een finale tussen Saoedi-Arabië en Qatar zat er echt in, maar Manchester City ging met de billen bloot, zodat enkel PSG nog in de finale kan raken.
  • In Nederland werd de pas overleden Bernd Hölzenbein weer ten onrechte neergezet als de koning van de schwalbe, vanwege de WK-finale van 1974. Volgens de Nederlandse sporthistoricus Jurryt van de Vooren dateert de oudste melding van de fopduik van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam in de match tussen Chili en Portugal.
  • In de rubriek tragikomisch: de voetbalbond van Saoedi-Arabië heeft de zweepslagen afgekeurd die een speler van Al-Ittihad van een fan kreeg.
  • Henry Winter bracht vorige week dinsdag verslag uit van de Champions Leaguewedstrijd tussen Real Madrid en Man City en werd een dag later ontslagen door The Times. Enige reden: overbodig. Winter was de chef-voetbal van The Times en bijna zeker de bekendste sportjournalist van het Verenigd Koninkrijk. Toen hij acht jaar geleden werd getransfereerd van The Telegraph zette The Times daar een reclamecampagne rond op.

Onside

  • Newcastle United heeft een revolutionair shirt laten ontwerpen dat ‘vibreert’, waardoor dove toeschouwers de emoties in het stadion kunnen voelen.
  • Dat Club Brugge naar de halve finales van de Conference League mag is een goeie zaak voor iedereen, dus ook voor onze coëfficiënt en meteen voor het Belgisch voetbal.
    Gezaag over de Conference League hoeft niet echt, maar journalisten die nu al over de finale spreken? Wees gerust, er wacht Club een warm onthaal in Firenze.
  • Hoewel een dubbele job in Extra Time nog wordt verdedigd, is het maar de logica zelve dat Wesley Sonck moet kiezen tussen zijn rol van trainer van de U19 en de rol van analist. Hoe kun je in beide rollen objectief blijven?
  • Soms vraag je je af wat de invulling is van een assist: wat is dat juist? Een toevallige tik tegen de bal of een pas aan een speler die aan een lange ren begint, wordt soms ook als dusdanig benoemd. Anders kan het niet in statistieken worden gegoten, zeker?
    Ik las zelfs ergens dat de goal van KDB tegen Real voortkwam uit een assist van Doku.
    En op dezelfde manier vraag ik mij af wat een referentiewedstrijd is. Een duur woord om eigenlijk te zeggen dat een ploeg een goede wedstrijd heeft gespeeld. Vaak is het niet meer dan dat.
  • Het moge wel duidelijk zijn dat scheidsrechters in de Champions League niet met zich laten sollen. Op het Europese niveau kan men zich niet permitteren wat op de Belgische velden gebeurt. En als een Belgische scheidsrechter streng optreedt, dan is het kot te klein.
    Zo wordt scheidsrechter Denil met de grond gelijk gemaakt, maar niemand – behalve de ref en Vermant zelf – weet welke woorden daar gevallen zijn.
  • Ook in de Engelse competitie is men een stuk strenger. Zo moet Vincent Kompany een wedstrijd brommen en 11.700 euro ophoesten na kritiek op de wedstrijdleiding. Een duidelijke stellingname. Zie je dit bij ons gebeuren?
  • Barcelona én PSG weigeren interviews aan een Spaanse tv-zender na ongepaste opmerkingen over 16-jarig toptalent Lamine Yamal. Je kunt alleen maar hopen dat dit vaker en consequent gebeurt.
  • Vermoedelijk zullen heel wat supporters van Leverkusen the day after een pilletje van Bayer hebben moeten slikken om hun kater wat draaglijker te maken.
    De n van Neverkusen mag eindelijk weg bij Leverkusen. Bayer Leverkusen is de trotse Meister. Niemand in Duitsland – behalve de supporters van die ene club uit München – die hen de titel misgunt. Zonder nederlaag en met attractief voetbal. Xabi Alonso is nu al heilig verklaard.
  • Een trainer in onze competitie zei zondagavond van zijn speler dat hij een domme fout had gemaakt. Hij is ook maar een mens, ging hij verder. Dat klopt uiteraard helemaal, maar heb je dat ooit al een trainer of een speler over de scheidsrechter horen zeggen?
  • Het Engelse profvoetbal krijgt een ‘regulator’. Hij/zij moet ervoor zorgen dat het algemene voetbalbelang primeert. Het wordt een halftijdse job, maar met een jaarsalaris van 156.000 euro moet er wel iemand voor te vinden zijn.
  • Voor het eerst sinds het seizoen 2019-2022 zit er geen Engelse club in de halve finales van de Champions League. De Premier League betaalt nochtans minstens twee miljard euro meer aan salarissen dan gelijk welke andere liga. In drie jaar is de totale loonmassa gestegen met 600 miljoen euro. Geld bepaalt heel veel, maar dan toch nog niet alles.
  • Geen tweede treble op rij voor Man City, maar misschien wel heel wat trouble. Het is nog altijd wachten op de uitkomst van de klachtenlawine vanwege het overtreden van de financiële regels. Everton en Nottingham Forest werden al bestraft met puntenaftrek, maar dat zijn vrij recente overtredingen. Bij City duurt het heel wat langer omdat het om 115 overtredingen van de regels gaat. Uitsluiting van Europees voetbal en/of degradatie worden niet uitgesloten.
  • Een herhaling van de finale van 2013 tussen Bayern München en Borussia Dortmund op Wembley behoort tot de mogelijkheden.
  • Het vijfde deelnemingsbewijs dat UEFA speciaal voor de Premier League had bedacht, gaat wellicht naar de Bundesliga.

VARtaal

Het blijft boeiend om te luisteren en te lezen. Onze journalisten blijven hun best doen. En neen, we zeggen niets over José De Cauwer, want dat is geen journalist.

  • Als je toch Engelse woorden gebruikt, dan zou een juiste uitspraak toch maar een normale zaak mogen zijn. De twee klinkers in knowhow zijn verschillend, de tweede o wordt uitgesproken zoals in het Engelse woord cow.
  • Even dacht ik dat Frank Raes terug was van weggeweest. Tot driemaal toe binnen hooguit drie minuten hoorde ik de verslaggever zeggen: “Het zou wat zijn, mocht …”. Niet verkeerd natuurlijk, maar een beetje afwisseling zou toch wel mogen.
  • Neen “iets te goei doen” is echt geen Nederlands. Het juiste alternatief is hier gewoon het duidelijke “iets goed doen”.
  • Tot nader order is prestige een onzijdig woord, dus het prestige.
  • Spelers hebben nog altijd een hoofd, scoren met de kop is voorbehouden aan dieren. Maar die spelen dan weer geen voetbal. Het is dan wel weer een kopbal(doelpunt). Vreemd toch, dat Nederlands.
  • Een sterreporter zei op tv: “Jij hebt gisteren getrakteerd. Het is aan ik”. In sommige dialecten is dat correct, maar in het Nederlands zeggen we nog altijd: “Het is aan mij”.
  • Hij krijgt geen kans om koud te krijgen. In deze zin ontbreekt het woordje het.
  • Over Lorena Wiebes: “Ze ging zo hard gewonnen zijn”. In je verbazing zeg je misschien zoiets, maar juist is het niet. Misschien eerder iets als: “Ze zou altijd duidelijk hebben gewonnen”.

(Paul Catteeuw & François Colin)

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply