dinsdag, januari 21

Van blauwe kaarten, de VAR en de Challenge Pro League

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De blauwe kaart was de laatste dagen het onderwerp in voetbalprogramma’s. Komt het erdoor? Of niet? Zoals ik vorige week schreef, het is belangrijk dat de spelers stoppen met circusnummers op te voeren, met schwalbes, met blessures te veinzen, met te klagen tegen de ref, bijna elke keer dat hij op zijn fluitje blaast, met tijd te winnen en met de arbiters en de VAR te bestoken met negatieve commentaren. Als die blauwe kaart kan bijbrengen dat al deze wandaden uit het voetbal verdwijnen, dan ben ik voorstander van die kaart, ze mag ook grijs of groen zijn. Met die laatste kleur zullen de spelers het dan eens zijn, want ze gaan dan meermaals groen lachen!

Dat de media negatieve commentaar geven op refs en VAR vind ik ook overdreven. Eerst en vooral is er partijdigheid. Ex-voetballers zullen hun ex-ploeg meestal verdedigen. Ploegwatchers zullen de ploeg waar ze telkens verslag moeten over uitbrengen meestal gelijk geven. En wie heeft er gelijk? Men kan elke fase betwisten. Een aanvaller stormt op doel af met een verdediger in zijn rug. In de backarea stopt hij plots. De verdediger loopt in zijn rug en natuurlijk valt de aanvaller. Hij heeft zelfs enorm veel pijn (komedie), is dat penalty of niet? Een verdediger trapt de bal weg, de aanvaller is een fractie te laat en stampt onderaan op de studs van de verdediger. Zeer pijnlijk. Het gebeurt heel snel. Wat beslist de ref, fout van wie, of een kaart en welke kleur? Alleen de VAR kan hier een eerlijke beslissing nemen. Zo kunnen we massa’s fases geven die betwistbaar kunnen zijn.

Er is ook heel veel kritiek op de VAR. Matchen in de hoogste reeks worden druk bekeken. Maar kijken er veel voetballiefhebbers naar de Challenge Pro League, daar spelen ook profvoetballers! Maar daar is geen VAR. Die kijkers zullen het wel weten. Daar zijn veel beslissende fases die door de ref en zijn assistenten verkeerd worden beoordeeld en dus niet gecorrigeerd. Die wedstrijdbepalende fases beslissen over de uitslag, maar op termijn ook over stijgen of dalen. Daar kraait geen haan naar. In de kranten moeten we de uitslagen van die profvoetballers in een hoekje gaan zoeken. En daar wordt nooit eens gezegd dat een verkeerde beslissing in een match wedstrijdbepalend was. Men zou eens wat meer naar de Challenge Pro League moeten kijken om het positieve van de VAR te kunnen bevestigen. Ik bekijk die matchen.

Het toont alleen maar aan dat als er al fouten zijn van de VAR, dat er méér foutieve beslissingen zijn “zonder VAR”!

Share.

About Author

Eddy Vercammen heeft een ruime ervaring in het voetbal. Eddy was in het verleden werkzaam bij topclubs als Feyenoord en Racing Genk en mocht ook de Nederlandse voetbalbond tot zijn werkgevers rekenen. Zijn specialiteit ligt in het Belgische en Nederlandse voetbal, dat hij nog altijd tot diep in de kelderklassen volgt!

Leave A Reply