Thibaut Courtois. Laten we zwijgen over Thibaut Courtois.
The Goalkeeper’s Union. Kent u ze? Ik ben er lid van. Ik betaal geen lidgeld, ik volg geen ‘vakbondsmeetings’ of ‘sponsoractiviteiten’ want die zijn er niet. Eigenlijk bestaat ‘The Goalkeepers’ Union’ enkel in de geest. Van de doelman, van elke doelman ter wereld. Tussen Real Madrid en Drinkers Club FC Knudde. Zelfs bedreef ik gedurende meer dan 600 wedstrijden in de periode 1980-2005 ‘de kunst van het keepen’ op het allerlaagste niveau van het Kempisch cafévoetbal. Toen werd ik uitgeschakeld door een ‘dommekloot’ die veldvoetbal kwam spelen in de zaalvoetballiga en mijn enkel aan flarden trapte. Mocht Salo Muller mijn kinesist zijn geweest, ik keepte vijftien jaar later nog steeds. Salo was ‘de man met de gouden handen’ van het grote Ajaxteam van Johan Cruijff. Omdat ik toen met hem een boek uitgaf, heeft hij me een keer ‘gemasseerd’. Een wereld van verschil! Kon ik maar elke week naar Amsterdam toen. We dwalen af. Waarom hebben we hier over ‘The Goalkeepers’ Union’? Natuurlijk door Thibaut Courtois en het meest bizarre tegendoelpunt uit zijn loopbaan. Onze imaginaire Union kwam voor het eerst in beeld dankzij Nevill Southall in 2018. De voormalige topkeeper van Wales en Everton (1980-1996) met meer dan 800 wedstrijden op de teller stuurde een eerste mysterieuze tweet de wereld in enkele uren na de Champions Leaguefinale van 2018 tussen Real Madrid en FC Liverpool. Nadat Sergio Ramos Liverpoolkeeper Laurent Karius ongestrapt half knock-out ‘elleboogde’ blunderde die twee keer opzichtig waardoor Real onverdiend de Beker met de Grote Oren won met 3-1.
Nevill Southall, van de rivaal van de andere kant van Stanley Park twitterde: ‘Feel sorry for Karius but it’s how you bounce back. I have been there, it’s a dark place to be. I hope he comes through it. Stay strong. Believe in yourself Goalkeepers Union.’
The Goalkeeper’s Union is solidair met elke keeper
Dat was het eerste signaal van onze belangenvereniging. Die nog enkele interessante beginselen meegaf als teken van leven:
“People treat you as if you’re just the idiot who stands in goal.” Then there is the brutal nature of their mistakes, with managers breathing fire on keepers who let in a goal after saving five or six.
Goalkeeping is a solitary art, which brings its own unique psychological challenges. The Russian author Vladimir Nabokov idealised the goalkeeper as “the lone eagle”, which goes some way to explaining why keepers feel a distant kinship.
De eenzaamste plaats op aarde volgens Camus
En de grote filosoof Albert Camus, zelf gezegend met enkele kwaliteiten van ‘the art of goalkeeping’ sprak in het jaar dat hij de Nobelprijs voor Literatuur won: ‘Geef de schuld nooit aan de doelman. Wie het niet zelf heeft meegemaakt, weet niet wat het betekent. Het is de eenzaamste plaats op aarde. Een doelman is altijd alleen.’
Never blame the goalkeeper, dus ook niet Thibaut Courtois.
6 reacties
Pingback: dk7
Pingback: check this
Pingback: lights for cornhole boards
Pingback: iTune gift card
Pingback: 무료꽁머니
Pingback: สล็oต pg เว็บตรงแตกหนัก