woensdag, juni 23

Nations League winnen moeilijker dan Europees kampioen worden

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ik ben van het eerste uur een fan van de Nations League. De betere teams die tegen elkaar spelen in plaats van hun tijd te verliezen tegen Andorra of San Marino. Een competitie met stijgen en dalen. Iedereen kan winnen of verliezen. De kans op een extra prijs. Geen overdaad als je weet dat er maar om de twee jaar een prijs te winnen valt voor landenteams. Een eindronde met Italië, Spanje, wereldkampioen Frankrijk en België. De Nations League winnen, zou dan ook geen troostprijs zijn voor de Rode Duivels.

Op de Duitse televisie werd dinsdagavond gezinspeeld over het ontslag van bondscoach Joachim Löw na de 6-0 tegen Spanje. De kranten gingen er gisteren onder aanvoering van Bild op door. Hoezo, de Nations League stelt niets voor? Het zijn sowieso gewoon de belangrijkste wedstrijden tussen een WK- en EK-eindronde in. In die groepsfases valt voor een topland als België niets te beleven. Bovendien kunnen de resultaten bepalend zijn voor de samenstelling van de potten bij de loting van het EK of WK. Oranje moest vorig weekeinde van Bosnië-Herzegovina te winnen om reekshoofd te zijn bij de loting voor het WK 2022 in Qatar.

Nieuwe competities ondervinden altijd weerstand. Sommige mensen hebben het nu eenmaal moeilijk met nieuwe dingen. De trofee heeft nog geen traditie, maar dat komt nog. Ja, de kalender is overvol, maar de voetballiefhebbers zijn over de hele wereld gek van interlandvoetbal. Op voorwaarde dat het iets voorstelt. B-interlands tegen Ivoorkust of Zwitserland zijn waardeloos. Maar wedstrijden in het kader van de Nations League zijn dat niet. De betere teams kunnen zich met elkaar meten, de kabouters kunnen ook eens voor een overwinning spelen. En zelfs promoveren. Voor hen betekent dat zoveel als kampioen worden.

Toen de Rode Duivels zich twee jaar geleden door Zwitserland lieten uitschakelen voor de Nations League kregen ze in plaats van twee wedstrijden in de Final Four tegen Portugal, Nederland of Engeland een heen- en terugmatch tegen San Marino op hun bord. Wat was zinvoller geweest en had bovendien flink wat miljoenen kunnen opleveren voor de voetbalbond?

Je zou zelfs kunnen argumenteren dat de Nations League winnen moeilijker is dan Europees kampioen worden en dus ook meer betekent. In deze editie moesten de Rode Duivels met Engeland en Denemarken twee teams uit de top-tien uitschakelen en dat worden er vier als er volgend jaar tegen Frankrijk, Spanje of Italië moet gestreden worden. Dat is één topland meer dan op het WK 2018, met Engeland, Brazilië en Frankrijk.

Nee, in oktober volgend jaar een weekje Italië. Duels tegen de absolute top. Wedden dat er – indien het weer mogelijk is – meer supporters de Rode Duivels achterna reizen dan in 1980 voor de EK-finale?

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply