vrijdag, juli 19

Tedesco moet zich herpakken

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rode Duivels hebben zich aardig in de nesten gewerkt. In Frankfurt openden ze hun EK met een verbijsterende nederlaag tegen Slowakije, de nummer 48 op de Fifa Ranking. België staat derde in de wereld. Er waren geen uitblinkers bij de Duivels, maar de nederlaag komt toch vooral op het conto van bondscoach Domenico Tedesco. Zijn keuzes bleken fout en het duurde een eeuwigheid voor hij ingreep. Een ramp hoeft dit verlies niet te zijn. Zelfs als derde in de poule is de kans groot dat je geplaatst bent. De ook al verrassende zege van Roemenië tegen Oekraïne is echter ook geen goede zaak voor de Duivels. In hun volgende opdracht (zaterdag in Keulen) tegen Roemenië staan ze tegenover een ploeg die een vertrouwensboost kreeg en tot slot volgt er nog een duel (woensdag 26 juni in Stuttgart) tegen Oekraïne, dat ook dringend punten nodig heeft.

Het had ook anders kunnen aflopen. Twee doelpunten van Lukaku werden afgekeurd door de VAR, maar de eerste keer stond Lukaku buitenspel. Over de gelijkmaker in de slotfase zal echter nog danig gediscussieerd worden. De assist voor Lukaku kwam van de ingevallen Openda, die de bal even met de hand had meegenomen.

Journalisten hebben het gemakkelijk. Achteraf heb je altijd gelijk. De collega’s van Het Laatste Nieuws (mijn buurmannen op de perstribune) kunnen echter getuigen dat ik ruim voor de aftrap de tactiek van Domenico Tedesco onbegrijpelijk vond. Waarom met twee ‘zessen’ (Onana en Mangala) spelen tegen de op papier zwakste formatie uit de poule? En waarom Carrasco als linksachter uitspelen als er een echte linksachter (De Cuyper) op de bank zit? Het doet vermoeden dat je angst en weinig vertrouwen in je defensie hebt.

De rode helft van het stadion verwachtte na de rust een paar wissels, maar niemand warmde zich intensief op. Doku en Trossard wisselden van flank en dat was het dan. Niet meteen een tactische meesterzet.

Behalve doelman Casteels was niemand op niveau, maar Mangala, Trossard en zelfs Doku waren een schim van zichzelf en rijp om te gaan douchen. Even voor het uur werd Mangala dan toch uit zijn lijden verlost, maar Trossard haalde nog bijna het slotkwartier en Doku werd pas zes minuten voor tijd naar de kant gehaald.

Tergend

De Bruyne en co begonnen goed en Lukaku had al vroeg kunnen scoren, maar Doku ging zwaar in de fout bij een terugspeelbal op de doelman en Schranz liet het geschenk niet liggen. Van dan af (6de minuut) ging het van kwaad naar erger met de Rode Duivels. Een tergend trage opbouw en desondanks veel onzuiverheid in de combinaties.

In het laatste kwart van de partij ontwikkelden de Duivels veel druk en de gelijkmaker zou wellicht niet onverdiend geweest zijn, maar de Slowaken gooiden zich naar iedere bal en toen Dubravka dan toch geklopt werd kreeg hij assistentie van een ploegmaat op de doellijn. En dan waren er dus ook twee afgekeurde goals. Over de eerste kan geen discussie bestaan en eigenlijk ook niet over de tweede. De regels zijn nu eenmaal de regels. Ook al vond Gary Lineker de beslissing het ‘bs’. Laat ons niet over de arbitrage beginnen janken. De Rode Duivels hadden gewoon veel beter moeten presteren.

Domenico Tedesco en zijn team moeten zich herpakken. De bondscoach heeft nu vier dagen om zijn team op de rails te krijgen. Het wordt duimen dat jongens als Arthur Theate en Jan Vertonghen helemaal fit geraken, zodat er straks een meer betrouwbare verdediging staat. Roemenië prijkt overigens slechts twee plaatsen hoger (46ste) op de Fifa Ranking dan Slovakije. Alleen winnen is een optie.

Tot slot nog dit, de tweede plaats in de poule levert een 1/8ste finale in Dusseldorf tegen de tweede van de groep met Nederland (en Frankrijk) op.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply