vrijdag, juli 19

Kampioen bijnamen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oud-Oranje-international en topscorer Piet Kruiver kun je met recht de ‘kampioen bijnamen’ noemen ofwel ‘Mr. Bijnaam’. Hij speelde in de jaren zestig van de vorige eeuw o.a. voor PSV en Feyenoord en was ook een jaar in Italië actief voor Lanerossi Vicenza.

Voor Zaanse Piet betekende clubliefde toen al weinig. Voor een bommetje duiten verruilde hij de ene club voor de andere. Dat bezorgde hem de bijnaam Pietje Geld.

De Blonde Zaankanter heette in Italië Il Biondo.  Hij was daar de blonde midvoor uit het Noorden, ‘met zijn helderblauwe ogen, wiens dunne witte haar onder de felle zon nog een graadje lichter was geworden’. Eerst was hij nog alleen Il Biondo , maar na een tijdje was daar een andere bijnaam bijgekomen: Pieta, Italiaans voor mededogen, want hij was vaak geblesseerd en scoorde nauwelijks in het zwaar verdedigende voetbal in Italië.

Bij Feijenoord (toen nog niet met een ‘y’ gespeld, de internationale successen in de Europa Cup moesten nog volgen) was het aanvankelijk Piet Miskoop. Ze noemden hem ook wel Piet Vuurpijl, ‘als zijn zoveelste schot op doel weer eens huizenhoog overging’.

De Blonde Pijl was een bijnaam die hij deelde met de internationale beroemdheid Alfredo di Stéfano. Dat duidt op snelheid en schotkracht. Toen Kruiver in een intertoto-wedstrijd voor DWS Amsterdam eens vier maal scoorde, voegde Voetbal International een nieuwe bijnaam toe aan de reeks die hij al had: Pieter de Pijl.

Men noemde hem de Zaanse stormram, ‘vanwege zijn spectaculaire, soms wat hardhandige manier van doorbreken’. Hij kreeg de bijnaam Piet de Prater, ‘omdat hij glimlachend boetes riskeerde teneinde het volk uitgebreid en ongezouten kond te doen van zijn eigen meningen’. Hij heette ook Strafschoppen Pietje, ‘omdat niemand zo fraai en levensecht een doodsmak kon acteren binnen de witte lijnen als hij’. Hij versierde strafschoppen, maar nam ze zelden zelf.

Kruiver werd voortdurend betiteld als “de kalende midvoor”. Hij liet zich een haarstukje aanmeten, eind jaren zestig een modeverschijnsel. Kruiver kon een nieuwe bijnaam toevoegen aan de lange reeks: Piet de Pruik.

Bron: Martin Rep, ‘Piet Kruiver – Het onstuimige voetballeven van de Blonde Pijl’, 2024, blz. 9, 33, 48, 109, 122, 127, 132, 155, 209, 212, 217

Rob Siekmann

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Leave A Reply