woensdag, november 20

Straffe verhalen (11)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De deklat bestond uit tape

Oorspronkelijk bestond in het voetbal de dwarslat (of deklat en niet dwarsligger: dat zijn mensen zoals ik of een dwarsbalk onder de rails) niet. Elke bal tussen de palen – hoe hoog ook – was een doelpunt. Net als in het rugby.

In 1866 werd beslist tape aan te brengen tussen beide doelpalen, zoals bij de eerste Cup Final van 1872. De bal moest dus onder de tape om geldig te zijn. Negen jaar later kwam er een horizontale lat (acht voet of 2,44 meter van de grond) tussen beide doelpalen, maar deze werd pas verplicht vanaf 1882.

Daarmee waren niet alle problemen opgelost. In december 1888 speelden Crewe Alexandra en de Londense club Swifts in de vierde ronde van de FA Cup. Het duel eindigde op een gelijkspel (2-2). De replay werd gewonnen door  Swifts (3-2), maar Crewe legde een klacht neer.

De Crewe and Nantwich Cronicle schreef dat de dwarslat het probleem was. ‘Bij het nameten bleek dat het doel enkele centimeters (2 inches om precies te zijn) te laag was.’

De klacht werd aanvaard en de partij moest worden herspeeld op neutraal terrein. Crewe Alexandra versloeg The Swifts in Derby met 2-1. De voetbalbond was echter ‘not amused’. Een reglement bepaalde dat alle klachten over het veld, de afmetingen en de doelen voor de aftrap moesten worden ingediend en niet meer achteraf.

Crewe Alexandra versloeg in de vijfde ronde Derby County en in de volgende fase Middlesbrough. In de halve finale moesten ze het opnemen tegen Preston North End, dat in die periode onklopbaar was. De wedstrijd werd in Liverpool gespeeld op een veld dat alleen geschikt was voor een waterballet. Het verhinderde Preston North End niet om vier keer te scoren (4-0).

In de finale liet Preston North End de Wolverhampton Wanderers alle hoeken van held zien (3-0) en kreeg de bijnaam ‘The Invincibles’. Ruim honderd jaar dus voor het Arsenal van Arsène Wenger.

Het probleem van de juiste hoogte van de daklat stelde zich ook vaak nog in de 20ste eeuw. Zo bleek in 1989 dat de doelen op Fratton Park in Portsmouth een centimeter te laag waren.  

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

5 reacties

  1. Pingback: more tips here

  2. Pingback: ytmp4

  3. Pingback: suicide bombing

  4. Pingback: Bilad Alrafidain University College

  5. Pingback: Diyala/baqubah/university/universal

Leave A Reply